αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτην Ελλάδα το 46% ενός κατώτατου μισθού πάει στο ενοίκιο του σπιτιού- Τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Στην Ελλάδα το 46% ενός κατώτατου μισθού πάει στο ενοίκιο του σπιτιού- Τι ισχύει στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες

Ζεις στην Ελλάδα και παίρνεις τον κατώτατο μισθό; Τότε πιθανότατα το 46% του μισθού σου πάει στο ενοίκιο του σπιτιού σου. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Πάνω από το 40% του κατώτατου μισθού κατευθύνεται για την πληρωμή ενοικίου, σε 11 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα στοιχεία δημοσιοποίησε τώρα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC) σε ενίσχυση της προσπάθειας που καταβάλλει να επηρεάσει θετικά τους ευρωβουλευτές υπέρ της ψήφισης του σχεδίου Οδηγίας για «επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.».

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ότι ο βασικός μισθός, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν επαρκεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών. «Οταν το ενοίκιο κοστίζει το ήμισυ της αμοιβής σου, έχεις ελάχιστες επιλογές για το ποιες άλλες δαπάνες διαβίωσης θα κάνεις: Κλείνεις τη θέρμανση κατά τη διάρκεια του χειμώνα; Παραλείπεις γεύματα ή αγοράζεις τρόφιμα κακής ποιότητας; Στέλνεις τα παιδιά σας στο σχολείο με χαλασμένα παπούτσια ή ρούχα;» διερωτάται η αναπληρώτρια γενική γραμματέας της ETUC Esther Lynch.

«Αυτές οι απίστευτες επιλογές ταλανίζουν εκατομμύρια ανθρώπους που εργάζονται με πλήρες ωράριο σε όλη την Ευρώπη σήμερα – τους φροντιστές, τις καθαρίστριες, τους ταμίες και άλλους εργαζόμενους σε καίρια πόστα που συνέβαλαν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Πρόκειται για απαράδεκτα διλήμματα που ακυρώνουν το ίδιο το νόημα του κατώτατου μισθού», πρόσθεσε η ίδια λίγες ημέρες πριν τεθεί προς ψήφιση στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωκοινοβουλίου, η έκθεση αναφορικά με το σχέδιο Οδηγίας για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς στην Ε.Ε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 1 =