αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣυμφωνία για το πρώτο «smart» ναυπηγείο στην Ελευσίνα

Συμφωνία για το πρώτο «smart» ναυπηγείο στην Ελευσίνα

Tο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του πρώτου «smart» ναυπηγείου στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ανακοινώθηκε από τον όμιλο ONEX και την Cisco.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την ανάπτυξη υποδομής 5G κα τεχνολογίας IoT στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Τα δύο μέρη επισφράγισαν την συνεργασία τους με την υπογραφή ενός Memorandum of Understanding (MoU) χθες, 17 Μαΐου στον χώρο των Ναυπηγείων Ελευσίνας, όπου βρίσκεται η έδρα της Onex Elefsis Shipyards. Το MoU προβλέπει την συνεργασία ONEX και CISCO με σκοπό την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των Ναυπηγείων Ελευσίνας, μέσα από μια σειρά έργων που σχετίζονται με την ανάπτυξη υποδομών 5G και εφαρμογές IoT και στοχεύουν στην καρδιά της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης.

Στην υπογραφή της συμφωνίας παραβρέθηκε και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Γιώργος Τζ. Τσούνης.

Ο κ. Τσούνης δήλωσε: «Η συνεργασία μεταξύ της Onex και της Cisco τοποθετεί την Ελευσίνα στην πρώτη γραμμή της επόμενης γενιάς ναυπηγικής τεχνολογίας. Η δικτυακή υποδομή που εγκατέστησε η Cisco θα επιτρέψει στην Ελευσίνα να γίνει ένα έξυπνο ναυπηγείο. Συγχαρητήρια στην Onex και τη Cisco για ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Καθώς αναπτύσσεται ο ναυτιλιακός τομέας και η ενεργειακή υποδομή στην περιοχή, χρειαζόμαστε βασικά ναυτιλιακά έργα, όπως ο εκσυγχρονισμός των ναυπηγείων της Ελευσίνας. Αυτές οι προσπάθειες θα παρέχουν υπηρεσίες διεθνών προδιαγραφών, σε έναν αυξανόμενο αριθμό πλοίων LNG, FSRU και πλωτών πλατφορμών. Οι Έλληνες πλοιοκτήτες, που κατέχουν περίπου το 22% του εμπορικού στόλου παγκοσμίως, θέλουν και πρέπει να μπορούν να εξυπηρετούν πετρελαιοφόρα, πλοία LNG και άλλα πλοία στην Ελλάδα, σε ένα ναυπηγείο που διοικείται από μια ελληνοαμερικανική εταιρεία. Είμαι περήφανος για τις δεσμεύσεις της Onex και της Cisco, ώστε να γίνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα. Αυτό αποτελεί έναν εξαιρετικό συνδυασμό ελληνικού πνεύματος και αμερικανικής εφευρετικότητας, που συνεργάζονται για να ενισχύσουν τις οικονομίες και των δύο χωρών μας, προσθέτοντας ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή.»

Ο SVP Country Digitization – CDA Γκάι Ντίντριχ, δήλωσε ότι: «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτελεί μια πρόκληση, η οποία αντιμετωπίζεται μέσα από συνεργασίες, οι οποίες βασίζονται σε κοινές αντιλήψεις, ισχυρή τεχνογνωσία και φιλοσοφία που θέτει τον άνθρωπο στο επίκεντρο των τεχνολογικών εξελίξεων. Το σύνολο αυτών των προδιαγραφών, αποτυπώνεται μέσα από την σύμπλευση της CISCO και του Ομίλου της ONEX, βρίσκοντας εφαρμογή σε μια εξαιρετικά κομβική βιομηχανία, όπως είναι η ναυπηγοεπισκευαστική. Παράλληλα, υπογραμμίζει και την ικανότητα της CISCO να αναπτύσσει μια στρατηγική που τις επιτρέπει να έχει επιδραστικό αποτύπωμα σε ένα μεγάλο σύνολο κλάδων και βιομηχανιών.»

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ONEX Πάνος Ξενοκώστας ανέφερε ότι: «Ο Όμιλος ONEX με συνέπεια και ταχύτητα προχωράει στην εκπλήρωση των σχεδίων του για την αναγέννηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Ο σχεδιασμός μας έχει στον πυρήνα του, αφενός την ουσιαστική αναβάθμιση των υποδομών του Ναυπηγείου, και αφετέρου την ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών που θα βελτιώσουν σημαντικά τις επιχειρησιακές του δυνατότητες, αλλά και την ποιότητα των υπηρεσιών του. Στόχος μας, το Ναυπηγείο Ελευσίνας να αποτελέσει ένα διεθνές πρότυπο στον κλάδο της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, ένας χώρος υπερηφάνειας για την πατρίδα μας και τους εργαζόμενούς του. Η συνεργασία μας με τη CISCO, αλλά και με άλλες αμερικανικούς κολοσσούς θα συνεχιστεί και θα εμβαθυνθεί.»

Ο διευθύνων σύμβουλος, για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα, Πορτογαλία, Cisco, Αντώνης Τσιμπούκης είπε: «Στη CISCO, ο ψηφιακός μετασχηματισμός εκφράζεται μέσα από ουσιαστικές συνέργειες, οι οποίες δημιουργούν προστιθέμενη αξία τόσο για το επιχειρηματικό περιβάλλον όσο και για την κοινωνία. Η συνεργασία μας με τον Όμιλο ONEX, για το σχεδιασμό και το πλάνο ανάπτυξης του πρώτου “Smart” Ναυπηγείου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σηματοδοτεί την αφετηρία μιας αναπτυξιακής ψηφιακής προοπτικής για την Ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, έναν πυλώνα της ελληνικής οικονομίας με εξαιρετική γεωστρατηγική σημασία».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × three =