αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτην τσέπη των ελ. επαγγελματιών πάνε 130 ως 5.001 ευρώ με τις νέες ασφαλιστικές κλίμακες και τη φορολογία

Στην τσέπη των ελ. επαγγελματιών πάνε 130 ως 5.001 ευρώ με τις νέες ασφαλιστικές κλίμακες και τη φορολογία

Σημαντική ελάφρυνση στο εισόδημά τους, που ξεκινάει από 130 ευρώ και μπορεί να φθάσει έως και τις 5.001 ευρώ ετησίως, μπορούν να έχουν από τον επόμενο χρόνο οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν, σε συνδυασμό με τις νέες φορολογικές κλίμακες που ήδη ισχύουν.

Όπως σημειώνει η Καθημερινή, για το 2020 η ελάφρυνση μετατρέπεται σε επιβάρυνση για τουλάχιστον το 80% των μη μισθωτών, που εκτιμάται ότι θα επιλέξουν την πρώτη ασφαλιστική κατηγορία, καθώς μαζί με την εισφορά υγείας και ανεργίας θα κληθούν να καταβάλλουν 220 ευρώ τον μήνα, αύξηση δηλαδή κατά 35 ευρώ σε σχέση με τα 185 ευρώ που κατέβαλλαν μέχρι πρότινος, σύμφωνα με τα χαμηλά εισοδήματα που δήλωναν.

Χθες, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε στη Βουλή αναλυτικά παραδείγματα που δείχνουν πως η ετήσια θετική διαφορά καλύπτει τους πάντες, είτε επιλέξουν την πρώτη χαμηλή κατηγορία εισφορών είτε ακόμη και την ειδική κατηγορία για τους νέους επαγγελματίες με έως 5 έτη δραστηριοποίησης. Ερχεται βέβαια σε συνδυασμό με τις νέες ευεργετικές διατάξεις στη φορολογία καθώς, για ετήσια εισοδήματα 10.000 ευρώ και πάνω, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν όφελος κατ’ ελάχιστον της τάξης των 1.300 ευρώ.

Για φέτος, η επιβάρυνση έρχεται γιατί ο φόρος που επιβάλλεται αφορά τα εισοδήματα του 2019 με την παλαιά φορολογική κλίμακα του 22% και όχι το 9%.

Αναλυτικά, κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας που θα δηλώσει φέτος εισόδημα 7.800 ευρώ και επιλέξει να πληρώνει τον μήνα για ασφαλιστικές εισφορές 210 ευρώ (2.516 ευρώ τον χρόνο), μετά την αφαίρεση του φόρου της τάξης των 476 ευρώ, θα έχει καθαρό ετήσιο εισόδημα της τάξης των 4.809 ευρώ, αυξημένο κατά 364 ευρώ σε σχέση με αυτό που θα είχε εάν ίσχυαν ο νόμος Κατρούγκαλου και το φορολογικό καθεστώς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και ένας νέος αυτοαπασχολούμενος (κάτω της 5ετίας) που θα δηλώσει για το 2020 εισόδημα 9.000 ευρώ τον χρόνο, θα πληρώσει για εισφορές 1.512 ευρώ ετησίως (126×12) και, με την αφαίρεση των φόρων, το καθαρό του εισόδημα θα διαμορφωθεί στις 6.814 ευρώ και το όφελος σε σχέση με το καθεστώς που ίσχυε κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα είναι της τάξης των 1.499 ευρώ.

Σημαντικότερες είναι οι ελαφρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που δηλώνουν υψηλότερο φορολογητέο εισόδημα. Για παράδειγμα, μη μισθωτός με εισόδημα 35.032 ευρώ που θα επιλέξει τη δεύτερη ασφαλιστική κατηγορία, με μηνιαίες εισφορές 252 ευρώ έναντι 592 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου, θα έχει τελικά ελάφρυνση από τις ασφαλιστικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Ν.Δ. της τάξης των 4.160 ευρώ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × five =