05/12/24

Στα πρότυπα της Μαδρίτης: Σχεδιάζεται πλήρης ανακαίνιση των συρμών του Ηλεκτρικού

Πλήρη ανακαίνιση σε εμφάνιση, αισθητική και λειτουργία υπόσχεται μία νέα μελέτη που έχει βάλει σε εφαρμογή η ΣΤΑΣΥ για τους συρμούς της γραμμής 1 του Μετρό της Αθήνας (πρώην ΗΣΑΠ). Ουσιαστικά αυτή η μελέτη σκοπό έχει να καταδείξει οικονομοτεχνικά αν συμφέρει περισσότερο η ανακατασκευή του υφιστάμενου τροχαίου υλικού ή η αγορά νέου.

Οι περισσότερες πιθανότητα και λόγω της έλλειψης κονδυλίων για αγορά συρμών που θα απαιτήσει ένα ποσό πάνω από 100-150εκατ.ευρώ, είναι η λύση της ανακατασκευής των συρμών της Γραμμής 1 που θα δώσει στο τροχαίο υλικό παράταση στη διάρκεια του κύκλου τους και θα αναβαθμίσει στο επίπεδο που γνωρίζουμε στις Γραμμές 2 και 3 τις υπηρεσίες προς τον επιβάτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα αποτελέσουν τον γνώμονα για να διεξαχθεί ένας διεθνής διαγωνισμός από τη ΣΤΑΣΥ (θα είναι ο Φορέας Υλοποίησης καθώς είναι ο ιδιοκτήτης του στόλου της Γραμμής 1), με πιθανή χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και στόχος είναι σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, εφόσοσν επιλεγεί η λύση της ανακατασκευής, να χρησιμοποιηθούν εγκαταστάσεις εντός της χώρας για την επικείμενη εργασία, το οποίο θα έδινε μία επιπρόσθετη αξία στην απασχόληση αλλά και στο know-how σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Βάσει της διεθνούς εμπειρίας, θα μπορούσε σε διάστημα 8-12 μηνών να αρχίσουν να παραδίδονται οι ανακαινισμένοι συρμοί, ξεκινώντας από τους παροπλισμένους και σε ένα ενδεικτικό χρόνο 24 μηνών, ο στόλος να έχει πλήρως ανακαινισθεί.

Στην Γραμμή 1 η διαθεσιμότητα συρμών είναι ιδιαίτερα μικρή καθώς το τροχαίο υλικό από τις παραλαβές των σειρών 8 και 9 είναι παρωχημένης τεχνολογίας ενώ δεν έχουν συντηρηθεί επαρκώς με αποτέλεσμα να είναι παροπλισμένοι. Δεδομένου του γεγονότος ότι η Γραμμή 1 εξακολουθεί να σηκώνει το μεγαλύτερο φορτίο από τις υπόλοιπες γραμμές, το φαινόμενο των αραιών δρομολογίων είναι καθημερινά εμφανές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com περίπου το 40% των συρμών δεν λειτουργεί λόγω προβλημάτων και έλλειψης ανταλλακτικών. Τα θέματα των συρμών αυτών συνεχίζονται και με την ανάγκη υιοθέτησης νέων τεχνολογιών που θα τους δώσει την απαραίτητη συνθήκη ασφαλείας για να βγουν και πάλι στην κυκλοφορία. Τα νεότερα τρένα της Γραμμής 1, η λεγόμενη Σειρά 11, είναι 14 ετών καθώς παρελήφθησαν την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και σηκώνουν το μεγάλο βάρος της καθημερινής κυκλοφορίας αποτελώντας το 50% των διαθέσιμων συρμών.

Τα προβλήματα στους περισσότερους συρμούς έχουν να κάνουν με το σύστημα έλξης, την λειτουργία των θυρών (στις παλιές γενιές συρμών), την απουσία ανταλλακτικών και νέων συστημάτων. Ειδικότερα τα προβλήματα στο σύστημα έλξης, είναι σημαντικό καθώς μία εγκατάσταση νέου συστήματος θα οδηγήσει σε γρήγορη απόσβεση στο κόστος ανακατασκευής λόγω της δραστικής μείωσης του κόστους κατανάλωσης ενέργειας.

ΛΥΣΗ Η ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗ;
Γιατί ανακατασκευή; όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς, μία γενική ανακατασκευή (η σχετική ορολογία στα αγγλικά είναι refurbish ή modernization) των συρμών, θα τους έδινε μία παράταση στη διάρκεια ζωής τους κατά 15-20 χρόνια, μεγάλη αύξηση στη διαθεσιμότητα συρμών, νέες λειτουργίες, το κόστος σε σχέση με την αγορά νέων συρμών θα ήταν περίπου στο 10-15%, θα συρρίκνωνε το κόστος συντήρησης ενώ το lifting θα μπορούσε να είναι γενικευμένο. Συγκεκριμένα όπως υποστηρίζουν με ένα σχετικά μικρό ποσό σε σχέση με την αγορά συρμών θα μπορούσαν να μεταμορφωθούν στο σύνολο τους οι Συρμοί της Γραμμής 1.

