αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣτήριξη και από… Αμπου Ντάμπι στο σχέδιο ενεργειακής ένωσης Ελλάδας – Αιγύπτου

Στήριξη και από… Αμπου Ντάμπι στο σχέδιο ενεργειακής ένωσης Ελλάδας – Αιγύπτου

Την έμμεση στήριξη και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διασφάλισε το έργο GREGY –Green Energy Interconnector– που θα διασυνδέει την Ελλάδα με την Αίγυπτο, σχέδιο που προχωράει με τη στήριξη της ελληνικής και αιγυπτιακής κυβέρνησης και των διαχειριστών των ηλεκτρικών συστημάτων των δύο χωρών. Ο Ομιλος Κοπελούζου μέσω των θυγατρικών του εταιρειών Damco Energy και ELICA (φορέα υλοποίησης του έργου) υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με την Infinity Power, κοινοπραξία μεταξύ της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) και της Egypt’s Infinity για να εξετάσουν τη δυνατότητα από κοινού ανάπτυξης έργων ΑΠΕ, τα οποία θα τροφοδοτούν με πράσινη ενέργεια το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης GREGY.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των τριών εταιρειών, το μνημόνιο συνεργασίας προβλέπει τη σύσταση Διοικούσας Επιτροπής, αποτελούμενης από τρία μέλη, για τον συντονισμό των συζητήσεων, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων. Μέσω της συνεργασίας τους, τα μέρη θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν την εξειδίκευση, εμπειρία και την τεχνική, εμπορική και οικονομική τεχνογνωσία τους για την ταχεία ανάπτυξη, υλοποίηση και επιτυχή λειτουργία των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το μνημόνιο συνεργασίας ακολουθεί τη συμφωνία που υπεγράφη πέρυσι μεταξύ των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπου Ντάμπι, για τη θέσπιση επενδυτικού πλαισίου ύψους 4 δισ. ευρώ, μεταξύ της ADQ, της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) και της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΕ).

Η Infinity Power είναι μια κοινοπραξία μεταξύ της αιγυπτιακής Infinity και της Masdar (Abu Dhabi Future Energy Company) για τη στόχευση έργων παραγωγής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή ηλιακών και αιολικών τεχνολογιών σε κλίμακα κοινής ωφέλειας, καθώς και εμπορικής και βιομηχανικής κλίμακας στην Αφρική. Με τρέχοντα έργα που βρίσκονται στην Αίγυπτο, στη Νότια Αφρική και τη Σενεγάλη, η Infinity Power στοχεύει να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε αγορές και στις 54 αφρικανικές χώρες, παρέχοντας ηλεκτρική ενέργεια σε όλες τις περιοχές στην Αφρική, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ενέργειας.

Η συνολική δυναμικότητα των έργων σε λειτουργία της Infinity Power είναι 1,3 GW, η οποία ισοδυναμεί με μείωση άνω των 3 εκατομμυρίων τόνων εκπομπών CO2 ετησίως, τα οποία παράγονται με τη χρήση συμβατικής παραγωγής ενέργειας. Η εταιρεία έχει επίσης 13,8 GW έργων σε ανάπτυξη τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια υλοποίησης. Το έργο GREGY θα συνδέει την Αίγυπτο απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου ισχύος 3.000 MW με δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας. Είναι υποψήφιο για την ένταξή του στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της Ε.Ε. (PCI) και το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη αναμένεται να ενισχύσει τα κριτήρια για τη διασφάλιση χρηματοδότησής του από τα ευρωπαϊκά ταμεία.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 + seventeen =