αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε 5 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ- Πάνω από 7,4 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν

Σε 5 δόσεις ο ΕΝΦΙΑ- Πάνω από 7,4 εκατ. φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν

Πέντε θα είναι εντέλει οι δόσεις του φετινού ΕΝΦΙΑ, τον οποίο θα κληθούν και φέτος να πληρώσουν πάνω από 7,4 εκατ. φορολογούμενοι. Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η καταβολή του φετινού φόρου θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2018. Η εκκαθάριση του φόρου αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Ιουλίου, ενώ εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 3,2 δισ. ευρώ, ποσό αντίστοιχο με το περσινό.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το γεγονός ότι ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ δεν έχει διαφοροποιηθεί και παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ, εντούτοις ο φόρος που βεβαιώνεται στους υπόχρεους είναι πολύ υψηλότερος και προσεγγίζει τα 3,5 δισ. ευρώ. Από αυτά, το 2016 εισπράχθηκαν εντέλει 3,2 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 550 εκατ. ευρώ περισσότερα από τον εισπρακτικό στόχο, δείγμα της μεγάλης απόδοσης του εν λόγω φόρου. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί και το ότι η είσπραξη το 2016 περιλαμβάνει και την καταβολή δύο μηνιαίων δόσεων από τη βεβαίωση ΕΝΦΙΑ για το 2015, ενώ από τη βεβαίωση του φόρου για το 2016 δεν περιλαμβάνεται η τελευταία δόση, η οποία εισπράχθηκε τον φετινό Ιανουάριο.

Η αύξηση των εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ το 2016 οφείλεται και στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα και του συμπληρωματικού φόρου, αλλά και στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου ΕΝΦΙΑ 20%, που εξασφάλιζαν τα ημιτελή, κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, η οποία ίσχυσε το 2014 και το 2015. Κάτι ανάλογο προβλέπεται να συμβεί και με τον φετινό ΕΝΦΙΑ, παρότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί την αύξηση των εκπτώσεων, τουλάχιστον για τους φορολογούμενους-ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα (με βάση τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ). Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση, τα αγροτεμάχια έχουν εξαιρεθεί από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ των αγροτεμαχίων για τα έτη 2017 και 2018.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών γνωστοποίησε χθες ότι επίκειται η κατάθεση διάταξης, με την οποία θα διατηρηθεί η καταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και πάσης φύσεως νομικών προσώπων σε έξι μηνιαίες δόσεις (αρχής γενομένης από το τέλος Ιουλίου), παρά την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

20 − 16 =