Από τη στιγμή που θα αποφασιζόταν μία τέτοια λύση, θα μπορούσαν να γίνουν παρεμβάσεις στο αμάξωμα (όλοι γνωρίζουν την εικόνα που παρουσιάζουν σήμερα οι συρμοί), στην ανακαίνιση της εσωτερικής διακόσμησης, πατωμάτων, τα σαλόνια των επιβατών, την εισαγωγή νέων τεχνολογιών σε επίπεδο ασφάλειας, τηλεματικής και πληροφόρησης του κοινού, νέας γενιάς κλιματισμού και νέες τεχνικές προδιαγραφές στο μηχανικό μέρος των συρμών.

Με ένα ελεγχόμενο κόστος λοιπόν, αποφεύγεται η δαπάνη τεράστιων ποσών για αγορά ή διαρκή αγορά ανταλλακτικών και οι συρμοί ανανεωμένοι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, ενώ αναβαθμίζεται 100% η ποιότητα της μετακίνησης και της εμπειρίας του επιβάτη και συνολικά του συστήματος Μετρό της πόλης.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Λόγω της κρίσης που ξέσπασε την προηγούμενη δεκαετία, το δόγμα και στις μεταφορές αλλάζει. Πολλές μεγάλες πόλεις της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως, κάνουν οικονομία κλίμακας, προσθέτωντας σε αισθητική, ασφάλεια και λειτουργικότητα, με την ανακατασκευή παλαιάς γενιάς συρμών.

Στο Άμστερνταμ, το Παρίσι, το Μεξικό συναντάμε μερικά τέτοια παραδείγματα. Το πιο πρόσφατο πραγματοποιήθηκε στο Μετρό της Μαδρίτης με την ανακατασκευή των Συρμών της Γραμμής 5.

Στη συγκεκριμένη γραμμή δαπανήθηκαν 20εκατ.ευρώ για την ανακατασκευή 52 συρμών. Τι έκαναν; μεταξύ άλλων τοποθέτησαν: σύστημα κλιματισμού, νέο εξοπλισμό σηματοδότησης, αναβαθμίστηκε η λειτουργία των θυρών, ανακαίνισαν το πιλοτήριο και μετέτρεψαν το συρμό απο διβάγονο σε εξαβάγονο (σαν αυτούς που κυκλοφορούν στην Αθήνα). Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της συχνότητας και της διαθεσιμότητας των τρένων κατά 44%, παρέχοντας έτσι πολύ πιο αξιόπιστες καθημερινές μεταφορές στο συνεχώς αυξανόμενο κοινό του Μετρό.

ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΡΕΝΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ 2 ΚΑΙ 3
Με την ίδια μέθοδο μπορεί να γίνει μία μερική ανακατασκευή-αναβάθμιση των Συρμών πρώτης γενιάς των γραμμών 2 και 3 που αποτελούν καθημερινό μαρτύριο για τους επιβάτες τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι συρμοί μετατρέπονται σε “βραστήρες” και που γίνεται ακόμα πιο έντονο όταν υπάρχει αυξημένη επιβατική κίνηση. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes είχε ξεκινήσει προ δεκαετίας διαδικασία μελέτης και διαγωνισμού για την εγκατάσταση μονάδων κλιματισμού η οποία δεν προχώρησε ποτέ. Εδώ βέβαια Φορέας Υλοποίησης είναι η Αττικό Μετρό, η οποία έχει ξεκινήσει κάποιες ενέργειες.

Με την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, όπως σημειώνει παράγοντας της αγοράς, είναι εφικτή η εγκατάσταση μονάδων κλιματισμού που θα κάνει το ταξίδι πολύ πιο άνετο το καλοκαίρι καθώς θα αποφεύγεται και η έντονη ζέστη αλλά και η μεγάλη φασαρία που προκαλείται από τα ανοιχτά παράθυρα κατά μήκος του συρμού. Εδώ θα μπορούσε επιπρόσθετα να εγκατασταθεί τηλεματική και σύστημα ενημέρωσης επιβατών σε αντιστοιχία με τους Συρμούς δεύτερης και τρίτης γενιάς που προσφέρουν πολύ πιο άνετο ταξίδι στους επιβάτες.

TOP STORIES

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗς

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

1 × two =