αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣε ποιες χώρες λειτουργούν 24ωρα σούπερ μάρκετ (και ποιοι αγοράζουν)

Σε ποιες χώρες λειτουργούν 24ωρα σούπερ μάρκετ (και ποιοι αγοράζουν)

Μπορεί στην Ελλάδα το θέμα των ημερών να είναι η επέκταση της λειτουργίας των καταστημάτων στις 30 Κυριακές τον χρόνο από 8 που είναι σήμερα όμως υπάρχουν χώρες που τα καταστήματα έχουν ξεχάσει τα κλειδιά σε ένα συρτάρι και δεν κλείνουν ποτέ. Μένουν ανοιχτά 24 ώρες το 24ώρο, 365 μέρες τον χρόνο. Και όχι δεν μιλάμε για περίπτερα ή μαγαζιά της γειτονιάς που τα κρατάει οικογένεια αλλά για τεράστια υπερμάρκετ που έρχονται να καλύψουν ανάγκες που υπάρχουν σε συγκεκριμένες αγορές.

Πώς λειτουργούν

Τα υπερμάρκετ (σ.σ. καταστήματα όπως ήταν τα Carrefour, τα Mega AB ή τα Grand Μασούτης) είναι στις περισσότερες περιπτώσεις καταστήματα που όταν φύγει και ο τελευταίος πελάτης χρειάζονται αρκετές ώρες προετοιμασίας για να είναι στην εντέλεια για να υποδεχθούν τους αυτούς που θα έρθουν μετά από 11 ώρες – με το ωράριο λειτουργίας στην Ελλάδα – την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να καθαριστούν και να απολυμανθούν κρεοπωλεία και ιχθυοπωλεία, τα συνεργία καθαριότητας να αναλάβουν τους κοινόχρηστους χώρους και οι εργαζόμενοι να γεμίσουν ράφια και ψυγεία. Κοινώς σε αρκετές περιπτώσεις τα φώτα δεν σβήνουν ποτέ και πάντα υπάρχει προσωπικό εντός του καταστήματος.

Και αν τις ώρες αυτές μπορούσε το κατάστημα να είναι επισκέψιμο από πελάτες;, σκέφτηκε ο πρώτος που το τόλμησε στην Αμερική όπου η νομοθεσία περί ωραρίου είναι αρκετά χαλαρή στις περισσότερες Πολιτείες. Μπορεί ο πελάτης να μην είχε την δυνατότητα να αγοράσει από το κρεοπωλείο, τον πάγκο με τα αλλαντικά και τα τυριά ή το ιχθυοπωλείο όμως όλο το υπόλοιπο κατάστημα ήταν στην διάθεση του. Ελάχιστα ταμεία – ειδικά μεταξύ 12 και 6 που η κίνηση είναι και η μικρότερη – και χρήση self scanning (σ.σ. ο πελάτης σκανάρει μόνος του τα προϊόντα και ελέγχεται από τις υπηρεσίες ασφαλείας του super market για το αν “ξέχασε” να χτυπήσει κάποιο προϊόν) έρχονται να κρατήσουν σε χαμηλά επίπεδα την λειτουργία του καταστήματος.

Ποιοι αγοράζουν

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε, πριν από 10 χρόνια στην Βρετανία, για τους “night shoppers” έδειξε ότι είναι στην συντριπτική τους πλειοψηφία κάτοχοι αυτοκινήτου. Το κοινό μοιράζεται σχεδόν στην μέση ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες με την ηλικία των γυναικών να είναι μικρότερη από αυτή των ανδρών. Ελάχιστοι είναι οι νυχτερινοί πελάτες που είναι πάνω από τα 50.

Ένα ενδιαφέρον δημογραφικό στοιχείο είναι ότι στην πλειοψηφία τους είναι μέλη οικογένειας με παιδιά και εργαζόμενοι. Κοινώς με την σιγουριά ότι τα παιδιά κοιμούνται με τον ένα ενήλικα σπίτι, ο πατέρας ή μητέρα βρίσκουν χρόνο να πάνε να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Οι αγορές μοιράζονται τόσο στα ψώνια της εβδομάδας όσο και στα βασικά που ανακαλύπτουμε ξαφνικά ότι μας έχουν τελειώσει.

Που υπάρχουν

Πέρα από την Αμερική που είναι ο καταναλωτικό παράδεισος, η τάση των 24ώρων υπερμάρκετ έχει επεκταθεί και στην Ευρώπη, ακόμη και στην Ανατολική πλευρά της, κυρίως σε μεγαλουπόλεις όπου η ανάγκη για ψώνια από τις κατηγορίες που αναφέρθηκαν πιο πάνω είναι μεγάλη.

Πριν από δύο χρόνια η Carrefour άνοιξε το πρώτο gourmet 24ώρο σούπερ μάρκετ, 1.000 τ.μ. στο Μιλάνο όπου οι πελάτες του μπορούν να αγοράζουν μέρα και νύχτα, μεταξύ των άλλων εκλεκτά κρέατα, τυριά, προϊόντα φούρνου και ιταλικές σπεσιαλιτέ.

Στις χώρες του Αραβικού Κόλπου, το φαινόμενο των 24ώρων σούπερ μάρκετ και υπερμάρκετ είναι επίσης διαδεδομένο για δύο λόγους. Ο ένας έχει να κάνει με τους ρυθμούς εργασίας και ο δεύτερος με τις κλιματικές συνθήκες όπου τον περισσότερο χρόνο η ζέστη είναι αποτρεπτική την ημέρα για μετακινήσεις.

Και στην Άπω Ανατολή η 24ώρη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων συναντάται στις περισσότερες χώρες (Κίνα, Ν. Κορέα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη κ.α.)

Στην Αυστραλία η 24ώρη λειτουργία είναι σε εφαρμογή από την δεκαετία του ’90 με την αρχή να γίνεται από το Σίδνεϊ και να ακολουθεί στην συνέχεια και η Μελβούρνη.

Η 24ώρη λειτουργία των καταστημάτων αποτέλεσε πρόσφατα και “πρόκληση” για νεαρούς οι οποίοι καλούνται να ζήσουν για 24ώρες κρυμμένοι σε κάποιο ράφι σούπερ μάρκετ χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το προσωπικό του καταστήματος.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =