αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΣτα icebreakers θα δεις τις πιο απρόσμενες ατάκες

Στα icebreakers θα δεις τις πιο απρόσμενες ατάκες

Πως θα σου φαινόταν να μπορείς να «μιλήσεις» χωρίς καν να ανοίξεις το στόμα σου; Αυτό κάνουν τα icebreakers. Ένα brand που περιλαμβάνει από κοσμήματα, μέχρι μπρελόκ. Και όλα έχουν πάνω τους τις πιο απρόσμενες ατάκες.

Το It’s Possible συνάντησε την δημιουργό τους, Βανέσσα Διβάνη. Η ίδια περιγράφει το πως ακριβώς δουλεύει, τι περιλαμβάνει το brand της, ενώ μιλά και για την καραντίνα… από μια διαφορετική οπτική.

Πως είναι πλέον η καθημερινότητα σας και πως συνδυάζετε την πρωινή δουλειά σας με το δικό σας project;

Η πρωινή δουλειά μου σε σχολεία είτε ως καθηγήτρια αγγλικών είτε ως ψυχολόγος (πολυσχιδής γαρ!) μου δίνει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να κάνω ό,τι άλλο σκαρφιστώ. Αν και πάντα λέω πως αν δεν βρίσκεις τον χρόνο, τον γεννάς. Ωστόσο, δεν νιώθω ότι χρειάζεται να συνδυάσω τις διαφορετικές ιδιότητες κι ασχολίες μου, είναι όλα ένα, πάντα αλληλένδετα. Το project είναι μόνιμα ενεργοποιημένο και πλέον κομμάτι πολύ δικό μου. Μπορεί μια νέα ιδέα να έρθει μέσα στην τάξη, από ένα κείμενο, ένα ρούχο, ένα τετράδιο. Ας μην ξεχνάμε και το πόσο υπέροχα εμπνευστικό είναι να δουλεύει κανείς με παιδιά, φορτίζεσαι καθημερινά με φρεσκάδα. Πολύ συχνά τα πιο μικράκια, όταν με ζωγραφίζουν, δεν παραλείπουν κι ένα icebreaker!

 Έχει, επίσης, πλάκα στο σχολείο, όταν προσπαθούν να διαβάσουν τις ατάκες στα icebreakers που φοράω κι ανάλογα με το επίπεδο χιούμορ που έχουμε κατακτήσει, τους μιλάω με αυτές. Το «ας πρόσεχες» είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση, ή το «να σου εξηγήσω», που το έχω ονομάσει το δαχτυλίδι της δασκάλας! Την υπόλοιπη μέρα, παίρνω ιδέες από παντού. Μπορεί να φωτογραφίσω κάτι που είδα σε έναν τοίχο (για να μην το ξεχάσω!), να ακούσω μια ατάκα στο δρόμο, ένα τραγούδι ή να διαβάσω ένα βιβλίο. Άρα ουσιαστικά όλα λειτουργούν ταυτόχρονα.

Στο κομμάτι της παραγωγής, βέβαια, κατά φάσεις ρίχνω αρκετά τους ρυθμούς, καθότι δεν έχω σταματήσει να σπουδάζω ποτέ. Μάλλον, όσο επιδιώκω να ενθαρρύνω τους μαθητές μου διαρκώς να μαθαίνουν, τελικά πείθομαι πρώτη εγώ! Έτσι, θέλω να ξέρω πως θα έχω μπροστά μου όλο τον χρόνο που χρειάζομαι για να ετοιμάσω μια παραγγελία ή κάτι δικό μου. Η απόλαυση είναι δομικό στοιχείο της όλης διαδικασίας, διαφορετικά δεν γίνεται. Έπειτα, μετά από 7 χρόνια, έχω γίνει πιο σχολαστική για να έχω το αποτέλεσμα που θέλω και η προετοιμασία γίνεται ιεροτελεστικά. Από την βομβαρδιστική ενέργεια της σχολικής τάξης μεταφέρομαι στην ησυχία του εργαστηρίου, παρέα με μουσικές ή σπανιότερα κάποιο φίλο.   


Πως περάσατε την καραντίνα; Υπάρχει δημιουργικότητα μέσα σε τέτοιες περιόδους;

Σίγουρα ήταν μια περίοδος απίστευτης ξεκούρασης και δημιουργικότητας για εμένα, ένας μεσημεριανός ύπνος, σαν αυτόν που μας επέβαλαν οι γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά. Και ξύπνησα πιο φρέσκια. 

Χωρίς να παραβλέπω τις αγωνίες που ενεργοποίησε η όλη κατάσταση, ένιωσα πως αυτή η παύση μας φέρνει αντιμέτωπους με τις ζωές μας με έναν γόνιμο τρόπο.

