αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣε ποιες περιπτώσεις θα εισπράττεις πρόστιμο ως 400 ευρώ, οδηγώντας ηλεκτρικό πατίνι

Σε ποιες περιπτώσεις θα εισπράττεις πρόστιμο ως 400 ευρώ, οδηγώντας ηλεκτρικό πατίνι

Αυστηρές οδηγίες για τα ηλεκτρικά πατίνια στις ελληνικές πόλεις, τα οποία έρχονται «πακέτο» με τσουχτερά πρόστιμα.

Τα ηλεκτρικά πατίνια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και αποκτούν ολοένα και περισσότερους «fans». Ωστόσο, οι οδηγίες για τα ηλεκτρικά πατίνια γίνονται ολοένα και πιο αυστηρές, όπως και τα πρόστιμα.

Μέχρι την έκδοση σχετική υπουργικής απόφασης, απαγορεύονται τα πατίνια με μέγιστη ταχύτητα άνω των 6 και έως 25 χιλιομέτρων την ώρα και τους επιτρέπει αν κυκλοφορούν κυρίως σε ποδηλατοδρόμους, ανύπαρκτους στην Ελλάδα.

Καμία απόφαση δεν είναι οριστική καθώς αναμένονται οι αποφάσεις αυτήν την εβδομάδα και από την Ε.Ε. για τα πατίνια που διαρκώς εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Βάσει της αρχικής εισήγησης στο υπουργείο, πάντως, στο μεταβατικό στάδιο η κυκλοφορία των πατινιών με ταχύτητα μεγαλύτερη των 6 και έως 25 χιλιομέτρων την ώρα προτείνεται να επιτρέπεται μόνο σε ποδηλατόδρομους και σε λοιπούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους όπου διεξάγεται δημόσια κυκλοφορία μετά από απόφαση του αρμόδιου κατά περίπτωση οργάνου λήψης μέτρων κυκλοφορίας εκτός εάν οι κατά τόπους δήμοι προσδιορίσουν οδούς, στις οποίες θα επιτρέπεται η κυκλοφορία τους.

Παράλληλα, αναμένεται να καταστεί υποχρεωτικό το κράνος κατά την οδήγηση και τα ηλεκτρικά πατίνια όσο και τα υπόλοιπα οχήματα μικροκινητικότητας θα ενταχθούν στην κατηγορία των Ελαφριών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΕΠΗΟ) και θα διαχωριστούν σε τρεις βασικές κατηγορίες:

  •  Εκείνα των οποίων η μέγιστη εκ κατασκευής ταχύτητα δεν υπερβαίνει τα 6 χιλιόμετρα την ώρα, τα οποία θα θεωρούνται ως πεζοί και θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα σε πεζοδρόμια και κάθε άλλο χώρο που προορίζεται για πεζούς.
  • Εκείνα με μέγιστη ταχύτητα μεταξύ 6 και 25 χιλιομέτρων την ώρα, τα οποία θα αντιμετωπίζονται ως ποδήλατα.
  • Εκείνα με ταχύτητα που υπερβαίνει τα 25 χιλιόμετρα την ώρα και θα απαγορεύεται να κυκλοφορούν στο δρόμο.

Την ίδια στιγμή οι οδηγοί των ΕΠΗΟ θα:

  • Απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους.
  • Πρέπει να είναι πάνω από 15 ετών ή πάνω από 12 ετών εφόσον συνοδεύονται από ενήλικα.
  • Υποχρεούνται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο.

Για την κυκλοφορία των οχημάτων αυτής της κατηγορίας με ταχύτητα άνω των 6 χιλιομέτρων σε πρώτη φάση θα προβλεφθεί αυτοκόλλητο σήμα, στο οποίο θα αναγράφεται μεταξύ άλλων η μέγιστη ταχύτητα και ο κωδικός ταυτοποίησης του οχήματος και βεβαίωση του οικονομικού φορέα αναρτημένη στην ιστοσελίδα του, στην οποία θα αναφέρεται κατ΄ελάχιστο η μέγιστη ταχύτητα κατασκευής ανά κωδικό ταυτοποίησης.

Τσουχτερά τα πρόστιμα για τα ηλεκτρικά πατίνια

Τα πρόστιμα αναμένεται να είναι ιδιαίτερα «τσιμπημένα», καθώς θα κυμαίνονται μεταξύ 40 και 400 ευρώ.

Έτσι, για όσους παρανόμως θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν πατίνια με ταχύτητα άνω των 6 και έως 25 χιλιομέτρων την ώρα, θα προβλεφθεί διοικητικό πρόστιμο 40 ευρώ, ενώ για τους παραβάτες που θέτουν σε κυκλοφορία ή οδηγούν ΕΠΗΟ με ταχύτητα άνω των 25 χιλιομέτρων την ώρα, το ύψος του προστίμου εκτοξεύεται στα 400 ευρώ.

Όπως είχε δηλώσει στο «Έθνος» ο Ευθύμιος Μπακογιάννης, Δρ Πολεοδόμος-Συγκοινωνιολόγος της Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας του ΕΜΠ, τα ηλεκτρικά πατίνια δεν μπορούν να κυκλοφορούν στα ελληνικά πεζοδρόμια, τα οποία είναι είτε ανύπαρκτα είτε με δυσκολία χρησιμοποιούνται ακόμα και από τους πεζούς.

Πηγή: ipop.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven + ten =