αρχικηVIRALΣτην Κοπεγχάγη φτιάχνουν δρόμους που «συγκρατούν» τις πλημμύρες

Στην Κοπεγχάγη φτιάχνουν δρόμους που «συγκρατούν» τις πλημμύρες

Για πολλούς, η Κοπεγχάγη είναι η πόλη που ορίζει την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθούν την επόμενη δεκαετία οι ευρωπαϊκές –και όχι μόνον– μεγαλουπόλεις. Το έχει πετύχει ήδη με το ποδήλατο, διαθέτοντας 379 χλμ. ποδηλατοδρόμων μόνο στα όρια του δήμου, δημιουργώντας τις πρώτες «εθνικές οδούς» για ποδήλατα και θέτοντας ολοένα και πιο φιλόδοξους στόχους. Τώρα η τεχνογνωσία της πόλης επεκτείνεται και στις αναπλάσεις, που μετατρέπουν κομβικά στοιχεία του αστικού τοπίου όπως δρόμους, πλατείες και προαύλιους χώρους μεγάλων κτιρίων σε κομμάτια ενός υδραυλικού συστήματος, που θα συγκρατήσουν το νερό στην περίπτωση παρατεταμένων ισχυρών βροχοπτώσεων και δεν θα αφήσουν την πόλη να πνιγεί.

Πριν από μία εβδομάδα εγκαινιάστηκε ένα από τα πλέον φιλόδοξα projects στη δανέζικη πρωτεύουσα: η ανάπλαση της οδού Bryggervangen και της πλατείας St.Kjelds (συνολικής έκτασης 34,9 στρεμμάτων). Το έργο σχεδιάστηκε από το αρχιτεκτονικό γραφείο SLA, κατασκευάστηκε το 2016-2019 και κόστισε 4,3 εκατ. ευρώ. «Ολα άλλαξαν το 2011, όταν έγινε η μεγάλη πλημμύρα στην Κοπεγχάγη (σ.σ. κόστισε 1 δισ. ευρώ και προκάλεσε ζημιές στο 60% των κατοικιών της πόλης). Το γεγονός αυτό μας έδειξε ότι έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο που αναπτύσσεται η πόλη και το πώς διαχειριζόμαστε το νερό της βροχής», λέει στην Καθημερινή ο Ράσμους Αστρουπ, ένας από τους αρχιτέκτονες του project. «Η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες έγινε βασικό συστατικό στοιχείο σε όλους τους αστικούς χώρους, μια εξέλιξη που σε μεγάλο βαθμό καλλιεργήθηκε και από την αγορά, καθώς το κόστος της μεγάλης πλημμύρας για τις ασφαλιστικές εταιρείες ήταν τεράστιο. Η πλημμύρα μάς έδειξε ότι δεν είχαμε σχεδιάσει σωστά».

Ο διαγωνισμός

Στην οδό Bryggervangen όλα τα ισόγεια και τα υπόγεια των σπιτιών πλημμύρισαν. Οι ζημιές ήταν πολύ σημαντικές. «Ο δήμος Κοπεγχάγης ζήτησε ένα νέο σχέδιο για τον δρόμο αυτό, που να διασφαλίζει ότι η γειτονιά δεν θα αντιμετωπίσει ξανά το ίδιο πρόβλημα. Μάλιστα ο διαγωνισμός έθετε συγκεκριμένες προδιαγραφές για την ποσότητα που νερού που έπρεπε να συγκρατηθεί. Ηταν το πρώτο έργο του είδους σε επίπεδο γειτονιάς που υλοποιείται στην Κοπεγχάγη», λέει ο κ. Αστρουπ. Τι προβλέπει η πρόταση που υλοποιήθηκε; «Κάτω από τον δρόμο κατασκευάστηκαν μεγάλοι αγωγοί ομβρίων για την πρώτη πλημμύρα, που οδηγούν το νερό στον βιολογικό καθαρισμό (σ.σ. θεωρείται αδιανόητο ένα ποτάμι ή οι αγωγοί ομβρίων να εκβάλλουν απευθείας στη θάλασσα). Ο δρόμος ανακατασκευάστηκε κοίλος, με κλίση προς το εσωτερικό –το αντίθετο από πριν–ενώ αφαιρέθηκαν σχεδόν όλα τα πεζοδρόμια. Κατά μήκος του δρόμου και στην πλατεία δημιουργήσαμε μια νέα τυπολογία πρασίνου, μια νέα φύση που έχει περιβαλλοντική και αισθητική αξία, αλλά και αντιπλημμυρική λειτουργία. Δημιουργήσαμε μικρά ζωντανά οικοσυστήματα, επαναφέροντας την ανθρώπινη κλίμακα στη γειτονιά. Η γη πάντα πλημμύριζε. Η διαφορά είναι πως οι πόλεις μας είναι “σφαλισμένες” και το νερό δεν έχει διαφυγή».

Η ανάπλαση αυτή είναι ένα από τα πολλά project του είδους που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στην Κοπεγχάγη. «Το σημαντικό είναι πως η τάση αυτή δεν αφορά μόνο τον δημόσιο χώρο, αλλά και τα κτίρια. Οι πελάτες πλέον το ζητούν ως επένδυση, όλα τα projects έχουν τέτοιες προδιαγραφές. Πρόσφατα κατασκευάσαμε ένα κτίριο για μια μεγάλη φαρμακευτική που έχει στον εξωτερικό χώρο του υπόγειες δεξαμενές ικανές να συγκρατήσουν πλημμύρα 100ετίας. Η δημόσια συζήτηση πλέον αφορά το κατά πόσον αυτό θα είναι αρκετό. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στο νερό. Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση, που να περιλαμβάνει την ατμοσφαιρική ρύπανση, το μικροκλίμα».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 7 =