αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣκέφτεσαι να ξεκινήσεις δική σου επιχείρηση; Αυτές είναι οι ιδανικότερες ελληνικές πόλεις για να το κάνεις

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις δική σου επιχείρηση; Αυτές είναι οι ιδανικότερες ελληνικές πόλεις για να το κάνεις

Ας υποθέσουμε ότι θέλει κάποιος να ξεκινήσει μία καινούργια επιχείρηση στην Ελλάδα. Εάν επιθυμεί να γίνουν όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες ιδανικά πρέπει υποθετικά –διότι ούτε νομικά ούτε πρακτικά γίνεται– να ιδρύσει την επιχείρηση στην Αλεξανδρούπολη, να εκδώσει τις απαραίτητες οικοδομικές άδειες στη Λάρισα, να αιτηθεί ηλεκτροδότηση στην Πάτρα, όπως επίσης και να καταχωρίσει την ακίνητη περιουσία του, ενώ εάν έχει να διευθετήσει κάποια διαφορά στο δικαστήριο, καλύτερα να πάει στη Θεσσαλονίκη.

Από την άλλη, εάν κάποιος επιλέξει –και πάλι το σενάριο είναι υποθετικό– να εκδώσει οικοδομική άδεια και να καταχωρίσει την ακίνητη περιουσία του στο Ηράκλειο της Κρήτης, να συνδέσει το ηλεκτρικό ρεύμα για την επιχείρησή του στη Θεσσαλονίκη και να προσπαθήσει να επιλύσει σε δικαστήριο στην Αθήνα κάποια διαφορά, το πιθανότερο –εάν δεν έχει τα χαρακτηριστικά του Ιώβ– είναι να πάρει τα χρήματά του και να επενδύσει σε άλλη χώρα.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Ελλάδα είναι μία μικρή χώρα και ούτε πρόκειται για ομοσπονδιακό κράτος, κάθε πόλη φαίνεται ότι λειτουργεί με τους δικούς της διαφορετικούς ρυθμούς σε ό,τι αφορά τη δημόσια διοίκηση και το επιχειρείν. Το παραπάνω συμπέρασμα προκύπτει από την ειδική έρευνα που πραγματοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα στην Ελλάδα (καθώς επίσης και στην Ιταλία και στην Ιρλανδία), στο πλαίσιο της ευρύτερης έκθεσης που καταρτίζει κάθε χρόνο υπό τον τίτλο «Doing Business», την έκθεση που λαμβάνουν πολύ σοβαρά υπόψη τους οι επενδυτές όταν θέλουν να επενδύσουν σε μία ξένη χώρα. Οι εμπειρογνώμονες της Παγκόσμιας Τράπεζας μελέτησαν και αξιολόγησαν τις επιδόσεις έξι ελληνικών πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη) στους ακόλουθους πυλώνες που σχετίζονται με το επιχειρείν: ίδρυση επιχείρησης, έκδοση οικοδομικών αδειών, καταχώριση ακίνητης περιουσίας, σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα, δικαστική διευθέτηση διαφορών.

Από την έκθεση προκύπτει ότι η Αθήνα δεν διακρίνεται σε κανένα πεδίο, κάτι που σε σημαντικό βαθμό εξηγείται από τον μεγάλο όγκο αιτήσεων και υποθέσεων που έχουν να διαχειριστούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην πρωτεύουσα. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την ίδια την έκθεση, δεν είναι μόνο ο όγκος των εργασιών που καθορίζουν την ταχύτητα με την οποία διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, αν και η Θεσσαλονίκη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη μετά την Αθήνα, έχει πολύ πιο ταχείς ρυθμούς στην απονομή της δικαιοσύνης. Στην Αθήνα καταγράφεται ο μεγαλύτερος χρόνος δικαστικής διευθέτησης μιας εμπορικής διαφοράς (1.711 ημέρες), ενώ στη Θεσσαλονίκη ο δεύτερος μικρότερος (935 ημέρες) με πρώτη τη Λάρισα (815 ημέρες). Το φαινόμενο αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι στο Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης εφαρμόζονται καινοτόμες πρακτικές που σχετίζονται με τη διαχείριση των υποθέσεων.

«Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα» ήταν ο τίτλος μιας παλιάς τηλεοπτικής εκπομπής στην ΕΡΤ. Ομως επειδή για τη συνολική βαθμολογία που συγκεντρώνει η Ελλάδα στην ετήσια έκθεση Doing Business λαμβάνονται υπόψη οι επιδόσεις της Αθήνας, οι ειδικοί της Παγκόσμιας Τράπεζας εκτιμούν και παράλληλα συστήνουν το εξής: εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθούνται σε κάθε μία από τις έξι εξεταζόμενες πόλεις στους πέντε τομείς, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να «σκαρφαλώσει» στην 61η θέση από την 79η που βρέθηκε στην έκθεση του 2019 (σ.σ. φέρει τον τίτλο Doing Business 2020), να βελτιώσει δηλαδή την κατάταξή της κατά 18 θέσεις!

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

9 − seven =