05/12/24

Συναισθηματική νοημοσύνη: Η μικρή λέξη που μπορείς να χρησιμοποιείς για να παίρνεις αυτό που θες

Ο δείκτης συναισθηματικής νοημοσύνης μας (Emotional Intelligence), ή αλλιώς EQ, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα, τόσο τα δικά μας, όσο και των άλλων και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ευτυχίας και της επιτυχίας μας.

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι μερικοί άνθρωποι στη δουλειά -και αλλού- φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά με όλους; Ξέρουν πάντα τι να πουν και πότε να το πουν. Μπορούν να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις χωρίς να χάσουν την ψυχραιμία τους. Αυτό δεν είναι μαγικό – έχει να κάνει με την συναισθηματική νοημοσύνη.

Μελέτε που δημοσιεύτηκαν στο Journal of Experimental Social Psychology υποδεικνύει ότι η επιλογή των λέξεων που χρησιμοποιείτε μπορεί να επηρεάσει το πώς σας αντιλαμβάνονται οι άλλοι- κυρίως όταν υπάρχει ένταση ή διαφωνία.

Μπορείτε να αξιοποιήσετε μερικά επιστημονικά δεδομένα προς όφελος σας για να παίρνετε αυτό που θέλετε. Υπάρχει μια λέξη που μπορεί να σε βοηθήσει: Το «εμείς» αντί για το «εσύ».

Όπως εξηγούν οι ερευνητές: «Διαπιστώσαμε ότι σε καταστάσεις σύγκρουσης, οι προτάσεις που περιέχουν αντωνυμίες δεύτερου προσώπου (“εσύ”) θεωρούνται λιγότερο ανοιχτές και δεκτικές, σε σύγκριση με τις προτάσεις που περιέχουν αντωνυμίες πρώτου πληθυντικού (“εμείς”)». Και συμπληρώνουν: «Η χρήση του “εσύ” στέλνει μηνύματα επιθετικότητας, μειώνοντας την αντίληψη ότι ο ομιλητής είναι ανοιχτός σε διάλογο. Επιπλέον, η αντίληψη της δεκτικότητας μπορεί να έχει καθοριστική επίδραση σε άλλες παραμέτρους, όπως η πειθώ, η πρόθεση συνέχισης της αλληλεπίδρασης, η διάθεση για ανταλλαγή πληροφοριών και η πιθανότητα λογοκρισίας».

Βεβαίως δεν μπορείτε να το χρησιμοποιείτε αλόγιστα. Το «εμείς» λειτουργεί καλά όταν πρόκειται για συνεργατική διαδικασία, όπως π.χ. όταν προτείνετε μια αλλαγή που θα αυξήσει την παραγωγικότητα. Δεν λειτουργεί όμως όταν απευθύνεστε σε ατομικές καταστάσεις. Για παράδειγμα, αν μόνο ένα άτομο επηρεάζεται από μια αλλαγή, το «εμείς» μπορεί να ακουστεί προσποιητό ή χειριστικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κέρμα των 2 ευρώ που αξίζει έως… 4.400 ευρώ. Μήπως έχεις ένα τέτοιο στο πορτοφόλι σου; (ΦΩΤΟ)

Γιάννης Μπελεγρίνης
Γιάννης Μπελεγρίνης
Ο Γιάννης Μπελεγρίνης είναι δημοσιογράφος και ιδρυτής του itspossible.gr. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική του διαδρομή, κάνοντας την πρακτική του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha. Σε ηλικία μόλις 19 ετών, εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» στο τμήμα του οικονομικού ρεπορτάζ. Στη συνέχεια εργάστηκε σε αρκετά ελληνικά ΜΜΕ όπως η Huffington Post Greece, ο Όμιλος του ANT1 και το Startup.gr.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

nineteen + 20 =