αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτα Ιωάννινα θα παραχωρήσουν εκτάσεις γης σε ανέργους για να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά

Στα Ιωάννινα θα παραχωρήσουν εκτάσεις γης σε ανέργους για να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά

Εκτάσεις γης θα παραχωρήσει σε άνεργους ο δήμος Ιωαννιτών προκειμένου να καλλιεργήσουν με τρόπο συστηματικό και λαμβάνοντας συστηματική εκπαίδευση αρωματικά φυτά. Σκοπός είναι μεταξύ άλλων η ανάδειξη των δυνατοτήτων της περιοχής ενώ η πρωτοβουλία ανήκει στη δημοτική αρχή σε συνεργασία με τον ευρωπαϊκό όμιλο εδαφικής συνεργασίας «Εύξεινη Πόλη».

Στους επόμενους δύο μήνες έμπειροι επιστήμονες, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, θα μελετήσουν τα δεδομένα της περιοχής ως προς τις διαθέσιμες εκτάσεις, τις κατάλληλες καλλιέργειες αρωματικών θεραπευτικών φυτών και θα προτείνουν τα καλύτερα μοντέλα εφαρμογής. Επόμενο βήμα είναι η εκπαίδευση νέων ανέργων στην καλλιέργεια, την επεξεργασία του προϊόντος, στην τυποποίησή του, αλλά και στη διάθεσή του στις αγορές.

Από την πρωτοβουλία αυτή θα προκύψουν νέες θέσεις εργασίας και όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος για τον πρωτογενή τομέα, Βασιλική Μέγα, «η καλλιέργεια αρωματικών-θεραπευτικών φυτών, αλλά και άλλων δυναμικών καλλιεργειών, καθώς η επεξεργασία και η τυποποίηση των προϊόντων, αλλά και η διάθεσή τους στην ελληνική και διεθνή αγορά, αξιοποιεί τη δημοτική αγροτική περιουσία και βάζει ένα λιθαράκι για την καταπολέμηση της ανεργίας σε έναν τόπο που καταγράφει υψηλά ποσοστά».

Όπως σημειώνει πως, έως σήμερα, παρά τις εξαιρετικές συνθήκες για ποιοτικά προϊόντα, δεν υπάρχει στην περιοχή οργανωμένη βάση τέτοιων φυτών, ούτε οι κατάλληλες υποδομές για την επεξεργασία και την τυποποίηση τους και τονίζει ότι «η συμβολή του Δήμου, μέσα από συνεργασίες, ανάλογες με το συγκεκριμένο δίκτυο, στοχεύει στην υποστήριξη όλων των σταδίων αυτής της παραγωγής».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 + twenty =