αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε πόσα χρόνια θα κάνεις απόσβεση εάν αγοράσεις ένα διαμέρισμα στην Αθήνα (και η σύγκριση με ξένες πόλεις)

Σε πόσα χρόνια θα κάνεις απόσβεση εάν αγοράσεις ένα διαμέρισμα στην Αθήνα (και η σύγκριση με ξένες πόλεις)

Περίπου 17,5 χρόνια χρειάζεται ένας αγοραστής διαμερίσματος στην Αθήνα για να κάνει απόσβεση στην επένδυσή του, κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική πρωτεύουσα είναι ένας από τους πιο οικονομικούς προορισμούς του real estate στην Ευρώπη. 

Η πιο μακροπρόθεσμη απόδοση επένδυσης για ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε προς ενοικίαση είναι στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας – πάνω από 42 χρόνια. Αντίθετα, η ταχύτερη απόδοση στην τιμή αγοράς για έναν αγοραστή είναι να διαθέσει προς ενοικίαση ένα διαμέρισμα στην Αθήνα ή στη Βαλένθια της Ισπανίας – σε 17 χρόνια. Γενικά, τα διαμερίσματα στην Κεντρική Ευρώπη συγκαταλέγονται στις λιγότερο προσοδοφόρες επενδύσεις, ενώ η Μεσόγειος αποτελεί πιο ισχυρό πόλο έλξης επενδύσεων. 

Στο εργαλείο σύγκρισης απόδοσης επένδυσης διαμερισμάτων, η ProfitLevel συνέκρινε τις τιμές αγοράς και ενοικίασης σε 17 ελκυστικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, εστιάζοντας στη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη.  Τα δεδομένα συλλέχθηκαν την εβδομάδα 10-17 Ιανουαρίου 2022 και τα ενοίκια που καταγράφηκαν βρίσκονται στην κατηγορία διαμερισμάτων ενός υπνοδωματίου (50m2) στο κέντρο της πόλης ανά τετραγωνικό μέτρο. 

real-estate-se-posa-chronia-tha-kanete-aposvesi-ean-agorasete-diamerisma-stin-athina0

Η υψηλή αύξηση των τιμών των κατοικιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας συγκαταλέγεται στα μεγέθη που επηρεάστηκαν από την αλλαγή στη δομή της προσφοράς και της ζήτησης. Έναν από τους κυρίαρχους παράγοντες αποτέλεσε η ζήτηση για τα διαμερίσματα ως επένδυση. Δεν έχουν βιώσει  όλες οι ελκυστικές ευρωπαϊκές πόλεις και οι παραθαλάσσιες τοποθεσίες παρόμοιες εξελίξεις.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + twelve =