Η προοπτική υψηλότερων φόρων για τους πλούσιους στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία οδηγεί ορισμένους να σκεφτούν να μετακομίσουν στο εξωτερικό.
Οι μετεγκαταστάσεις μπορεί να χρειαστούν χρόνια προγραμματισμού και οι προορισμοί εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από οικονομικές και προσωπικές εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων, της ασφάλειας, του καιρού και του τρόπου ζωής. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναμένεται να προσελκύσουν τους περισσότερους διεθνείς εκατομμυριούχους φέτος, ακολουθούμενα από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής Henley & Partners.
Οι Γάλλοι και οι Βρετανοί που ήθελαν να εξερευνήσουν προγράμματα επενδυτικής μετανάστευσης έφθασαν σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ τα αιτήματα για πληροφορίες τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες, ανέφερε η εταιρεία.
Μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία έχουν τους περισσότερους εκατομμυριούχους, περίπου 3 εκατομμύρια η καθεμία, σύμφωνα με την Έκθεση Global Wealth 2024 της UBS Group AG. Οι δισεκατομμυριούχοι πολίτες τους αποτελούν τους 27 από τους 500 πλουσιότερους ανθρώπους του Bloomberg Billionaires Index.
Η Ιταλία γίνεται επίσης πιο δημοφιλής. Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα είναι μια διάταξη του 2017 που απαλλάσσει το ξένο εισόδημα, τα δώρα και την κληρονομιά από τον ιταλικό φόρο για 15 χρόνια με αντάλλαγμα μια εφάπαξ πληρωμή 100.000 ευρώ ετησίως. Μέλη της οικογένειας μπορούν να προστεθούν με χρέωση 25.000 ευρώ, ενώ κάθε εισόδημα, κέρδος, δώρο ή κληρονομιά που προέρχεται από την Ιταλία θα φορολογείται.
Η Ελβετία προσελκύει εδώ και πολύ καιρό τους πλούσιους παγκοσμίως λόγω της τραπεζικής ιδιωτικότητας και διακριτικότητας, της σταθερής πολιτικής και των ευνοϊκών φόρων. Οι πλούσιοι Νορβηγοί είναι από τους πιο πρόσφατους μετανάστες που έφτασαν. Οι φορολογικοί συντελεστές ποικίλλουν ανά καντόνι και είναι γενικά χαμηλότεροι στις ελβετογερμανόφωνες περιοχές, σε σύγκριση με την Γενεύη, σύμφωνα με την KPMG. Ορισμένα καντόνια έχουν επιλογές κατ’ αποκοπή ποσού ευνοϊκές για τους πλούσιους ξένους κατοίκους που δεν εργάζονται στην Ελβετία.
Το Βέλγιο έχει γίνει πόλος έλξης για πλούσιους Γάλλους λόγω των ευνοϊκότερων φορολογικών κανόνων, καθώς και της γεωγραφικής και πολιτιστικής συγγένειας. Η χώρα διατηρεί τη γοητεία της εν μέρει λόγω της απαλλαγής των κεφαλαιουχικών κερδών σε μετοχές, της απουσίας φόρου περιουσίας και των χαμηλών φόρων δωρεών και κληρονομιών.
Το Μονακό, το οποίο δεν έχει φόρο εισοδήματος ή κεφαλαιουχικών κερδών, φιλοξενεί ήδη τη μεγαλύτερη συγκέντρωση κροίσων στον κόσμο, αλλά είναι λιγότερο θελκτικό για τους Γάλλους, καθώς κάθε Γάλλος πολίτης που μετακινείται εκεί εξακολουθεί να δεσμεύεται από το φορολογικό καθεστώς της Γαλλίας. Η πρόσφατη συμπερίληψη του Μονακό σε μια διεθνή «γκρίζα λίστα» για παράνομες ροές χρημάτων μπορεί να ρίξει την θελκτικότητα. Ο χαρακτηρισμός, που μόλις αποτίναξαν τα Εμιράτα, θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις εισροές κεφαλαίων.