αρχικηVIRALΣτο εσωτερικό αυτού του κτιρίου θα ανακυκλώνονται σκουπίδια. Στο εξωτερικό του θα γίνονται σπορ: Οι Δανοί ετοιμάζουν κάτι εκπληκτικό

Στο εσωτερικό αυτού του κτιρίου θα ανακυκλώνονται σκουπίδια. Στο εξωτερικό του θα γίνονται σπορ: Οι Δανοί ετοιμάζουν κάτι εκπληκτικό

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Δανίας αναμένουν διακαώς τα εγκαίνια του αποκαλούμενου Copenhill, μέσα στο 2018. Πρόκειται για το νέο αρχιτεκτονικό διαμάντι της πόλης το οποίο όμως θα επηρεάσει σημαντικά τις ζωές των πολιτών της καθώς όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες κατασκευής του θα είναι ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας, όπως διαβάζουμε στο Protagon.gr.

Γνωστό και ως Amager Bakke, το εντυπωσιακό αυτό αρχιτεκτόνημα ξεχωρίζει κυρίως για την τεχνητή πίστα του σκι που θα έχει στην οροφή του. Θα διαθέτει επίσης ένα αλσύλλιο αλλά και τον υψηλότερο τοίχο αναρρίχησης στον κόσμο και θα περιβάλλεται από έναν τεράστιο χώρο αναψυχής με γήπεδα ποδοσφαίρου, υποδομές για θαλάσσια σπορ, ακόμα και μία πίστα για κάρτινγκ.

Το ότι οι επιδόσεις των Δανών στο ντιζάιν είναι εξαιρετικές είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες. Στα μέσα του περασμένου αιώνα ο περίφημος Χανς Βέγκνερ εξέλιξε την έννοια του σχεδιασμού επίπλων με τα ευφάνταστα και άκρως λειτουργικά δημιουργήματά του να καταλήγουν ακόμα και σε μουσεία ενώ μερικά χρόνια νωρίτερα ο αρχιτέκτονας Αρν Γιάκομπσεν είχε συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη ενός πιο ανθρώπινου μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική. Σήμερα, ωστόσο, το Copenhill δεν αποκλείεται να επαναπροσδιορίσει το δανέζικο ντιζάιν σε παγκόσμιο επίπεδο, μεταλλάσσοντας την αισθητική ενός περασμένου αιώνα σε μια φιλοσοφία του μέλλοντος για μια ριζοσπαστική αστική βιωσιμότητα.

Παρότι το Amager Resource Center (ARC) λειτουργεί στον συγκεκριμένο χώρο από τη δεκαετία του 1970, όταν η εταιρεία προκήρυξε το 2011 διαγωνισμό για το σχεδιασμό ενός καινούργιου εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων, τα στελέχη της ζήτησαν προτάσεις με στόχο τον επανακαθορισμό των εγκαταστάσεων ανεξάρτητα από την κύρια λειτουργία τους. Το σχέδιο που κέρδισε τελικά ήταν του δανέζικου αρχιτεκτονικού γραφείου Bjarke Ingels Group (BIG), οι αρχιτέκτονες του οποίου είχαν την εντυπωσιακή ιδέα να μετατρέψουν ένα εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων και παραγωγής ενέργειας σε πόλο έλξης για τους λάτρεις του σκι και της αναρρίχησης.

Όταν αρχίσει να λειτουργεί το Copenhill θα παράγει 25% περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλο εργοστάσιο ανακύκλωσης χρησιμοποιώντας την ίδια ποσότητα απορριμμάτων, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες σε ηλεκτρικό ρεύμα και θέρμανση 160.000 νοικοκυριών της Κοπεγχάγης. To Copenhill αναμένεται επίσης πως θα είναι το πιο αποδοτικό εργοστάσιο του είδους στον κόσμο.

Βιωσιμότητα και ηδονισμός

Αλλά αυτό που καθιστά επαναστατικό τον σχεδιασμό του είναι το ότι μετατρέπει ένα αστικό έργο υποδομής που συνήθως είναι κρυμμένο ή βρίσκεται σε απομακρυσμένες περιοχές σε έναν τόπο που οι άνθρωποι θα επιθυμούν να επισκεφτούν. «Ήταν προφανές ότι ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός θα έπρεπε να είναι θελκτικός. Και αυτό επιτεύχθηκε μέσω του συνδυασμού της βιωσιμότητας με τον ηδονισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής αρχιτέκτονας του Copenhill Γέσπερ Μπόιε Άντερσεν.

Αφότου ανοίξει τις πύλες του, αναμένεται πως κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα δεχτεί σχεδόν 60.000 επισκέπτες, η πλειονότητα των οποίων θα μεταβεί εκεί όχι για να δει με ποιον τρόπο τα απορρίμματα μετατρέπονται σε ενέργεια αλλά για να θαυμάσει την πίστα του σκι στην οροφή του εργοστασίου καθώς και τον υψηλότερο τοίχο αναρρίχησης στον κόσμο με πλάτος δέκα μέτρα και ύψος σχεδόν 90 μέτρα. «Ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα στη Δανία είναι το σκι, παρότι είναι μία από τις πιο επίπεδες χώρες στην Ευρώπη. Ήταν ξεκάθαρο ότι χρειαζόμασταν μια πίστα του σκι και με 10.000 τετραγωνικά μέτρα οροφής, αυτό ήταν εφικτό», εξήγησε ο κ. Άντερσεν

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty + 8 =