αρχικηVIRALΣου φεύγουν τα γέλια ενώ είσαι σε μία σοβαρή περίσταση; Εδώ είναι 5 τρικ για να το αντιμετωπίσεις

Σου φεύγουν τα γέλια ενώ είσαι σε μία σοβαρή περίσταση; Εδώ είναι 5 τρικ για να το αντιμετωπίσεις

Έχεις βρεθεί ποτέ σε μία σοβαρή ή δυσάρεστη περίσταση, και κάπου εκεί να σε πιάσει… νευρικό γέλιο; Και ενώ οι άλλοι όλοι στον χώρο μιλούν σοβαρά ή είναι ψυχολογικά πεσμένοι, εσύ παλεύεις… να συγκρατήσεις το νευρικό γέλιο σου.

Ίσως το άβολο γέλιο σας εμφανίστηκε στη δουλειά κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης για να συζητήσετε πώς η εταιρεία δεν επιτυγχάνει τους οικονομικούς στόχους που έχουν τεθεί. Σίγουρα δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να προκαλεί γέλια.

Ό,τι κι αν συνέβαινε, είχες μια ασυγκράτητη επιθυμία να ξεσπάσεις στα γέλια. Αυτό που έκανε την κατάσταση χειρότερη ήταν η συνειδητοποίησή ότι το γέλιο σε αυτήν την κατάσταση ήταν εντελώς ακατάλληλο. Αλλά αυτό το έκανε πιο δύσκολο να σταματήσει.

Αν έχετε βρεθεί σε αυτή την κατάσταση στο παρελθόν, πρέπει να ξέρετε ότι η ντροπή του ανεξέλεγκτου γέλιου μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει κοινωνικό άγχος. Ευτυχώς, δεν είστε το μόνο άτομο που παλεύει με το γέλιο σε σοβαρές καταστάσεις. Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους και για διαφορετικούς λόγους.

Για μερικούς ανθρώπους, για παράδειγμα, το γέλιο είναι μια φυσική αντίδραση όταν έρχονται αντιμέτωποι με μια άκρως αγχωτική κατάσταση. Όταν αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα άγχους, σύγχυσης, στρες και δυσφορίας, εκείνη τη στιγμή, το σώμα τους πυροδοτεί το γέλιο ως αμυντικό μηχανισμό για να μειώσει το συγκεκριμένο συναίσθημα. Κάποιες έρευνες έχουν ακόμη βρει ότι το νευρικό γέλιο μπορεί να είναι ένας αμυντικός μηχανισμός ενάντια στα συναισθήματα που μπορεί να μας κάνουν να νιώθουμε αδύναμοι ή ευάλωτοι.

Οι νευρολογικές διαταραχές μπορούν επίσης να προκαλέσουν την επιθυμία για γέλιο σε ακατάλληλες καταστάσεις.

Ορισμένες ψυχιατρικές διαταραχές μπορουν επίσης να προκαλέσουν ανεξέλεγκτο γέλιο. Ένα παράδειγμα ψυχιατρικής διαταραχής που προκαλεί γέλιο σε ακατάλληλες στιγμές είναι η σχιζοφρένεια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα με σχιζοφρένεια δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους.

‘Η μπορεί απλά να έχει τύχει να θυμηθείς ένα αστείο περιστατικό, σε ακατάλληλη στιγμή. Αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο: Δεν είστε το μόνο άτομο που υποφέρει από αδυναμία να σταματήσει να γελάει σε ακατάλληλες στιγμές.

Τι μπορείς να κάνεις; Εδώ είναι 5 τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το ομολογουμένως αμήχανο φαινόμενο.

Προσδιορίστε τα ερεθίσματα σας

Τι σας κάνει συνήθως να γελάτε σε ακατάλληλα περιβάλλοντα; Ξεσπάτε σε γέλια όταν είστε νευρικοί; Ή μήπως όταν αισθάνεστε άβολα; Όταν εσείς ή οι άνθρωποι γύρω σας νιώθετε οδυνηρά συναισθήματα, σας έρχεται να γελάσετε; Αφιερώστε χρόνο για να εντοπίσετε τι σας κάνει να γελάτε σε ακατάλληλες καταστάσεις. Όποιος κι αν είναι ο λόγος που ξεσπάσατε σε κρίσεις ανεξέλεγκτου γέλιου, γράψτε τον. Σημειώστε επίσης την ώρα, την τοποθεσία, την περίσταση, ακόμη και τα άτομα που είναι παρόντα. Οτιδήποτε συμβαίνει επανειλημμένα θα μπορούσε να είναι ένα από τα ερεθίσματα σας.

