αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα ύψη οι τιμές ενοικίων. Και κάποιοι σκέφτονται… καλύτερα να αγοράσουν σπίτι

Στα ύψη οι τιμές ενοικίων. Και κάποιοι σκέφτονται… καλύτερα να αγοράσουν σπίτι

Στα ύψη έχουν σκαρφαλώσει οι τιμές των ενοικίων οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις είναι 20% με 25% υψηλότερες σε σχέση με την δόση ενός μέσου στεγαστικού δανείου. 

Αυτός είναι ο λόγος, που σύμφωνα με τους ειδικούς της αγοράς πολλοί, ενώ έψαχναν να νοικιάσουν σπίτι, εξετάζουν το ενδεχόμενο της αγοράς κατοικίας. 

Σύμφωνα με στελέχη της Engel & Volkers, την τελευταία διετία αυτοί που επιλέγουν να αγοράσουν ακίνητο είναι εκείνοι που είχαν χρήματα και δεν ήξεραν πως να τα αξιοποιήσουν. Επέλεξαν λοιπόν να προχωρήσουν στην αγορά ακινήτου η οποία αποτελεί μία σίγουρη και ασφαλή επένδυση. 

Επίσης πολλοί πίστευαν ότι το Airbnb θα τελειώσει, αλλά διαψεύστηκαν. Μετά την κάμψη που σημειώθηκε πέρυσι, φέτος κινείται ανοδικά ενώ κάθε σκέψη που υπήρχε από ιδιοκτήτες να “γυρίσουν” το ακίνητο τους από την βραχυχρόνια, στην μακροχρόνια μίσθωση, εγκαταλείφθηκε.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι τιμές των ενοικίων καταγράφουν σημαντικές αυξήσεις της τάξης του 12-15%, ενώ υπάρχουν και περιοχές στο κέντρο που οι τιμές των μισθωμάτων έχουν αυξηθεί ακόμη και 20%.

Η εκρηκτική άνοδος των μισθωμάτων μάλιστα τείνει “γεννήσει” μία νέα μερίδα αγοραστών, οι οποίοι θα προτιμήσουν να πληρώνουν αντί για ενοίκιο….την  δόση του στεγαστικού τους δανείου. 

Η αύξηση των ενοικίων, έχει ως αποτέλεσμα σήμερα στην Αττική η ενοικίαση ενός διαμερίσματος κατάλληλο για οικογένεια, σε περιοχές των ανατολικών, βορείων και νοτίων προαστίων να κοστίζει από 650 ευρώ έως 850 ευρώ, δηλαδή σχεδόν όσο ένας μέσος μηνιαίος μισθός. 

Είναι ενδεικτικό άλλωστε ότι σύμφωνα με έρευνα της Eurostat για το έτος 2019, το 62,1% των ενοικιαστών στην χώρα μας δαπανούσαν άνω του 50% του διαθέσιμου εισοδήματος τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο, λογαριασμοί κοινής ωφελείας κλπ).

Όλα τα παραπάνω δεδομένα, σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι τιμές πώλησης των ακινήτων είναι υποτιμημένες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 25% έως 35% έναντι του 2007, αλλά και λόγω του ότι οι τιμές των ενοικίων, σε σύγκριση με τη μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου, σε πολλές περιπτώσεις υπολείπονται κατά 20%-25%, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες που οδηγούν την κτηματαγορά στην αγορά….από την ενοικίαση κατοικίας.  

Να σημειωθεί ότι οι ζητούμενες τιμές ενοικίασης από το 2012 ως το 2017 κατέγραψαν μείωση που άγγιξε το 25,5%, ενώ το 2018 επέστρεψαν με με αύξηση  8,4 %, ενώ το 2019 ο ρυθμός αύξησης των ενοικίων άγγιξε το 10%.

Μάλιστα, όσον αφορά το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες αυξήσεις, οι τιμές ενοικίασης έχουν αυξηθεί κατά 20%-30% κατά μέσον όρο την τελευταία διετία, ενώ στις περιοχές εκτός του κέντρου η αντίστοιχη άνοδος εκτιμάται ότι κινήθηκε πέριξ του 10%- 15%.  

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Spitogatos για το τρίτο τρίμηνο, στα βόρεια προάστια η αύξηση των τιμών ενοικίασης άγγιξε το 10,5% με το μέσο μηνιαίο ενοίκιο να προσεγγίζει τα 950 ευρώ για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ, ενώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους  δεν ξεπερνούσε τα 880 ευρώ, ενώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, το μέσο ενοίκιο στα βόρεια προάστια διαμορφωνόταν σε 845 ευρώ.

Οι τιμές δηλαδή κατά την διάρκεια της πανδημίας αυξήθηκαν κατά 100 ευρώ. Στα νότια  η μέση τιμή ενοικίασης διαμορφώνεται σε 10,2 ευρώ/τ.μ. αυξημένη κατά 2,1% σε ετήσια βάση, ενώ στα δυτικά προάστια σε 6,95 ευρώ/τ.μ., από 6,63 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση καταγράφεται στα προάστια του Πειραιά με 14,7%. Πλέον το μέσο ενοίκιο προσεγγίζει τα 6,9 ευρώ/τ.μ. από 6 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο.

Αντίθετα, στα ανατολικά προάστια σημειώνονται σημαντικές αυξήσεις στα ζητούμενα ενοίκια, με 7,3% σε ετήσια βάση, με τη μέση τιμή να αγγίζει πλέον τα 7 ευρώ/τ.μ. από 6,45 ευρώ/τ.μ. πριν από ένα χρόνο. 

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve − 8 =