αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ρηχά νερά: Διαψεύδονται οι προβλέψεις για αύξηση κρατήσεων στον τουρισμό

Σε ρηχά νερά: Διαψεύδονται οι προβλέψεις για αύξηση κρατήσεων στον τουρισμό

Τα δεδομένα για τη ζήτηση από τις βασικές αγορές του εξωτερικού που φτάνουν στους επιχειρηματίες του τουρισμού αλλάζουν μέρα με τη μέρα. Αν και με το άνοιγμα των περιφερειακών αεροδρομίων για διεθνείς πτήσεις από την 1η Ιουλίου υπήρχε η ελπίδα πως η εικόνα των κρατήσεων θα ήταν πιο καθαρή, κάτι τέτοιο μέχρι τώρα δεν έχει συμβεί. Όσοι γνωρίζουν καλά την αγορά επισημαίνουν πλέον πως η πορεία της φετινής –δύσκολης– τουριστικής σεζόν θα αρχίσει να ξεδιαλύνεται προς τα τέλη του μήνα, χωρίς όμως και αυτό να είναι σίγουρο.

Και αυτό για τρεις λόγους:

Πρώτον, όσο πλησιάζει η μέρα για την πραγματοποίηση του ταξιδιού, παρατηρείται πως πολλοί τουρίστες τελικά υπαναχωρούν, εκμεταλλευόμενοι τις νέες πολιτικές ακυρώσεων σε ξενοδοχεία και τουριστικά πακέτα.

Δεύτερον, όσοι ταξιδεύουν προχωρούν σε κράτηση μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το ταξίδι, προκειμένου να υπάρχει όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια στον προγραμματισμό.

Τρίτον, τα επιδημιολογικά δεδομένα σε χώρες από τις οποίες έρχονται τουρίστες μεταβάλλουν διαρκώς την κατάσταση. Πρόσφατο παράδειγμα η Σερβία, από την οποία, ενώ αρχικά επιτρεπόταν η είσοδος των τουριστών, αποφασίστηκε η αναστολή της πρόσβασης μέχρι τις 15 Ιουλίου σε πρώτη φάση, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης κρουσμάτων κορονοϊού. Η απόφαση αυτή οδήγησε σε νέες ακυρώσεις, όχι μόνο μέχρι το τέλος του μήνα, αλλά ακόμα και για τον Αύγουστο.

Όλοι οι προορισμοί βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση αναμονής, τόσο οι προσβάσιμοι οδικώς όσο και οι νησιωτικοί. Στους δεύτερους, η καθυστέρηση του ανοίγματος της βρετανικής αγοράς και το ταξιδιωτικό εμπάργκο σε ΗΠΑ και Ρωσία έχουν μειώσει κατά πολύ τον αριθμό των αφίξεων. Για τους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας οι απώλειες είναι επίσης σημαντικές από το κλείσιμο των συνόρων μετά τη σημαντική άνοδο των κρουσμάτων που καταγράφεται στις βαλκανικές χώρες.

Ενδεικτικά, η Σερβία στη Β. Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη “δεξαμενή” τουριστών και αφίξεων. Πέρσι καταγράφηκαν συνολικά περισσότερες από 1 εκατομμύριο αφίξεις. Οι Σέρβοι επισκέπτες άφησαν 356 εκατ. ευρώ και η μέση διάρκεια παραμονής ήταν 8,4 ημέρες, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Η Σερβία βρίσκεται στη 15η θέση της αγοράς του ελληνικού τουρισμού.

Οι κρατήσεις μέχρι στιγμής, όπως εξηγούν στο Capital.gr ξενοδόχοι, είναι πολύ κάτω των αρχικών εκτιμήσεων. Οι προσδοκίες, σύμφωνα με την εικόνα των πληροτήτων όπως διαμορφώνεται, χαμηλώνουν, καθώς φαίνεται πως, παρά το γεγονός πως η Ελλάδα θεωρείται από τις πιο ασφαλείς επιλογές της Μεσογείου λόγω της καλής υγειονομικής διαχείρισης της πανδημίας και του σχεδιασμού που έχει γίνει με τις δομές υγείας και τα ξενοδοχεία καραντίνας, η φετινή χρονιά δεν ενδείκνυται για ταξίδια.

Τι θα γίνει με τα ξενοδοχεία

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα όσων μονάδων έχουν επιλέξει να παραμείνουν κλειστές μέχρι να ανέβει η τουριστική ζήτηση, όπως φαίνεται, θα καθυστερήσουν κι άλλο. Μπροστά στο ρίσκο θεωρείται πως μεγάλες μονάδες συνεχούς λειτουργίας αλλά και εποχικές επιχειρήσεις δεν θα βάλουν τελικά το κλειδί στην πόρτα. Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν θα υπάρξουν νέες κρατήσεις μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Οι πληρότητες επί του παρόντος δεν είναι υψηλές και δεν ξεπερνούν το 15%-20%. Λίγο καλύτερη είναι η εικόνα, όπως λέει το ρεπορτάζ, για τις κρατήσεις τον Αύγουστο, χωρίς όμως οι πληρότητες να είναι υψηλές. Αρχικός στόχος ήταν οι πληρότητες να φτάσουν κοντά στο 60% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, κάτι που επίσης δείχνει να είναι δύσκολο.

Στον αντίποδα, θεωρείται πως, εάν όλα εξελιχθούν ομαλά από υγειονομικής άποψης, αυτό θα ενισχύσει και τις πωλήσεις τουριστικών πακέτων προς την Ελλάδα. Εντούτοις, ένα ενδεχόμενο δεύτερο κύμα της πανδημίας από το φθινόπωρο μπορεί να αλλάξει όλα τα δεδομένα και να χτυπήσει ξανά το “καμπανάκι” του συναγερμού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 16 =