Καθημερινά συλλέγουμε τόσες και τόσες πληροφορίες που λέμε ότι κάποια στιγμή κάτι θα τις κάνουμε. Και σημειώνουμε αμέτρητες to-do-lists. Ο εγκλεισμός έδωσε τον χώρο και τον χρόνο για τέτοιου είδους ανασκαφές. Όταν είμαστε διαρκώς σε κίνηση είναι σαν να έχουμε ένα μπουκάλι με χώμα και νερό που το κουνάμε συνέχεια- έτσι δεν μπορούμε να δούμε καθαρά. Η ηρεμία είναι απαραίτητη για να πέσει κάτω το χώμα και να αρχίσεις να παρατηρείς τα πάντα με μια διαύγεια. Και ήταν μαγικό το πώς ο καθένας από τον δικό του μικρόκοσμο, μπορούσε να συντονιστεί με τον ένα και μεγάλο.

Στο κομμάτι της διδασκαλίας, ήταν σημαντικό το γεγονός πως δεν έχασα την επαφή με τα παιδιά αλλά δουλεύαμε μέσα από τις ψηφιακές τάξεις που τους ετοίμασα. Αυτή η νέα συνθήκη επικοινωνίας με τους μαθητές τελικά μου άρεσε πολύ και νιώθω πως ανανέωσε τη δουλειά μου.

Φυσικά, υπήρχε επιπλέον χρόνος και για τα icebreakers, που πολύ ευνοήθηκαν μέσα στην καραντίνα. Έφτιαξα αρκετά καινούργια κομμάτια κι ετοίμασα ένα προσχέδιο για site. Σκέφτηκα να κάνω και κάποια βιντεάκια που θα παρουσιάζουν ολόκληρους διαλόγους, σαν παιχνίδι, όπου η μια ατάκα ενός δαχτυλιδιού θα διαδέχεται μια άλλη. Τα icebreakers είναι ένα δυνατό εφόδιο, όπως και η ζωγραφική, τα λουλουδάκια μου ή η yoga, που με κρατά συντονισμένη με ό,τι είμαι κι αγαπώ, ιδιαίτερα σε τέτοιες απόκοσμες συγκυρίες.  

Ποιες είναι οι ατάκες που «παίζουν» περισσότερο αυτή την στιγμή; Και αποτυπώνονται πάνω στα δημιουργήματα σας

Παντοτινά αγαπημένες είναι το «enjoy» και το «beauty and pleasure in every little thing», πρόκειται για φιλοσοφίες ζωής! Τελευταία, ωστόσο, κυριαρχεί η φράση «η ζωή θα μεριμνήσει» ή αντίστοιχα «always trust life». Η εμπιστοσύνη στη ζωή σε αυτή τη φάση ενδέχεται να ανακουφίσει πολύ. Από την άλλη, βέβαια, θέλει προσοχή γιατί μπορεί ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως μια μικρή παγίδα που διαιωνίζει τάσεις αναβλητικότητας. Είναι σπουδαίο να αφήνεσαι τόσο όσο -πόση σοφία μέσα σ’ αυτές τις δύο μικρές λεξούλες!    

Μια άλλη ατάκα που με περιτριγύριζε όλο το προηγούμενο καλοκαίρι που πέρασα στην Ιταλία είναι το «May you live in interesting times», το σύνθημα της περσινής Biennale της Βενετίας, την οποία επισκέφτηκα αρκετές φορές. Παντού διάβαζες αυτή τη φράση, στα βαπορέτα, στα εισιτήρια, παντού. Πρόκειται για κινέζικη κατάρα και τι ειρωνεία της τύχης! Σε πόσο ενδιαφέροντες καιρούς έζησε η Βενετία το τελευταίο διάστημα! Κι ο κόσμος όλος κατ’ επέκταση. Όταν επιστρέψαμε στα σχολεία και με ρωτούσαν τα παιδιά για την όλη κατάσταση, ήταν η απάντηση που μπόρεσα να τους δώσω. Το να μιλήσω για καλό ή κακό ήταν κάπως απλουστευτικό. Ευχή και κατάρα, λοιπόν, να ζούμε σε ενδιαφέροντες καιρούς, όπου η αδράνεια δίνει τη θέση της στη δημιουργία και, μέσα από επίπονες κυρίως ζυμώσεις, έχουμε τουλάχιστον την ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι.  

Είχαμε κάνει μια ακόμα συνέντευξη τον Φεβρουάριο του 2017. Τότε σας είχα ρωτήσει πως φαντάζεστε το project σας σε 3,5 χρόνια. Μου είχατε πει ότι θα θέλατε αν δοκιμάσετε και άλλα υλικά, να υπάρξει ίσως μια σειρά με έντονο στοιχείο Ελληνικότητας (στοχεύοντας στους τουρίστες), και να συνεχίσετε να βλέπετε στο δρόμο ανθρώπους να φορούν τα δημιουργήματα σας. Σήμερα, 3,5 χρόνια μετά, πόσα από αυτά έχουν γίνει;

Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιώ παραμένουν κυρίως τα ίδια, αλλά όλο και πειραματίζομαι με διάφορα. Να κυκλοφορούν πιο πολύ αυτά που φτιάχνω, όντως το βλέπω. Ζουν ανάμεσά μας! Κι αυτό είναι κάτι που με γεμίζει χαρά.

