αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτοιχεία που «δείχνουν» μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Στοιχεία που «δείχνουν» μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην Κρήτη

Συγκεκριμένα στοιχεία, που συνηγορούν ότι σε θαλάσσια περιοχή πλησίον της Κρήτης υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες για μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου, έχει στη διάθεσή της η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται τη συγκεκριμένη παραχώρηση. Τα στοιχεία αυτά περιήλθαν αρχικά στην κατοχή των Ελληνικών Πετρελαίων το Χριστούγεννα του 2015 και προέρχονται από τις σεισμικές καταγραφές που έκανε η νορβηγική εταιρεία PGS στην περιοχή της Κρήτης.

Όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας, τότε εντοπίστηκε στις σεισμικές καταγραφές γεωλογική “τομή”, που προσομοιάζει και είναι ανάλογη της δομής του γιγαντιαίου κοιτάσματος Ζορ, στα ανοιχτά της Αιγύπτου. Το Ζορ ανακαλύφθηκε το 2015 από την εταιρεία Eni, αποτελεί το μεγαλύτερο κοίτασμα της Αν. Μεσογείου με πόρους 850 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου και άλλαξε συνολικά τα δεδομένα γύρω από τις έρευνες που γίνονται για κοιτάσματα στην ευρύτερη περιοχή.

Τότε, στα τέλη του 2015, η συγκεκριμένη τομή ονομάστηκε “Τάλως” και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε από τα Ελληνικά Πετρέλαια ως δέλεαρ προκειμένου να αποφασίσουν να εμπλακούν στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην περιοχή, μεγάλα ονόματα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, ικανά να φέρουν σε πέρας ένα τόσο απαιτητικό όσο και ελπιδοφόρο εγχείρημα.

Ως προς το πιθανό μέγεθος του ενδεχόμενου κοιτάσματος, με βάση τα σεισμικά στοιχεία της PGS πραγματοποιήθηκαν ογκομετρήσεις οι οποίες έδειξαν ότι εφόσον υπάρχει φυσικό αέριο στη συγκεκριμένη δομή, τότε αυτό θα είναι της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδιών ή αλλιώς των 280 δισ. κυβικών μέτρων. Το ενδεχόμενο αυτό μέγεθος ισοδυναμεί με δύο φορές το μέγεθος του κυπριακού κοιτάσματος Αφροδίτη ή με το δεύτερο μεγαλύτερο Ισραηλινό κοίτασμα Ταμάρ. Σημειώνεται ότι στελέχη των ΕΛΠΕ έχουν κατά καιρούς προϊδεάσει για τις θετικές ενδείξεις που υπάρχουν σε σχέση με την Κρήτη.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + seven =