αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣκέψεις για μείωση της προκαταβολής φόρου και φέτος

Σκέψεις για μείωση της προκαταβολής φόρου και φέτος

“Στόχος είναι να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση”, αναφέρει κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου σημειώνοντας ότι ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία θα αποφασίζονται και τα μέτρα στήριξης. Το θέμα της μείωση της προκαταβολής φόρου είναι στο τραπέζι, αναφέρει το ίδιο στέλεχος, ωστόσο η οριστική απόφαση θα ληφθεί το καλοκαίρι και συγκεκριμένα στα τέλη Ιουνίου. Όπως επισημαίνει στο Capital.gr, τα μέτρα λαμβάνονται ανά εβδομάδα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζονται πρόσθετες παρεμβάσεις καθώς η υγειονομική κρίση συνεχίζει να πλήττει τις κοινωνίες και την οικονομία.

Πάντως, το θέμα της μείωσης της προκαταβολής φόρου είναι ένα σημαντικό εργαλείο που εφόσον χρειαστεί θα δώσει νέα ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων  θα καταγράψουν μείωση τζίρου. Η εξέλιξη αυτή θα τις οδηγήσεις αφενός στην καταβολή μειωμένου φόρου και αφετέρου στη συρρίκνωση και του ποσού της προκαταβολής φόρου για το 2022. Μάλιστα πολλές επιχειρήσεις όχι απλά δεν θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για τα αποτελέσματα του 2020, αλλά θα καταγράψουν ζημιές με αποτέλεσμα να μην είναι υπόχρεες καταβολής φόρου αλλά και προκαταβολής φόρου.  Επί της ουσίας για το 2021 το κόστος λόγω της κατάστασης θα είναι μικρό για τον προϋπολογισμό στον οποίο ήδη έχουν εγγραφεί χαμηλά έσοδα από τη φορολόγηση των νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η υλοποίηση του οποίου όπως προαναφέρθηκε θα αποφασισθεί στα τέλη Ιουνίου,  η μείωση της προκαταβολής δεν θα είναι γενικευμένη όπως πέρυσι αλλά αντίθετα θα εστιάσει στις επιχειρήσεις εκείνες που είχαν το 2020 μεγάλη πτώση στον τζίρο τους σε σύγκριση με το 2019. Όπως αναφέρει το στέλεχος του οικονομικού επιτελείο δεν πρόκειται να μειωθεί η προκαταβολή για παράδειγμα 30% για όσους έχουν μείωση τζίρου μόλις 5%. Αντίθετα, ενδεχομένως να την γλιτώσουν εξολοκλήρου όσοι είχαν πτώση τζίρου άνω του 30%.  Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς υπηρεσιακών στελεχών στο τέλος του χρόνου, τα δηλωθέντα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν πάνω από 50%, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε μειωμένο φόρο και σχεδόν μηδενική προκαταβολή φόρου για την πλειοψηφία των επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι πέρυσι η κυβέρνηση  είχε αποφασίσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου ως εξής:

– για πτώση τζίρου 5%-15%, ποσοστό μείωσης 30%

– για πτώση τζίρου 15,01%-25%,  ποσοστό μείωσης 50%

– για πτώση τζίρου 25,01%-35%,  ποσοστό μείωσης 70%

– για πτώση τζίρου μεγαλύτερη του 35%, ποσοστό μείωσης στο 100%.

Ένας επιπρόσθετος λόγος που η κυβέρνηση φέρεται να επιθυμεί τη μείωση έως και μηδενισμό της προκαταβολής φόρου έγκειται στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς κυρίως οι επιχειρήσεις αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.  Επί της ουσίας η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους τελευταίους μήνες σε συνδυασμό με τις οφειλές ύψους 3 δισ. ευρώ (αφορούν φόρους και εισφορές) που βρίσκονται σε αναστολή, είναι ένας πρόσθετος λόγος που η κυβέρνηση σχεδιάζει την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της μείωσης της προκαταβολής φόρου, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Όπως προκύπτει από τα στατιστικά της ΑΑΔΕ οι οφειλές ξεπεράσαν τα 7 δισ. ευρώ  το 2020.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 + fifteen =