αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣτάση εργασίας και μοτοπορεία προς τα γραφεία του efood ανακοίνωσαν οι διανομείς

Στάση εργασίας και μοτοπορεία προς τα γραφεία του efood ανακοίνωσαν οι διανομείς

Προειδοποιητική στάση εργασίας την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου, 12:00 με 16:00, ανακοίνωσαν οι διανομείς. Με μακροσκελή ανακοίνωσή της η «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» καλεί σε προσυγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως (Αλεξάνδρας και Μαυροματαίων) στις 11:00 το πρωί. Θα ακολουθήσει μοτοπορεία με πρώτη στάση στο υπουργείο Εργασίας και κατάληξη στα γραφεία της e–food στo Νέο Ηράκλειο.

Στην ανακοίνωσή της η «Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου» καταγγέλλει ότι «τον Νοέμβρη του 2020, το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσε την εγκύκλιο 45628/414/2020 με διευκρινήσεις αναφορικά με το είδος της εργασιακής σχέσης και την ασφάλιση των διανομέων που απασχολούνται σε εταιρίες πλατφόρμες. Όμως το σημαντικότερο ήταν πως καθόριζε σχέση μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους διανομείς.

Στη συνέχεια, στον αντίποδα της εγκυκλίου, ο νόμος Χατζηδάκη άνοιξε διάπλατα το δρόμο της καταστρατήγησης των σχέσεων εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα καθώς μεταξύ άλλων στο αντεργατικό άρθρο 69 αναφέρει: «Η σύμβαση μεταξύ ψηφιακής πλατφόρμας και παρόχου υπηρεσιών τεκμαίρεται ότι δεν είναι εξαρτημένης εργασίας, εφόσον ο πάροχος υπηρεσιών δικαιούται, βάσει της σύμβασής του, σωρευτικά: α) Να χρησιμοποιεί υπεργολάβους ή υποκατάστατους για να παρέχουν τις υπηρεσίες που έχει αναλάβει να προσφέρει. Η προϋπόθεση αυτή πληρούται, ακόμη και αν η ψηφιακή πλατφόρμα αξιώνει οι υπεργολάβοι και υποκατάστατοι του παρόχου υπηρεσιών να έχουν υποβληθεί σε εκπαίδευση ή να φέρουν στολή ή να τηρούν τους όρους υγιεινής και ασφάλειας ή να έχουν τύχει των κατάλληλων εξετάσεων υγείας και γενικότερα να συμμορφώνονται προς τους γενικούς όρους παροχής υπηρεσιών, υγιεινής και ασφάλειας που ισχύουν για τους παρόχους υπηρεσιών, που συνδέονται συμβατικώς με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.»

«Ως σωματείο θεωρούμε πως το αντεργατικό άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη έχει γραφτεί καθ’ υπαγόρευση των επιχειρήσεων ψηφιακών υπηρεσιών διαμεσολάβησης (πλατφόρμες) με στόχο να διευρυνθεί η γκρίζα περιοχή όπου το freelancing υποκρύπτει την εξαρτημένη εργασία. Κι ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη, τα εθνικά δικαστήρια δικαιώνουν τις προσφυγές των διανομέων ενάντια στις πλατφόρμες, που διεκδικούν σχέσεις εξαρτημένης εργασίας, στην Ελλάδα ο νόμος 4808/2021 κινείται στην αντίθετη ακριβώς κατεύθυνση κόντρα στα συμφέροντα των εργαζομένων και κατ’ επέκταση της κοινωνίας».

Στην ανακοίνωση αναφέρονται επίσης τα εξής:

1: τόσο η e-food όσο και η εργολαβική Manpower δεσμεύονταν προφορικά (αλλά σε καμία περίπτωση γραπτά) σε όλους τους συναδέλφους πως οι συμβάσεις τους θα ανανεώνονται μέχρι να γίνουν αορίστου, μετά από τρία ή τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα, ή 1 χρόνο δουλειάς. Τώρα, αφού τους ενέταξε στο δυναμικό της και τους μετατόπισε εργασιακά προσφέροντάς τους ψευδώς σταθερή απασχόληση, τους πετάει στον δρόμο.

