αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ρεκόρ 28 ετών ο πληθωρισμός – Εκτοξεύτηκε στο 10,2% τον Απρίλιο

Σε ρεκόρ 28 ετών ο πληθωρισμός – Εκτοξεύτηκε στο 10,2% τον Απρίλιο

Με διψήφια ποσοστά τρέχει ο πληθωρισμός, για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 10,2% από το 8,9% τον Μάρτιο καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ από το 1995.

Σοκ προκαλούν και οι αυξήσεις στην ενέργεια: 122,2% πάνω η τιμή του φυσικού αερίου σε 12μηνη βάση, 65,1% στις τιμές του πετρελαίου, 88,8% οι αυξήσεις στον ηλεκτρισμό.

Και στα βασικά είδη οι τιμές: 10% πιο ακριβό το ψωμί, 14,1% πιο ακριβά τα κρέατα 13,2% τα γαλακτοκομικά και τα αυγά, 22% πιο ακριβά τα έλαια, 13,8% τα λαχανικά και 29% τα καύσιμα και τα λιπαντικά.

Οι πληθωριστικές πιέσεις που προκαλούν η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία έχουν γίνει αισθητές εδώ και καιρό στην ελληνική οικονομία και τις τσέπες των καταναλωτών.

Οι ανατιμήσεις στις τιμές της ενέργειας, των πρώτων υλών και στις μεταφορές οδηγούν και σε αυξήσεις στα σούπερ μαρκετ και τα καταστήματα. Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις, ακόμη και όσες δεν είχαν προβεί σε ανατιμήσεις το 2021, πλέον το κάνουν, καθώς θέλουν να διασφαλίσουν τη συνέχειά τους και ταυτόχρονα να περιορίσουν την πίεση που δέχονται τα περιθώρια κέρδους.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen − one =