Μόλις μπορέσετε να προσδιορίσετε τα ερεθίσματα σας, μπορείτε να καταρτίσετε ένα σχέδιο για να το μετριάζετε μόλις εμφανιστούν. Για παράδειγμα, αν παρατηρήσετε ότι είστε επιρρεπείς στο να γελάτε ανεξέλεγκτα όταν είστε κουρασμένοι και υπό πίεση, λάβετε μέτρα για να ξεκουραστείτε περισσότερο και να ασχοληθείτε με την ανακούφιση του άγχους πριν από μια μεγάλη παρουσίαση, μια συνάντηση ή μια κοινωνική εκδήλωση.

Αποσπάστε την προσοχή σας

Ας πούμε ότι βρίσκεστε σε μια φορτισμένη συναισθηματικά εκδήλωση, όπως η κηδεία κάποιου, και νιώθετε το γέλιο να αναβλύζει μέσα σας. Αποσπάστε γρήγορα την προσοχή σας από τα γέλια κάνοντας οποιοδήποτε από τα παρακάτω: Τσιμπήστε τον εαυτό σας – ο ελαφρύς πόνος θα σας αποσπάσει από την επιθυμία για γέλιο. Μετρήστε αντίστροφα από το 100 ή πείτε το αλφάβητο προς τα πίσω. Κάντε μια λίστα στο μυαλό σας, όπως μια λίστα με είδη σούπερ μάρκετ ή λίστα υποχρεώσεων. Ψάξτε για ένα συγκεκριμένο χρώμα στο δωμάτιο και μετρήστε τον αριθμό των αντικειμένων στο δωμάτιο με αυτό το χρώμα. Τραγουδήστε ένα τραγούδι στον εαυτό σας. Πάρτε το μυαλό σας από την κατάσταση ή οτιδήποτε άλλο σας φαίνεται τόσο διασκεδαστικό και αντικαταστήστε το με κάτι που μπορείτε να κάνετε χωρίς να σας καταλάβουν.

Καλύψτε το γέλιο σας με βήχα

Μερικές φορές το γέλιο σε πιάνει ξαφνικά. Το ένα λεπτό είσαι καλά, το επόμενο πασχίζεις να κρατήσεις το πρόσωπό σου ίσιο. Σε καταστάσεις όπως αυτή, καλύψτε το γέλιο σας με βήχα. Αυτό όχι μόνο θα καλύψει τη διασκέδασή σας, αλλά θα απομακρύνει επίσης το μυαλό σας από το τι σας κάνει να γελάτε, ώστε να μπορείτε να δώσετε μια πειστική απόδοση. Σκύψτε, καλύψτε το πρόσωπό σας και χτυπήστε ελαφρά το στήθος σας, ενώ προσπαθείτε να ελέγξετε τον «βήχα» σας. Θα πρέπει να σημειώσετε ότι ο βήχας σας δίνει μόνο λίγα δευτερόλεπτα για να συνέλθετε. Πρέπει λοιπόν να είστε σίγουροι ότι θα είναι αρκετός χρόνος για να θέσετε τα πράγματα υπό έλεγχο.

Ασκήσεις βαθιάς αναπνοής

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με τις ασκήσεις βαθιάς αναπνοής είναι ότι κανείς δεν χρειάζεται να ξέρει ότι τις κάνετε. Σας βοηθά να εστιάσετε, να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και να χαλαρώσετε το άγχος που υπερδιεγείρει το νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλό σας. Μπορείτε για παράδειγμα να κάνετε το εξής απλό: Εισπνεύστε από τη μύτη σας. Καθώς το κάνετε, μετρήστε μέχρι το πέντε. Εκπνεύστε από τη μύτη σας μέχρι να μετρήσετε ως το πέντε. Επαναλάβετε αρκετές φορές.

Μετακινήσου σε άλλο μέρος άμεσα

Αν αρχίσεις να γελάς χωρίς να μπορείς να το ελέγξεις με τίποτα, τότε φύγε από τον χώρο. Πες ότι πρέπει να πας στην τουαλέτα μια στιγμή ή οπουδήποτε αλλού. Απλώς φύγετε από το δωμάτιο όσο το δυνατόν συντομότερα για να μην γελάσετε μπροστά σε όλους. Μόλις φτάσετε εκεί, γελάστε (σιγά, φυσικά) με την καρδιά σας. Αυτή η μέθοδος λειτουργεί καλύτερα όταν γνωρίζετε τα ερεθίσματα σας και είστε σε θέση να αναγνωρίσετε τα σημάδια του γέλιου που αναβλύζουν μέσα σας. Όσο νωρίτερα παρατηρήσετε τα σημάδια, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να κάνετε μια γρήγορη… απόδραση για να γλυτώσετε τον εαυτό σας από την αμηχανία.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + seven =