αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτο τουρισμό δημιουργούνται οι περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης

Στο τουρισμό δημιουργούνται οι περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης

“Πρωταθλητής” στη στήριξη της απασχόλησης τα τελευταία τρία χρόνια στην Ελλάδα αποδεικνύεται ο τουριστικός κλάδος. Όπως αναφέρεται στο τελευταίο δελτίο της Eurobank για τους τομείς της οικονομίας με την υψηλότερη συνεισφορά, ο τομέας των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (9,3% επί του συνόλου της απασχόλησης το 2016) είχε τη μεγαλύτερη με διαφορά θετική επίδραση στην αύξηση της απασχόλησης. Πιο συγκεκριμένα η συνολική μεταβολή (πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το 2013) ήταν της τάξης των 82,1 χιλ. ατόμων (ποσοστό 31,7%), γεγονός που αναγάγει τις τουριστικές επιχειρήσεις σε βασικό πυλώνα στήριξης της εργασίας κατά την προηγούμενη τριετία.

Στελέχη της τουριστικής αγοράς εκτιμούν πως η έκρηξη της εργασίας στον κλάδο του Τουρισμού θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια, λόγω των νέων προγραμματισμένων επενδύσεων στον ξενοδοχειακό τομέα. Ήδη όπως φάνηκε στο πληροφοριακό σύστημα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας, επτά από τις δέκα νέες θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν τον Μάιο προήλθαν από τον τουριστικό κλάδο,. Ειδικότερα, από τις 89 χιλ. νέες θέσεις εργασίας στον τουρισμό, οι 43 χιλ. αφορούσαν τον κλάδο των καταλυμάτων, οι 19,9 χιλ. τις υπηρεσίες εστίασης και οι 2,3 χιλ. τις δραστηριότητες εκμίσθωσης και ενοικίασης.

Ενδεικτικά, η προσθήκη των δύο νέων πεντάστερων ξενοδοχειακών μονάδων, των Ikos Dassia στην Κέρκυρα και Ikos Kefalos στην Κω, στο δυναμικό του ομίλου Sani/Ikos (στον οποίο βασικοί μέτοχοι είναι οι αδερφοί Ανδρεάδη και επενδυτικά κεφάλαια που διαχειρίζεται η Oaktree Capital Management), θα δημιουργήσει με την έναρξη της λειτουργίας τους το 2018 και το 2019 αντίστοιχα 1.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις.

Άλλες 1.000 νέες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική φάση και 500 ανά έτος κατά τη διάρκεια λειτουργίας του τουριστικού θέρετρου αναμένεται να δημιουργήσει η επένδυση της NCH Capital Inc. την περιοχή Ερημίτης της Κασσιόπης στην Κέρκυρα που θα είναι έτοιμη μέχρι το 2020, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ. Αλλά και από την επένδυση στο Ελληνικό, όπου θα κατασκευαστούν ξενοδοχεία που θα λειτουργούν όλο το χρόνο, θα υπάρξουν σύμφωνα με τον προγραμματισμό τουλάχιστον 5.500 νέες θέσεις εργασίας από όλο το φάσμα των τουριστικών ειδικοτήτων.

Αντίστοιχα ήταν τα συμπεράσματα και της πρόσφατης μελέτης που διεξήγαγε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων SETE Intelligence με τίτλο “Μακροχρόνιες τάσεις (1983 – 2016) απασχόλησης στον Τουρισμό και στους λοιπούς κλάδους της ελληνικής Οικονομίας”. Εκεί αναφερόταν πως τη χρονιά που πέρασε, σχεδόν ένας στους δέκα εργαζομένους απασχολούταν στην τουριστική αγορά, έναντι 3,9% το 1983 και 7,0% το 2008. H ποσοστιαία συμβολή του τουρισμού στην απασχόληση τους θερινούς μήνες ήταν επίσης υψηλή (10,2% το 3ο τρίμηνο του 2016), καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση συμβολής στην απασχόληση μετά το εμπόριο και τον πρωτογενή τομέα. Η έρευνα έδειχνε τέλος πως κατά μέσο όρο τα τελευταία 30 χρόνια, η άνοδος ακολουθεί ετήσιο ρυθμό 2,8%.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + four =