2: όταν οι πρώτοι εργαζόμενοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άρχισαν να κλείνουν δωδεκάμηνο και να διεκδικούν την μετατροπή των συμβάσεων τους σε αορίστου, η εταιρεία «διέρρευσε» πως για να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα, ο απαιτούμενος χρόνος αυξάνεται σε 36 μήνες εργασίας. Ως σωματείο θεωρούμε πως η χειραγώγηση των εργαζομένων είναι προφανής καθώς η e-food κινήθηκε βάση σχεδίου. Στόχος της, να «καθαρίσει» την αγορά χρησιμοποιώντας τους εργαζόμενους ως μοχλό πίεσης. Να μας ξεζουμίσει με μια εργαλειακή προσέγγιση της ζωής και της εργασίας για να πετύχει τους στόχους της, να υπερισχύσει των ανταγωνιστών της και στη συνέχεια να μας πετάξει σαν στυμμένες λεμονόκουπες.

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται:

«Κι αναμφισβήτητα για την e-food οι εργαζόμενοι έχουμε υπάρξει πολλαπλώς χρήσιμοι:

α) ως μοχλός πίεσης για τη στήριξη των επιχειρηματικών της σχεδίων από την κυβέρνηση καθώς οι εκατοντάδες εργαζόμενοι πρόσθεταν θέσεις εργασίας σε μια χειμαζόμενη οικονομία

β) ως προνομιακό πεδίο διαπραγμάτευσης για την εταιρεία με το υπουργείο εργασίας και οποιοδήποτε κρατικό θεσμό

γ) ως άμεση και έμμεση διαφήμιση προς τους καταναλωτές καθώς η εταιρεία πρόσφερε εξαρτημένη εργασία αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα που τη διαφοροποιούσε από τα καθεστώτα γαλέρας και το μέσο όρο της αγοράς.

3: επαναλαμβάνουμε πως η μη ανανέωση σύμβασης, ισοδυναμεί με απόλυση. Ως σωματείο θεωρούμε πως η εταιρεία δεν δικαιούται να προχωρήσει σε καμία απόλυση καθώς οι θέσεις εργασίας που καλύπτουν οι συνάδελφοι εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, όπως αποδεικνύεται από:

α) την διαρκή αύξηση του τζίρου και του όγκου δουλειάς

β) την συνεχή αύξηση του δικτύου των συνεργαζόμενων καταστημάτων που τροφοδοτεί τον τζίρο και

γ) την εκβιαστική προτροπή της εταιρείας για εθελούσια βλαπτική μεταβολή της εργασιακής σχέσης.

H e-food στις συνεχείς αναδιπλώσεις της επικαλείται «λανθασμένη επικοινωνία» όμως ως σωματείο γνωρίζουμε πως έχει πάψει να προσλαμβάνει εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου. Πλέον στην e-food μπορείς να εργαστείς μόνο ως freelancer. Με αυτό το καθεστώς σκοπεύει να απασχολήσει τους 7.000 διανομείς που διαφημίζει πως θα προσλάβει, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα, στο δελτίο τύπου που κοινοποίησε στις 17/09/21.

Ο στόχος της μείωσης του μισθολογικού κόστους, ο στόχος της μεταφοράς των εξόδων χρήσης και συντήρησης δικύκλου, της βενζίνης, των δώρων και των επιδομάτων στην πλάτη του εργαζόμενου περνά από τη μετατροπή της εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε ψευδή αυτοαπασχόληση. Μιας συνθήκη που, ενώ επί της ουσίας διατηρεί την εξαρτημένη εργασιακή σχέση, οδηγεί σε χαμηλότερο εργατικό κόστος και αύξηση των κερδών της επιχείρησης».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 − eleven =