αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε φουλ ρυθμούς εργασίες στο “στοιχειωμένο” οικόπεδο της ΒΙΣ στο Νέο Φάληρο

Σε φουλ ρυθμούς εργασίες στο “στοιχειωμένο” οικόπεδο της ΒΙΣ στο Νέο Φάληρο

Σε εξέλιξη βρίσκονται τους τελευταίους μήνες οι κατασκευαστικές εργασίες για την ανέγερση ενός εμπορικού πάρκου στο οικόπεδο 15 στρεμμάτων στη συμβολή των Λεωφόρων Αθηνών-Πειραιώς και Κηφισού στο ύψος του Νέου Φαλήρου, όπου βρισκόταν, έως το 1997, η έδρα της Βιομηχανίας Συσκευασιών Α.Ε. (ΒΙΣ). Όπως έχει αναφέρει το Capital.gr η ολλανδικών συμφερόντων Ten Brinke έχει αγοράσει το οικόπεδο από την ισραηλινή Plaza Centers, που δρομολογούσε για περίπου 15 χρόνια, την κατασκευή σε αυτό εμπορικού κέντρου.

Το κτηριακό έργο της Ten Brinke περιλαμβάνει την υλοποίηση εμπορικού πάρκου, με συνολική επιφάνεια περίπου 15 χιλ. τετραγωνικών μέτρων, δύο ορόφους, ένα υπόγειο, καταστήματα επιφάνειας 6.700 τ.μ. και 5.900 τ.μ. στο ισόγειο και τον πρώτο όροφο αντίστοιχα και 400 θέσεις στάθμευσης. Εκτιμάται ότι στο εμπορικό πάρκο ένας από τους βασικούς χρήστες (anchor) θα είναι κατάστημα αλυσίδας σουπερμάρκετ, με την Ten Brinke να έχει αναπτύξει, στο παρελθόν, καταστήματα για λογαριασμό της ΑΒ Βασιλόπουλος. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη συμβάλλει περαιτέρω στην ενίσχυση των εμπορικών χρήσεων της περιοχής, όπου λειτουργεί σημαντικός αριθμός αλυσίδων λιανικής, όπως οι Leroy Merlin, Jysk, Jumbo, Lidl, Factory Outlet, Nike Factory Outlet κ.α.

Τα σχέδια των ισραηλινών που ναυάγησαν

Στο οικόπεδο, έναν από τους τελευταίους αδόμητους χώρους στο Νέο Φάληρο και την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, επιδίωκε να αναπτύξει εμπορικό κέντρο η Plaza Centers από το 2000. Τότε η Helios Plaza, το κοινό σχήμα της ΒΙΣ (του ομίλου Φιλίππου) και της ισραηλινής Plaza Centers, που αναπτύσσει εμπορικά κέντρα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είχε ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών τ.μ.  Ωστόσο, από το 1999 έως και το 2015, η εταιρεία δεν κατάφερε να υπερνικήσει ποικίλα εμπόδια, που σχετίζονται με την ύπαρξη πολεοδομικών περιορισμών και αρχαιολογικών ευρημάτων στην έκταση (στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται ερείπια των Μακρών Τειχών, που συνέδεαν την Αθήνα με τον Πειραιά).

Υπό το βάρος και δικών της προβλημάτων η Plaza Centers αποφάσισε, το 2016, να πουλήσει την έκταση, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, έχοντας προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου με τον αγοραστή. Αλλά και το εγχείρημα της πώλησης του ακινήτου βρέθηκε αντιμέτωπο με εμπόδια, καθώς τον Μάιο του 2018 εμπλεκόμενη στο project εταιρεία κατέθεσε αίτημα αποζημίωσης ύψους 2,96 εκατ. ευρώ, κατά της θυγατρικής της Helios Plaza.  Εν τέλει, στις 24 Δεκεμβρίου του 2018, η Plaza Centers υπέγραψε συμφωνία πώλησης για το 100% της Helios Plaza, έναντι ποσού 1,05 εκατ. ευρώ. Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, αγοραστής του ακινήτου είναι η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία TenBrinke Hellas, με τους επικεφαλής της Albert Ten Brinke και Φώτη Γιόφτσιο να συμμετέχουν, βάσει απόφασης γ.σ. της 28ης Δεκεμβρίου 2018, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα στο δ.σ. της Helios Plaza. Η τελευταία, σύμφωνα με σχέδιο συγχώνευσης, που καταρτίστηκε την άνοιξη του 2019, απορροφήθηκε από την εταιρεία Develco, ενώ η Ten Brinke Piraeus Retail Park αποτελεί μέτοχο κατά 100% τόσο στην απορροφηθείσα Helios Plaza όσο και στην απορροφούσα Develco.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

15 + 12 =