αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτον τουρισμό «δεν βρίσκουν εργαζόμενους», αλλά ένας άλλος κλάδος έχει γίνει περιζήτητος

Στον τουρισμό «δεν βρίσκουν εργαζόμενους», αλλά ένας άλλος κλάδος έχει γίνει περιζήτητος

Το πρόβλημα στις επιχειρήσεις του τουρισμού παραμένει, με πολλούς εργοδότες να μην βρίσκουν εργαζόμενους, παρόλο που ήδη έχουμε μπει στην καλοκαιρινή σεζόν.

Χτες γράφαμε για την επιστολή που έστειλε η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος προς τους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωνσταντίνο Χατζηδάκη και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, στην οποία ζητείται νομοθετική παρέμβαση ώστε να μπορέσουν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο για την καλοκαιρινή σεζόν νέοι συνταξιούχοι, αλλά και εκπαιδευτικοί.

Σκοπός της πρότασης να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό, που γίνεται όλο και πιο έντονη όσο ανεβαίνουν οι αφίξεις και οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία και βαδίζουμε προς την “καρδιά” του καλοκαιριού.

Σύμφωνα με την ΣΕΤΚΕ, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει προσπάθειες για την εξεύρεση εργαζομένων στον τουρισμό και έχουν δοθεί κίνητρα, όπως ενδεικτικά με την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, η οποία προβλέπει αύξηση στους μισθούς 3% για τη φετινή χρονιά και επιπλέον 4% για το επόμενο έτος, αυτές δεν έχουν αποδώσει και το εν λόγω πρόβλημα παραμένει δυσεπίλυτο.

“Ωστόσο, υφίσταται έντονο ενδιαφέρον για εργασία, τόσο από νέους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν την ικανότητα (σωματική και πνευματική) να εργασθούν, όσο και από εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είτε δεν εργάζονται τους θερινούς μήνες είτε επιθυμούν να έχουν παράλληλη απασχόληση” σημειώνει στην επιστολή της.

Όσον αφορά τους συνταξιούχους, η πρόταση των καταλυμάτων είναι να μην υπάρξει 30% περικοπή στη σύνταξή τους για τους μήνες που θα εργαστούν στον τομέα του τουρισμού και όσον αφορά τους εκπαιδευτικούς να δύνανται να παρέχουν παράλληλη εργασία ανεξαρτήτως των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας – σύμβασεών τους. Επιπροσθέτως και οι δύο κοινωνικές ομάδες να φορολογούνται για το εισόδημα που θα λαμβάνουν.

Ένα άλλος κλάδος ανεβάζει στροφές

Την ίδια στιγμή όμως, η Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών ανεβάζει στροφές, συνιστώντας τον μεγαλύτερο εργοδότη της ελληνικής μεταποίησης.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, προκύπτει ότι το μερίδιό της στο σύνολο των εργαζομένων της μεταποίησης παραμένει σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, χωρίς ωστόσο να σημειώνει άνοδο, κυρίως λόγω της μικρής αύξησης του συνολικού εργατικού δυναμικού στις βιομηχανικές επιχειρήσεις της χώρας.

Το 2011, το ποσοστό του εργατικού δυναμικού Τροφίμων και Ποτών στο σύνολο της απασχόλησης στη μεταποίηση βρισκόταν στο 28,0%, ενώ το 2021 έφθασε στο 36,3%, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ με τίτλο «Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών – FACTS & FIGURES 2021».

Το 2021, οι εργαζόμενοι στη μεταποίηση τροφίμων και ποτών αυξήθηκαν κατά 15,0%, ξεπερνώντας σχεδόν τους 137,7 χιλιάδες. Μικρότερη κατά το ίδιο έτος, ήταν η αύξηση στο σύνολο της μεταποίησης, μόλις 4,3%.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκόπελος: Ελεγκτές του ΕΦΚΑ πήγαν σε beach bar να ελέγξουν για ανασφάλιστους εργαζομένους και ο ιδιοκτήτης έγινε έξω φρενών

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =