αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣταματήστε να υπεραναλύετε και δράστε: Η συμβουλή ενός best-seller συγγραφέα

Σταματήστε να υπεραναλύετε και δράστε: Η συμβουλή ενός best-seller συγγραφέα

Όλοι προσπαθούμε να προβλέψουμε το μέλλον. Τι θα θέλουν οι πελάτες. Τι θα κάνουν οι ανταγωνιστές. Το αν μια επένδυση θα αποδώσει. Το αν κάτι που σκεφτόμαστε να κάνουμε — ή σχεδόν όλα όσα σκεφτόμαστε να κάνουμε — θα έχει αποτέλεσμα.

Αναλύουμε λοιπόν. Αξιολογούμε. Σκεφτόμαστε πιθανά σενάρια. Και πολλές φορές στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα. Γιατί ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείς, δεν υπάρχει τρόπος να ξέρεις πραγματικά τι θα συμβεί.

Πώς μπορείτε λοιπόν να σταματήσετε να σκέφτεστε υπερβολικά και να αρχίσετε να κάνετε πράξεις;

Σύμφωνα με τον best-seller συγγραφέα των New York Times, Malcolm Gladwell, το κλειδί είναι να σταματήσουμε να βλέπουμε την αβεβαιότητα ως το πρόβλημα και να αρχίσουμε να βλέπουμε την αβεβαιότητα ως τη λύση.

Κατά τη διάρκεια του podcast Don’t Keep Your Day Job ρώτησαν τον Malcolm Gladwell τι πρέπει να κάνει κάποιος για να ξεφύγει από την υπερανάλυση και το λεγόμενο overthiking, και να κάνουμε πράξεις.

Ο Gladwell αναφέρθηκε στην προσέγγιση του διάσημου οικονομολόγου Albert Hirschmann. Σύμφωνα με τον Hirschmann, το να μην γνωρίζεις το μέλλον δεν πρέπει να σε κρατά πίσω. Το να μην γνωρίζεις το μέλλον πρέπει να σε ελευθερώσει. Εφόσον είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πώς θα πάνε τα πράγματα, γιατί να ανησυχείτε; Γιατί να διστάσετε; Αρπάξτε την ευκαιρία. Πάρτε το ρίσκο. Κάντε αυτό που νομίζετε ότι έχει νόημα.

Αν και δεν μπορείτε να ξέρετε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, αυτό που μπορείτε να ξέρετε είναι ότι το να κάνετε κάτι ουσιαστικό και να το ευχαριστηθείτε, θα αξίζει από μόνο του την προσπάθεια.

Αξίζει τον κόπο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα!

Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να λέει: «Αν ήξερα ότι θα πάρω προαγωγή, τότε θα δούλευα πιο σκληρά»; Ή «Αν ήξερα ότι οι πελάτες μας θα πλήρωναν περισσότερα, τότε θα κάναμε περισσότερα»; Ή «Αν ήξερα ότι θα υπάρξει μεγάλη ανταμοιβή, θα θυσίαζα περισσότερα»;

Οι επιτυχημένοι άνθρωποι εργάζονται σκληρότερα πρώτα. Ετσι κερδίζουν προαγωγές. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις προσφέρουν πρώτα μεγαλύτερη αξία. Ετσι κερδίζουν υψηλότερα έσοδα. Οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες εργάζονται σκληρότερα πρώτα, πολύ πριν εμφανιστεί οποιαδήποτε πιθανή απόδοση. Ετσι κερδίζουν μεγαλύτερες απολαβές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν να ξέρουν ότι θα λάβουν κάποια επιστροφή πριν καν σκεφτούν να εργαστούν σκληρότερα. Και κάπως έτσι μένουν πάντα… στη θεωρία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν μπορείς να μάθεις κάποιον μέσα σε 10 δευτερόλεπτα ή στα social media. Και μη βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα…»

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

16 − 12 =