αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτοιχεία ΟΟΣΑ: Ζούμε στην χώρα που αν πληρωθείς με 100 ευρώ, το κράτος σου παίρνει τα 40,9 ευρώ

Στοιχεία ΟΟΣΑ: Ζούμε στην χώρα που αν πληρωθείς με 100 ευρώ, το κράτος σου παίρνει τα 40,9 ευρώ

Έκθεση με πλήθος στοιχείων για τις επιβαρύνσεις των μισθών από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας «Φορολογώντας τους Μισθούς» (Taxing Wages 2019) στην Ελλάδα, το συνολικό φορολογικό βάρος στους μισθούς αυξήθηκε το 2018.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα της εμμονής της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής με την αύξηση της φορολογίας καθώς οποιαδήποτε δημοσιονομική ανάγκη επιχειρείται να καλυφθεί με αύξηση της φορολογίας.

Η υψηλή φορολογία ουσιαστικά δημεύει τα εισοδήματα των μισθωτών και αποτελεί εξτρά κίνητρο για απόκρυψή τους με διόγκωση της παραοικονομίας. Τα στοιχεία δείχνουν, πάντως, ότι το 2018 η συνολική φορολογική “σφήνα” της μέσης οικογένειας μειώθηκε κατά 0,54% της μονάδας, όχι όμως λόγω μείωσης της φορολογίας, αλλά λόγω παροχής χρηματικών επιδομάτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα:

  • η συνολική φορολογική «σφήνα» (δηλαδή συνολικό ποσοστό που αφαιρείται για φορολογία εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές) στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες διαμορφώθηκε το 2018 στο 40,9%. Δηλαδή από τα 100 ευρώ συνολικών μεικτών αποδοχών του μισθωτού, το κράτος παρακρατεί μέσω φόρων και εισφορών τα 40,9 ευρώ και απομένουν καθαρά στον μισθωτό 60,1 ευρώ
  • η συνολική φορολογική «σφήνα» αυξήθηκε το 2018 κατά 0,15 της μονάδας που εξηγείται κατά πάσα πιθανότητα με την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 1,5% που γινόταν στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος και ίσχυσε από την 1η Ιανουαρίου 2018
  • με το 40,9% η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο των χωρών του οργανισμού που βρίσκεται στο 36,1%.
  • τη μεγαλύτερη φορολογική “σφήνα” εμφανίζει το Βέλγιο με 52,7% και τη χαμηλότερη η Χιλή με μόλις 7%
  • το 40,9% της Ελλάδας επιμερίζεται ως εξής: 8,1% φορολογία εισοδήματος, 12,8% εισφορές εργαζόμενου και 20% εισφορές εργοδότη.
  • στην Ελλάδα οι οικογένειες μισθωτών από άποψη φορολόγησης βρίσκονται στην Τρίτη χειρότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. Από τις οικογένειες μισθωτών το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα αφαιρεί το 37,9% του εισοδήματός τους με μέσο όρο στον ΟΟΣΑ 26,6%
  • στη μέση οικογένεια μισθωτών, δηλαδή το ζευγάρι με δυο παιδιά όπου ο ένας γονέας λαμβάνει το 100% του μέσου μισθού και ο άλλος το 67% του μέσου μισθού η συνολική φορολογική “σφήνα” διαμορφώθηκε το 2018 σε 38,4%. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με την επίδοση αυτή η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ που έχει μέσο όρο 30,8%. Σε σχέση με το 2017 το συνολικό φορολογικό βάρος της μέσης οικογένειας μειώθηκε κατά 0,54 της μονάδας λόγω κυρίως της παροχής χρηματικών επιδομάτων.

Πηγή: Εθνος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 2 =