αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για να έρθουν 5.000 εργάτες γης στη χώρα μας

Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου για να έρθουν 5.000 εργάτες γης στη χώρα μας

Το τεράστιο πρόβλημα έλλειψης εργατικών χεριών, που πυροδοτεί μια σειρά από ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, επιχειρεί να λύσει η κυβέρνηση ενόψει της φετινής σεζόν, που ούτως ή άλλως λόγω της ενεργειακής κρίσης είναι ιδιαίτερη επιβαρυμένη οικονομικά. Στο πλαίσιο αυτό η ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ανέλαβε, κατόπιν οδηγιών του πρωθυπουργού, να ολοκληρώσει μια συμφωνία με την Αίγυπτο που εκκρεμούσε από το 2021 και αφορά τη μετάκληση εποχικών εργατών γης. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κάλεσε τότε τον εδώ Αιγύπτιο πρέσβη σε συνάντηση και ζήτησε επίσπευση της απάντησης. Σε συνάντηση που έγινε τον Ιούνιο του 2022 ο Αιγύπτιος πρέσβης ενημέρωσε τον κ. Βαρβιτσιώτη πως οι αιγυπτιακές παρατηρήσεις επί του σχεδίου του κειμένου ήταν έτοιμες και θα προωθούντο υπηρεσιακώς στην ελληνική πλευρά, κάτι που έγινε άμεσα.

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, η ελληνική πλευρά εξέτασε το κείμενο και η τελική συμφωνία επετεύχθη. Ο αρχικός αριθμός προέβλεπε 2.000 εργάτες γης, αλλά τελικά στο πλαίσιο πρόσφατης διυπουργικής συνάντησης υπό τον κ. Μητσοτάκη, ο προβλεπόμενος αριθμός των εποχικών εργατών γης κατά το πρώτο έτος πιλοτικής εφαρμογής της συμφωνίας αποφασίστηκε να αυξηθεί σε 5.000, με προβλεπόμενο όριο παραμονής 9 μήνες εντός ενός έτους, το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι το μέγιστο που δίνει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Κάθε εργάτης γης θα λαμβάνει δηλαδή άδεια διαμονής με την υποχρέωση ο δικαιούχος να επιστρέφει στη χώρα προέλευσής του παρουσιάζοντας ενεργή σύμβαση εποχικής εργασίας πριν από την αναχώρησή του για την Ελλάδα. Πλέον αυτό που απομένει είναι ο καθορισμός ημερομηνίας από την αιγυπτιακή πλευρά, ώστε το οριστικό κείμενο της συμφωνίας να υπογραφεί στο Κάιρο τις επόμενες εβδομάδες.

Οι ανάγκες για εργατικά χέρια είναι τόσο μεγάλες που πριν ξεκινήσει τις επαφές το περασμένο καλοκαίρι ο κ. Βαρβιτσιώτης με την εν Ελλάδι αιγυπτιακή πρεσβεία, το θέμα είχε συζητηθεί σε ανώτατο επίπεδο, καθώς το είχε θέσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στον Αιγύπτιο πρόεδρο κ. Σίσι. Ακολούθησαν, όπως προειπώθηκε, πολλές συναντήσεις του αναπληρωτή υπουργού με τον Αιγύπτιο πρέσβη στην Ελλάδα, παρουσία και του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργου Γεωργαντά, ο οποίος έχει επίσης κομβικό ρόλο στις επαφές.

Η συμφωνία ωστόσο για 5.000 Αιγυπτίους εργάτες γης, που αναμένεται να έρθουν οργανωμένα στην Ελλάδα, δεν αποτελεί συνολική λύση του προβλήματος. Τα στοιχεία, όπως τα μεταφέρει στην «Κ» υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνουν πως η Ελλάδα χρειάζεται 50.000 εργατικά χέρια, αριθμός που το μίνιμουμ που μπορεί να πέσει ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες είναι 30.000. Στο πλαίσιο αυτό, το μοντέλο που είναι έτοιμο να εφαρμοστεί με την Αίγυπτο, η ελληνική κυβέρνηση θέλει να το «επεκτείνει» και με άλλα κράτη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − 10 =