αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε μπελάδες η Εθνική Τράπεζα: Κινδυνεύει με κατασχέσεις αν δεν καταβάλει 40 εκατ. ευρώ στο ΛΕΠΕΤΕ

Σε μπελάδες η Εθνική Τράπεζα: Κινδυνεύει με κατασχέσεις αν δεν καταβάλει 40 εκατ. ευρώ στο ΛΕΠΕΤΕ

Yπό την απειλή της λήψης αναγκαστικών μέτρων και τη στέρησης ασφαλιστικής ενημερότητας η Εθνική Τράπεζα υποχρεώνεται να καταβάλλει ετησίως τις εισφορές στο ΛΕΠΕΤΕ, ύψους 40 εκατ. ευρώ, ετησίως.

Αυτό προβλέπει η απόφαση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, η εκδόθηκε σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4618/2019, με τον οποίο ξεμπλοκάρει η χορήγηση των επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, οι οποίες είχαν «παγώσει» από τον Δεκέμβριο του 2017.

Με την απόφαση (28153/276/21-06-2019), καθορίζεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα καταβολής των εισφορών από την Εθνική Τράπεζα, το οποίο αν δεν τηρηθεί, αφενός θα καταλογίζονται τόκοι υπερημερίας και η υπόθεση θα παραπέμπεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.), το οποίο θα λαμβάνει αναγκαστικά μέτρα, όπως κατασχέσεις κ.λπ.

Επίσης η απόφαση του κ. Πετρόπουλου προβλέπει πως σε περίπτωση ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών, «η υπόχρεη Τράπεζα στερείται αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας».

Το αυστηρό ύφος της υπουργικής απόφασης και η απειλή λήψης μέτρων, αποδίδεται στις ενστάσεις που διατύπωσε η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, στη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, κύκλοι της οποίας τόνιζαν ότι το κόστος ανέρχεται σε 40 εκατ. ευρώ, δηλαδή δεν είναι πολύ υψηλότερο από τα 35 εκατ. ευρώ που είχε προβλέψει η ίδια η τράπεζα στο επιχειρησιακό σχέδιό της, το οποίο παρουσιάσθηκε πρόσφατα. Αποτρέπει δηλαδή το ενδεχόμενο αθέτησης της εφαρμογής της σχετικής διάταξης από την τράπεζα.

Η απόφαση προβλέπει επίσης ότι ΕΤΕ καταβάλλει στο ΕΤΕΑΕΠ συμπληρωματική ασφαλιστική εισφορά, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθ. 24 του ν. 4618/2019, ποσοτικοποιημένη σε εξατομικευμένη βάση, αναλόγως με τον αριθμό των ασφαλισμένων και το ύψος της μισθοδοσίας τους, η οποία για τα έτη 2019 έως 2023 έχει καθοριστεί στο ποσό των 40 εκατ. ευρώ ετησίως. H εισφορά για τα έτη 2020-2023 καταβάλλεται στο ΕΤΕΑΕΠ από την ΕΤΕ σε δύο ισόποσες δόσεις, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ έκαστη, εκ των οποίων η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι την 31.1. εκάστου έτους και η δεύτερη εξ αυτών μέχρι την 30.6 εκάστου έτους.

Ειδικά για το έτος 2019, ποσό 36 εκατ. ευρώ καταβάλλεται από την ΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ μέχρι την 28.6.2019, ενώ το υπολειπόμενο ποσό ύψους 4 εκατ. ευρώ καταβάλλεται μέχρι την 29.11.2019.

Πάντως, στις 2 Ιουλίου, στους συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας, θα καταβληθούν επικουρικές συντάξεις 7 μηνών (αναδρομικά από Ιανουάριο 2019) από το ΕΤΕΑΕΠ στους δικαιούχους του ειδικού λογαριασμού επικούρησης ΛΕΠΕΤΕ.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει κοινοποιηθεί από το ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο. Μέχρι την ένταξη των δικαιούχων στο σύστημα πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ, ο υπολογισμός και η λογιστικοποίηση των παροχών για το διάστημα από 1.1.2019 εξακολουθεί να διενεργείται από το ΛΕΠΕΤΕ με μεταφορά των αναγκαίων πιστώσεων από το ΕΤΕΑΕΠ.

Πηγή: sofokleousin.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − two =