αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣτη Σουηδία σου δίνουν άδεια από τη δουλειά, για να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση ή startup

Στη Σουηδία σου δίνουν άδεια από τη δουλειά, για να ξεκινήσεις την δική σου επιχείρηση ή startup

Η Jana Cagin δεν είχε φανταστεί ποτέ ότι θα κάνει τη δική της επιχείρηση. Μέχρι που μια ημέρα ήταν με τον αρραβωνιαστικό της στα Ikea σε ένα προάστιο της Στοκχόλμης.

Ενώ έψαχνε έναν καναπέ, συνειδητοποίησε ότι υπάρχει πολύ μικρή ποικιλία σε πόδια. Ψάχνοντας στο ίντερνετ κατάλαβε ότι δεν υπήρχε ούτε ένα κατάστημα που να πουλάει μεμονωμένα εξαρτήματα για έπιπλά, όπως πόδια και άλλα. Έτσι της ήρθε η ιδέα.

Το ζευγάρι αρχικά ξεκίνησε το τόλμημα, δουλεύοντας για να στήσουν την start-up τους στον ελεύθερο χρόνο που είχαν από τη δουλειά τους. Αλλά ουσιαστικά κατάφεραν να το κάνουν πραγματικότητα όταν εκμεταλλεύτηκε το δικαίωμα που της δίνει η σουηδική νομοθεσία: να πάρουν εξάμηνη άδεια για να στήσουν τη δική τους επιχείρηση. Ξέροντας ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να γυρίσει στην θέση της, εάν το εγχείρημα δεν ήταν επιτυχημένο, της αφαιρούσε ένα μεγάλο άγχος.

Τελικά δεν χρειάστηκε να γυρίσει στην παλιά της δουλειά. Η επιχείρηση αυτή τη στιγμή είναι πολύ επιτυχημένη. Στέλνει προϊόντα σε 30 χώρες και απασχολεί 6 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.

Ένα νόμιμα κατοχυρωμένο δικαίωμα

Το φαινόμενο της άδειας για τη δημιουργία επιχείρησης δεν είναι σπάνιο στη Σουηδία. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα να πάρουν άδεια άνευ αποδοχών διάρκειας 6 μηνών για να στήσουν την επιχείρησή τους (ή εναλλακτικά να διαβάσουν ή να προσέξουν έναν συγγενή). Η εταιρεία μπορεί να πει όχι μόνο στην περίπτωση που επικαλεστεί ότι η επιχείρηση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τον συγκεκριμένο εργαζόμενο, ή εάν η εταιρεία που θέλει να φτιάξει ο εργαζόμενος είναι άμεσα ανταγωνιστική. Όποτε θελήσουν και για διάστημα έξι μηνών, ο εργαζόμενος μπορεί να επιστρέψει στην παλιά του θέση.

Το 2017, καταγράφηκαν 175.000 άδειες σε εργαζόμενους ηλικίας 25 με 54 ετών (σε ένα πληθυσμό μόνο 10 εκατ. ατόμων), ενώ το 2007 ήταν 163.000. Επίσης, το 2017 δημιουργήθηκαν 48.542 νέες επιχειρήσεις, αριθμός σχεδόν διπλάσιος από τις 27.994 που δημιουργήθηκαν το 2007.

Πηγή: Huffington Post Greece

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − ten =