αρχικηVIRALΣτη Νορβηγία δημιούργησαν ένα φουτουριστικό κτίριο που επιπλέει και έχει… λέπια ψαριού (ΒΙΝΤΕΟ)

Στη Νορβηγία δημιούργησαν ένα φουτουριστικό κτίριο που επιπλέει και έχει… λέπια ψαριού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ενα εκθεσιακό περίπτερο που επιπλέει και κέντρο επίσκεψης υδατοκαλλιέργειας στο Hardangerfjord, το δεύτερο μεγαλύτερο φιορδ της Νορβηγίας, με εξωτερική επιφάνεια από χαλύβδινες πλάκες που μιμούνται λέπια ψαριού, δημιούργησε το δανέζικο στούντιο σχεδιασμού εκθεσιακών χώρων Kvorning Design.

Το «Μάτι του Σολωμού» σχεδιάστηκε για να φιλοξενεί εκθέσεις και να δίνει πληροφορίες για τις δυνατότητες της βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας· την ιδέα του πρότζεκτ συνέλαβε η τοπική επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας Eide Fjordbruk.

Η επωνυμία της δομής και το βολβοειδές σχήμα της είχαν ως πηγή έμπνευσης το στρογγυλό σχήμα των ματιών του σολωμού και οι 9.500 πλάκες από ανοξείδωτο ατσάλι που την καλύπτουν είναι τοποθετημένες έτσι ώστε να δείχνουν σαν το λεπιδωτό δέρμα του ψαριού.

Προσβάσιμο με ηλεκτροκίνητο φεριμπότ, το «Μάτι του Σολωμού» περιλαμβάνει υπόγειο, ισόγειο και πρώτο όροφο που συνδέονται με σπειροειδή κλίμακα. Βεράντα στη στέγη προσφέρει εντυπωσιακές θέες στο φιορδ και τα γύρω βουνά. «Το “Μάτι του Σολωμού” κατασκευάστηκε για τη διευκόλυνση συνεδριών εκμάθησης και συζητήσεων για τις προοπτικές ενός βιώσιμου τρόπου ιχθυοκαλλιέργειας» είπαν, μιλώντας στο Dezeen, οι σχεδιαστές από το στούντιο Kvorning Design.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

11 − five =