αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυνέβη στην Κυπριακή ΑΟΖ: Ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου παγκοσμίως

Συνέβη στην Κυπριακή ΑΟΖ: Ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου παγκοσμίως

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο «τεμάχιο 10» της κυπριακής ΑΟΖ, όπως ανακοινώθηκαν σήμερα επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση και την εταιρεία ExxonMobil.

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα φυσικού αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρισ. κυβικά μέτρα και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανακάλυψη εντός της ΑΟΖ και τους επόμενους μήνες όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης θα εκτιμηθεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η ποσότητα φ.α., όπως ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης. Παράλληλα, ανακοίνωσε πως στην πρώτη γεώτρηση στον στόχο «Δελφύνη» δεν εντοπίστηκε ποσότητα ΦΑ.

Σύμφωνα με την εταιρεία πραγματοποιήθηκε γεώτρηση στο κοίτασμα του «τεμαχίου 10» σε βάθος 13.780 ποδιών (4.200 μέτρα) και σε 6,769 πόδια (2.063 μέτρα) νερού.

«Με βάση την προκαταρκτική ερμηνεία των δεδομένων η ανακάλυψη θα μπορούσε να αντιπροσωπεύσει ένα απόθεμα φυσικού αερίου ύψους περίπου 5 τρισ. έως 8 τρισ. κυβικών ποδιών. Θα χρειαστεί περαιτέρω ανάλυση τους επόμενους μήνες για τον καλύτερο προσδιορισμό του δυναμικού των πόρων», επεσήμανε η ExxonMobil.

Από την πλευρά του ο Στιβ Γκρίνλι, πρόεδρος της ExxonMobil Exploration Company, σημείωσε πως «αυτά είναι ενθαρρυντικά αποτελέσματα σε μια περιοχή έρευνας που αποτελεί αιχμή».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, ενημερώθηκε από αντιπροσωπεία της αμερικανικής εταιρείας, με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο Τρίσταν Άσπρεϊ, ενώ προηγήθηκε ενημέρωση των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Πηγή: Ναυτεμπορική

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 + twenty =