αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα 29,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο

Στα 29,4 δισ. ευρώ έφτασαν οι συναλλαγές με κάρτες στην Ελλάδα το α’ εξάμηνο

Σε φάση σταθεροποίησης, ύστερα από πέντε συνεχή εξάμηνα ανόδου, έχει μπει ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες. Ωστόσο διαπιστώνεται ολοένα και μεγαλύτερη εξοικείωση των καρτούχων με τη χρήση της κάρτας για πληρωμές ολοένα και μικρότερης αξίας.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ στην Επισκόπηση του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος, ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών αυξήθηκε το α΄ εξάμηνο του 2018 κατά 535 χιλιάδες (+3%), σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017, και ανήλθε σε 16,8 εκατομμύρια κάρτες. Η αύξηση προέρχεται από την έκδοση νέων χρεωστικών καρτών, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 686 χιλιάδες κάρτες (+5%) συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2017, ενώ αντίθετα στις πιστωτικές κάρτες παρατηρείται μείωση κατά 150 χιλιάδες (-5%).

Η αυξητική τάση που παρουσίαζε τα τελευταία πέντε εξάμηνα ο αριθμός των συναλλαγών φαίνεται να ανακόπτεται τα δύο τελευταία εξάμηνα (β΄ εξάμηνο 2017 και α΄ εξάμηνο 2018), παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις. Συγκεκριμένα, ο συνολικός αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 399,6 εκατομμύρια, παρουσιάζοντας αύξηση μόλις 3% σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.

Αντίστοιχα, η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 29,4 δισ. ευρώ και εμφανίζεται μειωμένη κατά 1,7 δισ. ευρώ (-5,5%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017. Διαπιστώνεται μια εποχικότητα στα μεγέθη της συνολικής αξίας συναλλαγών, με το δεύτερο μισό του έτους να παρουσιάζει ελαφρώς υψηλότερες αξίες, οι οποίες αποδίδονται κατά βάση στην αυξημένη τουριστική κίνηση στη χώρα.

Η πλειονότητα των συναλλαγών αφορούν πληρωμές σε φυσικά τερματικά POS, οι οποίες παρουσιάζουν αύξηση το α΄ εξάμηνο του 2018 κατά 17,6 εκατ. (+7%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017 και σταθερά ανοδική πορεία τα τελευταία πέντε εξάμηνα.

Η αντίστοιχη αξία ανά τύπο συναλλαγής διαχρονικά αφορά κυρίως τις αναλήψεις μετρητών από ΑΤΜ.

Το α΄ εξάμηνο του 2018 οι αξίες συναλλαγών κινούνται στα επίπεδα του α΄ εξαμήνου του 2017, τόσο στο σύνολο της αξίας όσο και στην ανάλυση των επιμέρους τύπων συναλλαγών, ενώ κινούνται ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2017, σε ποσοστά που κυμαίνονται από -4% έως -7% ανά τύπο συναλλαγής.

Εστιάζοντας στις συναλλαγές ανά κάρτα, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα επίσης παρουσιάζει σταθεροποίηση στις 24 συναλλαγές, σε αντιστοιχία με τη μικρή μεταβολή του συνολικού αριθμού συναλλαγών το α΄ εξάμηνο του 2018. Η αυξητική τάση του μέσου αριθμού συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανακόπτεται ,παρουσιάζοντας μείωση στις 24 συναλλαγές από 25 το προηγούμενο εξάμηνο, με το μέσο αριθμό συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα να συνεχίζει να αυξάνεται στις 20 συναλλαγές από 18 το προηγούμενο εξάμηνο.

H μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα μειώθηκε στα 1.747 ευρώ (-8,5%) συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Το α΄ εξάμηνο του 2018 συνεχίστηκε, για έκτο κατά σειρά εξάμηνο, η φθίνουσα πορεία της μέσης αξίας ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών, φθάνοντας τα 74 ευρώ.

Ειδικά για το α΄ εξάμηνο του 2018, ένα σημαντικό μέρος της μεταβολής της μέσης αξίας ανά συναλλαγή αποδίδεται στη μείωση της αξίας των πληρωμών με χρεωστικές κάρτες σε POS, συνοδευόμενη από αύξηση του αριθμού αυτού του τύπου συναλλαγών. Δεδομένου του γεγονότος ότι η αξία των πληρωμών σε POS το α΄ εξάμηνο του 2018 είναι συγκρίσιμη και ελαφρώς μεγαλύτερη (κατά 6%) της αντίστοιχης αξίας του α΄ εξαμήνου του 2017, παρουσιάζοντας έντονα στοιχεία εποχικότητας, η πτώση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή εκτιμάται ότι οφείλεται περισσότερο στην περαιτέρω εξοικείωση των καρτούχων με τη χρήση της κάρτας για πληρωμές ολοένα και μικρότερης αξίας, παρά στη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 1 =