αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣε δύσκολη θέση οι εταιρίες αλκοολούχων λόγω πανδημίας

Σε δύσκολη θέση οι εταιρίες αλκοολούχων λόγω πανδημίας

Μπορεί οι πωλήσεις τσίπουρου, τσικουδιάς και ρακής, τζιν  σανγκρίας και του κρασιού, εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ, να καταγράφουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, το ποτήρι των εταιρειών του κλάδου, λόγω της πανδημίας παραμένει μισοάδειο. Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη αγορά συνδέεται πρωτίστως με τον κλάδο HO.RE.CA που έχει πληγεί λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της διάδοσης της πανδημίας και πολύ λιγότερο με τα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η αγορά off trade εκτιμάται ότι αντιπροσωπεύει μόλις το 38% του συνολικού όγκου πωλήσεων αλκοολούχων ποτών, ενώ το υπόλοιπο 62% των πωλήσεων αλκοολούχων ποτών αφορά στην επιτόπια κατανάλωση, αναδεικνύοντας ουσιαστικά τη HO.RE.CA ως την κύρια αγορά διάθεσης των αλκοολούχων ποτών.

Πηγές κοντά στον κλάδο των αλκοολούχων ποτών, -ο κλάδος συμβάλλει 1,5 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας και απασχολεί συνολικά 32.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης- εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επόμενη μέρα. Επισημαίνουν ότι στη μακρά αλυσίδα εφοδιασμού των αλκοολούχων ποτών δραστηριοποιείται σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων, από το αρχικό στάδιο της παραγωγής, το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, δηλαδή το off trade κανάλι της αγοράς που προορίζεται για οικιακή κατανάλωση (supermarkets, mini markets, κάβες), αλλά και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην επιτόπια κατανάλωση (on trade αγορά) και τον ευρύτερο κλάδο HO.RE.CA, δηλ. ξενοδοχεία, μπαρ/καφέ και εστιατόρια.

Μόνο που η επόμενη ημέρα για τα ξενοδοχεία είναι ζοφερή. Από έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), προκύπτει πως μεταξύ των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας, το 65% εξ αυτών θεωρεί πιθανή ή πολύ πιθανή την χρεοκοπία (46,6 % πιθανή, 18,3 % πολύ πιθανή), με το αντίστοιχο ποσοστό για τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας να ανέρχεται στα 51,8% (40,5 % πιθανή, 11, 3 % πολύ πιθανή). Ενώ το 95% των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας διαβλέπει ποσοστιαία μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,3%. Αντίστοιχα το 94,2% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας αναμένει μείωση του τζίρου κατά μέσο όρο 56,1%. 

Ο κλάδος των αλκοολούχων ποτών τάσσεται υπέρ της πρότασης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), για μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% έως το τέλος του έτους ως τονωτική ένεση στην ευρύτερη βιομηχανία της εστίασης/ ψυχαγωγίας.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + six =