αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα «χέρια» των funds έχουν περάσει 700.000 ακίνητα Ελλήνων, αξίας 45 δισ. ευρώ

Στα «χέρια» των funds έχουν περάσει 700.000 ακίνητα Ελλήνων, αξίας 45 δισ. ευρώ

Περί τα 700.000 ακίνητα αξίας 40-45 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια των funds που έχουν αγοράσει τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών τα τελευταία χρόνια, καθιστώντας τα επενδυτικά κεφάλαια κάτοχο σημαντικής περιουσίας των Ελλήνων. Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, πρόκειται για ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, καταστήματα, βιομηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.ά.–, που βρίσκονται ως εξασφαλίσεις πίσω από το χρέος των 90 δισ. ευρώ που έχει αλλάξει χέρια τα τελευταία χρόνια μέσα από πωλήσεις και τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Βγαίνουν στο σφυρί

Το γεγονός ότι σημαντικό μέρος αυτών των ακινήτων έχει μεταβιβαστεί στο πλαίσιο των τιτλοποιήσεων, λαμβάνοντας την κρατική εγγύηση του «Ηρακλή» που προβλέπει συγκεκριμένους στόχους για τις εισπράξεις από αυτά τα δάνεια, αυξάνει την πίεση για ενίσχυση των εισπράξεων μέσω πλειστηριασμών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ποσοστό της τάξης του 25%-30% αυτών των ακινήτων θα οδηγηθεί σε ρευστοποίηση τα επόμενα 2-3 χρόνια, δηλαδή περί τα 200.000 ακίνητα θα διατεθούν μέσω πλειστηριασμών, που θα αποτελέσουν βασικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που προβλέπονται στα επιχειρησιακά σχέδια των funds και των εταιρειών διαχείρισης που έχουν αναλάβει την υλοποίησή τους.

Ηδη το πρώτο εξάμηνο του έτους αναρτήθηκαν στην πλατφόρμα e-auction 23.360 πλειστηριασμοί και άλλοι 17.000 είναι οι προγραμματισμένοι από το δεύτερο εξάμηνο έως και τον Φεβρουάριο του 2023, με τη λίστα να αυξάνεται καθημερινά.

Από τους αναρτημένους 23.360 πλειστηριασμούς του πρώτου εξαμήνου πραγματοποιήθηκαν τελικώς οι 17.620, δηλαδή ποσοστό 75%. Γόνιμοι, δηλαδή με υπερθεματιστή –είτε αυτός ήταν το fund, οι τράπεζες (που διατηρούν ακόμη ένα μικρό απόθεμα κόκκινων δανείων) ή τρίτος– ήταν οι 4.190, δηλαδή το 24% περίπου, ενώ άλλοι 13.430 πλειστηριασμοί κρίθηκαν άγονοι, χωρίς να εκδηλωθεί ενδιαφέρον στην τιμή βάσει του οποίου πλειστηριαζόταν το ακίνητο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

13 + seventeen =