Μια σειρά με στοιχείο Ελληνικότητας είναι αλήθεια πως δεν ευδοκίμησε. Μπορεί να υπάρχουν μεμονωμένα κομμάτια που παραπέμπουν σε αυτό, αλλά δεν έχω προωθήσει ολόκληρη σειρά με αυτό το χαρακτηριστικό, για τον λόγο ότι δεν είναι εύκολο να φτάσει ένα icebreaker σε κάποιον επισκέπτη της χώρας. Αντίθετα, υπάρχουν αγαπημένοι υποστηρικτές του project που γνωριζόμαστε πλέον προσωπικά. Και κάπως έτσι ανοίγει ο κύκλος. Έχω κάνει ωραίες φιλίες μέσα από τα icebreakers, κομμάτι ιδιαίτερα πολύτιμο για μένα.

Τι περιλαμβάνει το brand σας αυτή την στιγμή;

Τα ice breakers είναι κυρίως κοσμήματα, δηλαδή βραχιόλια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια, κολιέ, καρφίτσες. Μπορεί να είναι επίσης μπρελόκ, αξεσουάρ τσάντας ή να κρέμονται στην άκρη του φερμουάρ. Στις γιορτές φτιάχνω γουράκια ή μικρά στολίδια.

Το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι οι λέξεις ή φράσεις γραμμένες με τον ετικετογράφο, οι οποίες μπορεί να προκύψουν από απλές συζητήσεις με φίλους, από τραγούδια, γενικά από οπουδήποτε στην καθημερινότητα. Ένα αγαπημένο μου παράδειγμα είναι η φράση “μ αρέσει” έμπνευση της οποίας ήταν η μητέρα μου -που παρεμπιπτόντως έχει πλέξει το λογότυπο σε υπέροχα μαξιλαράκια! Όταν, λοιπόν, πρωτοάνοιξε τον λογαριασμό της στο facebook και ήθελε να πατήσει “μου αρέσει’, εμφανιζόταν το unlike ως “δεν μου αρέσει”. Και μπερδευόταν και το ξαναπατούσε. Στο τέλος, απελπίστηκε και το έγραφε ως σχόλιο για να είναι σίγουρη!

  Στα icebreakers υπάρχει επίσης έντονα το στοιχείο του customized. Μπορεί κάποιος να επιλέξει το κείμενο που θέλει, το χρώμα, την αλυσίδα.

Για αυτό τον σκοπό, έχω σκεφτεί το ενδεχόμενο μιας εφαρμογής όπου ο χρήστης θα μπορεί να σχεδιάζει από τις προτεινόμενες επιλογές το δικό του icebreaker που θα λαμβάνω με τη σειρά μου σε μήνυμα και θα το υλοποιώ. Αλλά σιγά σιγά. Πιο σπάνια φτιάχνω μπλουζάκια με την ίδια γραμματοσειρά του ετικετογράφου και μια επόμενη ιδέα είναι τσάντες, μαξιλαράκια ή αξεσουάρ με τυπωμένες λέξεις.

Με ποιον τρόπο φτιάχνεται ένα κόσμημα;

Χρησιμοποιώ κυρίως πολυεστερικό πηλό, υγρό γυαλί, φωτογραφίες και τον ετικετογράφο για ελληνικούς ή λατινικούς χαρακτήρες. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να ζωγραφίσω πάνω στον πηλό ή να τον αφήσω τελείως σκέτο. Αφού στεγνώσει το γυαλί, περνάω τις αλυσίδες ή ο,τι άλλο χρειάζεται και μπαίνουν στα κουτάκια τους. Μου αρέσει πολύ να είναι φροντισμένο και το packaging, είναι αναπόσπαστο κι αγαπημένο κομμάτι της όλης διαδικασίας.

Το όνομα icebreakers πως προέκυψε;

Το όνομα το σκέφτηκε η Ράνια, η αδερφή μου που για χρόνια εργαζόταν ως κειμενογράφος. Το ίδιο και το λογότυπο που μου αρέσει πάρα πολύ. Η αρχική σκέψη ήταν το όνομα να είναι ελληνικό μιας και τον πρώτο καιρό είχα μόνο ελληνικό ετικετογράφο. Ωστόσο, το icebreakers μας φάνηκε ιδιαίτερα εύστοχο για το όλο concept εφόσον τα μηνύματα ή οι λέξεις που φέρουν εκεί αποσκοπούν, να “σπάνε τον πάγο” και να γίνονται αφορμή να ξεκινούν συζητήσεις. Και συμβαίνει πράγματι! Τελικά, το feedback που έχω πάρει για το όνομα είναι πολύ θετικό.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =