αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ποιες περιοχές ανεβαίνουν οι τιμές ακινήτων (Πίνακες)

Σε ποιες περιοχές ανεβαίνουν οι τιμές ακινήτων (Πίνακες)

Τις μεταβολές τιμών στην ενοικίαση και αγορά ακινήτων το β’ τρίμηνο του έτους καταγράφει ο δείκτης τιμών που αποτυπώνει διαχρονικά την τάση τιμών προσφοράς κατοικιών, με βάση τα δεδομένα αγγελιών του Spitogatos. Αύξηση καταγράφεται σε ετήσια βάση, σταθεροποίηση σε τριμηνιαία σύγκριση. 

Αναλυτικά:

Τη συνολική εικόνα της τάσης των τιμών της αγοράς σε όλες τις περιοχές της χώρας αποτύπωσε μόλις για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ο SPI, ο δείκτης τιμών του Spitogatos που καταγράφει τη χρονική εξέλιξη των τιμών στην εγχώρια αγορά ακινήτων με βάση εκατομμύρια πραγματικά δεδομένα αγγελιών από τη Νο 1 ιστοσελίδα αγγελιών ακινήτων στην Ελλάδα.

Βάσει των δεδομένων που δημοσιοποιήθηκαν για το δεύτερο τρίμηνο του 2020, σε γενικές γραμμές διαφαίνονται σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές προσφοράς σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σε σχέση με το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς, μεγάλες αυξήσεις τιμών παρατηρούνται μόνο σε περιορισμένες περιοχές της επικράτειας.

  • Όσον αφορά στις τιμές πώλησης κατοικιών, χαρακτηριστικό είναι πως σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στη γενική εικόνα της ελληνικής επικράτειας διαφαίνονται ελάχιστες έως μηδαμινές μεταβολές.
  • Σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, δηλαδή έναν χρόνο πριν, η τάση είναι σχεδόν αποκλειστικά αυξητική, με τη Θεσσαλονίκη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης κατοικιών (17,90%), τα Δυτικά Προάστια της Αθήνας να ακολουθούν (8,50%) και τη Χαλκιδική να συμπληρώνει την τριάδα (7,50%).

Αν εστιάσουμε στις περιοχές της Αττικής, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές πώλησης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρατηρείται στα ακίνητα που διατίθενται στο Νέο Ψυχικό (6,01%), στη Νέα Φιλαδέλφεια (5,99%), στην Καισαριανή (5,89%), στους Αγίους Αναργύρους (4,67%) και στο Γαλάτσι (3,92%).

Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη πτώση στις τιμές πώλησης, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, παρατηρείται στα ακίνητα που διατίθενται στο Πολύγωνο-Τουρκοβούνια (-8,58%), στη Ροδόπολη (-4,76%), στα Σεπόλια-Σκουζέ (-4,51%), στη Λυκόβρυση (-4,30%) και στον Υμηττό (-3,23%).

Σταθερότητα τιμών διαφαίνεται και στις ενοικιάσεις κατοικιών, βάσει των μεταβολών που κατέγραψε ο SPI σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Ενδεικτικά, από τη συνολική εικόνα που δίνει η ελληνική επικράτεια, οι τρεις νομοί που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων είναι ο Νομός Αχαΐας (6,86%), ο Νομός Ιωαννίνων (6,72%) και ο Νομός Τρικάλων (6,16%). Όσον αφορά τη σύγκριση τιμών σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2019, η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ενοικίου παρατηρείται στις Κυκλάδες (17,90%), στον Νομό Τρικάλων (14,70%) και στον Νομό Ιωαννίνων (11,20%).

Στην Αττική συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη αύξηση τιμών σε σχέση με τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 παρατηρήθηκε στα ακίνητα που διατίθενται προς ενοικίαση στο Πολύγωνο-Τουρκοβούνια (13,2%), στη Δάφνη (12,61%), στα Μελίσσια (12,50%), στην Παιανία (12,43%) και στο Πέραμα (11,54%).

Αντιθέτως, πτώση τιμών σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο σημειώθηκε στις κατοικίες που διατίθενται προς ενοικίαση στη Νέα Ιωνία (-9,61%), στη Νέα Φιλαδέλφεια (-9,41%), στο Μετς-Καλλιμάρμαρο (-7,15%), στο Κέντρο της Αθήνας (-6,76%) και στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας (-6,62%).

Ο CEO του Spitogatos Δημήτρης Μελαχροινός σημειώνει:

«Όσο και αν έχουμε παρατηρήσει σημαντική αύξηση των προσφερόμενων ακινήτων προς πώληση και κυρίως ενοικίαση, αλλά και πλήρη ανάκαμψη των αναζητήσεων στα brands που διαχειριζόμαστε, οι τάσεις των ζητούμενων τιμών είναι ξεκάθαρα σταθεροποιητικές σε σχέση με 3 μήνες πριν. Αυτό παρατηρείται τόσο στις πωλήσεις όσο και στις ενοικιάσεις κατοικιών, με κάποιες μικρές διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή, καθώς η αγορά δείχνει να τηρεί μια στάση αναμονής μετά την άρση του lockdown. Σε σχέση με πέρυσι ωστόσο, ακολουθώντας τη γενικότερη αύξηση των τιμών το 2020, οι ετήσιες μεταβολές είναι αυξημένες στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την εξέλιξη των τιμών το φθινόπωρο, μετά το πέρας της κακής φετινής τουριστικής σεζόν και το αποτύπωμα που θα αφήσει στην οικονομία και στο real estate».

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 + 3 =