αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣυμβαίνει και αυτό: Η εφορία ψάχνει χιλιάδες πρόσωπα και επιχειρήσεις για να τους επιστρέψει χρήματα

Συμβαίνει και αυτό: Η εφορία ψάχνει χιλιάδες πρόσωπα και επιχειρήσεις για να τους επιστρέψει χρήματα

Χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα αναζητεί η Εφορία. Όχι όμως για να τους επιβάλλει κάποιο φόρο, πρόστιμο ή να τους ελέγξει αλλά για να τους επιστρέψει φόρους ύψους 324 εκατ. ευρώ. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι «εξαφανισμένοι» από την Εφορία με αποτέλεσμα το αδιάθετο ποσό να παραμένει στον λογαριασμό του Δημοσίου, όπως μεταδίδει το powergame.gr.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και της Ανεξάρτητης Αρχής, το συνολικό ποσό των εκκρεμών επιστροφών φόρων τον Δεκέμβριο του 2022 είχε ανέλθει στα 658 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 403 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες, σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές οδηγίες, από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 255 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες αφού δεν έχει παρέλθει το διάστημα των 90 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης ΑΦΕΚ.

Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, δηλαδή από τα 403 εκατ. ευρώ, τα 324 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

Επί της ουσίας, οι επιστροφές φόρου που δεν έχουν ακόμα διεκπεραιωθεί από τις κατά τόπους εφορίες και είναι πραγματικά ληξιπρόθεσμες ανέρχονται στο ποσό των 79 εκατ. ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 9 =