αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣτο στόχαστρο των ΗΠΑ (και) η Xiaomi. Την χαρακτηρίζουν «στρατιωτική εταιρεία της Κίνας»

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ (και) η Xiaomi. Την χαρακτηρίζουν «στρατιωτική εταιρεία της Κίνας»

Μόλις λίγες ημέρες απομένουν για την αποχώρηση του προέδρου Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ωστόσο η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να στοχοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες, την Xiaomi.

H Xiaomi, τρίτος μεγαλύτερος κατασκευαστής smartphones αυτή την στιγμή, χαρακτηρίστηκε από το αμερικανικό υπουργείο άμυνας σαν “στρατιωτική εταιρεία της Κίνας”. Αυτός ο χαρακτηρισμός σημαίνει ότι η κινεζική εταιρεία μπορεί πλέον να συμπεριληφθεί στις εκτελεστικές αποφάσεις του προέδρου των ΗΠΑ και να απαγορευτεί σε αμερικανικές εταιρείες και επενδυτές να συνεργάζονται μαζί της, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Από την πλευρά της η Xiaomi θεωρεί ότι “λειτουργεί σε συμφωνία με τους σχετικούς νόμους και κανονισμούς των χωρών στις οποίες επιχειρεί”. Παράλληλα, στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι “η εταιρεία δεν ελέγχεται, ούτε σχετίζεται με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις και σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στρατιωτική εταιρεία της Κίνας”.

Μένει να φανεί αν η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα απορρίψει την συγκεκριμένη απόφαση μιας και η τοποθέτηση της Xiaomi στην σχετική λίστα θεωρήθηκε έκπληξη. Οι περισσότερες εκ των κινεζικών εταιρειών που τοποθετούνται στην “μαύρη λίστα” είναι προσανατολισμένες στην παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και ειδικεύονται σε τομείς όπως η αεροπορική βιομηχανία, η διαστημική τεχνολογία, η ναυπήγηση πλοίων, τα χημικά, οι τηλεπικοινωνίες, οι κατασκευές και άλλες μορφές υποδομών. Η Xiaomi είναι καθαρά μία εταιρεία που παράγει καταναλωτικά προϊόντα.

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, στην ίδια λίστα βρίσκεται και η Huawei, επίσης κορυφαίος κατασκευαστής συσκευών smartphone, ωστόσο αυτή παραμένει και ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τηλεπικοινωνιακού υλικού για την εγκατάσταση δικτύων. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η “λίστα” αυτή δεν είναι ίδια με την “entity list”, του αμερικανικού υπουργείου εμπορίου η οποία δεν επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να εξάγουν τεχνολογικά προϊόντα σε αυτές. Παρόλα αυτά, ορισμένες εταιρείες, όπως η Huawei, βρίσκονται και στις δύο λίστες, τόσο του υπουργείου εμπορίου όσο και του υπουργείου άμυνας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nine + three =