Σοβαρές ενδείξεις για προσέλκυση μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, σε 17 οικόπεδα σε θαλάσσιες περιοχές, διαπιστώνει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ). Επιπλέον, θεωρεί ότι υπάρχει προοπτική και σε χερσαίες περιοχές, κατά βάση στην Κεντρική Ελλάδα, και για τον λόγο αυτό βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες της διοίκησης της ΕΔΕΥ στην κατεύθυνση της προσέλκυσης τεχνικά ικανών και οικονομικά ισχυρών επιχειρήσεων. Οι αισιόδοξες αυτές εκτιμήσεις για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες περιλαμβάνονται στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΕΔΕΥ για τη χρήση του 2016.
«Μετά την τεράστια ανακάλυψη αερίου στο οικόπεδο Ζορ από την Eni στην Αίγυπτο, τα μάτια της βιομηχανίας στρέφονται στην Ανατολική Μεσόγειο σε ομοιάζουσες γεωλογικές δομές, όπως αυτές των ανθρακικών πετρωμάτων που χαρακτηρίζουν ένα μεγάλο θαλάσσιο μέρος της Δυτικής Ελλάδας. Η θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης εντάσσεται επίσης σε αυτό το γενικότερο πλάνο διότι υπάρχει μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον πάρα τις δυσκολίες λόγω των περίπλοκων γεωλογικών δομών», επισημαίνει στην έκθεσή της η ΕΔΕΥ. Προσθέτει δε ότι συνεργάζεται με το Πολυτεχνείο της Κρήτης σε θέματα που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πρόγραμμα προσομοιώσεων σεισμικών δεδομένων δυτικά της Κρήτης και δημιουργία βάσης δεδομένων της οργανικής ύλης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Πιο πρακτικά, σε επίπεδο των αμεσότερων στόχων της ΕΔΕΥ είναι η επίβλεψη της πρόσκτησης δισδιάστατων και τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων σε χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές που απονεμήθηκαν ήδη σε αναδόχους, καθώς επίσης και η οργάνωση νέων σεισμικών προγραμμάτων και η επανεπεξεργασία των υπαρχόντων στοιχείων σε επιλεγμένες περιοχές.
Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΔΕΥ για την περίοδο 2017-2020 περιλαμβάνει τα εξής:
• Δημιουργία οργανωτικής δομής με βαθιά γνώση των τεχνικών, νομικών και οικονομικών χαρακτηριστικών των υδρογονανθράκων της χώρας.
• Δημιουργία «δεξαμενής σκέψης» (think tank) μέσω της πρόσκλησης νομικών με εμπειρία σε πετρελαϊκά θέματα, προκειμένου να συμβάλουν στη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου περί υδρογονανθράκων.
• Πολύ πιο άμεση χρονικά είναι η υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης μεταξύ της νορβηγικής εταιρείας PGS με την ΕΔΕΥ έτσι ώστε να επιτευχθεί ο εμπλουτισμός των σεισμικών δεδομένων.
Από την οικονομική έκθεση της ΕΔΕΥ προκύπτει ότι η εταιρεία είχε το 2016 έσοδα ύψους 624.911 ευρώ. Από αυτά οι 322.318 ευρώ προέρχονται από μέρισμα εσόδων, 298.466 ευρώ από royalties (δικαιώματα) και 4.127 ευρώ από στρεμματικές αποζημιώσεις. Πρόκειται για δικαιώματα και μισθώματα που εισπράττει η ΕΔΕΥ για λογαριασμό του Δημοσίου από παραχωρήσεις περιοχών σε εταιρείες-αναδόχους των διαγωνισμών που προηγήθηκαν. Τα καθαρά κέρδη της εταιρείας ανήλθαν το 2016 σε 528.049 ευρώ έναντι ζημιών 60.589 ευρώ το 2015.
Στην έκθεση, τέλος, διατυπώνονται και κάποια παράπονα εκ μέρους της διοίκησης της ΕΔΕΥ για ζητήματα λειτουργίας. «Η απουσία ανεξάρτητων γραφείων παραμένει μειονέκτημα για την καθημερινή λειτουργία της εταιρείας, η οποία απαιτεί εχεμύθεια και λειτουργικές εγκαταστάσεις. Με την αναμενόμενη μετακόμιση από το ισόγειο του υπουργείου Περιβάλλοντος, η λειτουργία αλλά και η εικόνα της εταιρείας θα καλυτερεύσει αναμφισβήτητα», αναφέρεται στην έκθεση.
Υπενθυμίζεται ότι βασική αρμοδιότητα της ΕΔΕΥ είναι η διαχείριση για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου των αποκλειστικών δικαιωμάτων του στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στις χερσαίες, υπολίμνιες και υποθαλάσσιες περιοχές. Μοναδικός μέτοχος στην ΕΔΕΥ είναι το ελληνικό Δημόσιο και λειτουργεί υπό την εποπτεία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Πηγή: Καθημερινή