αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε αυτούς τους κλάδους θα δοθούν αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Απρίλιο

Σε αυτούς τους κλάδους θα δοθούν αναστολές συμβάσεων εργασίας τον Απρίλιο

Προς παράταση οδεύουν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας τον ερχόμενο μήνα, Απρίλιο.

Ωστόσο,  ενδεχομένως να υπάρξουν νέες διαφοροποιήσεις στο ”καθεστώς” τους αλλά και στο εύρος της ”κάλυψης” τους επί των κλάδων που έχουν θιγεί άμεσα ή έμμεσα από το lockdown κατά της πανδημίας, δεδομένου ότι αναμένεται να επαναλειτουργήσουν ορισμένοι κλάδοι, ενώ αυξάνονται οι δημοσιονομικές πιέσεις.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι κλάδοι για τους οποίους έχει ”κλειδώσει” η συνέχιση της δυνατότητας της αναστολής είναι εκείνοι οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί με κρατική εντολή για υγειονομικούς λόγους για ολόκληρο τον ερχόμενο μήνα, δηλαδή από την 1η έως και την 30η Απριλίου.

Ωστόσο, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρισθεί αν η σχετική δυνατότητα θα δοθεί για τους κλάδους οι οποίοι αναμένεται να επαναλειτουργήσουν είτε από τα τέλη του τρέχοντος μηνός, είτε από τον επόμενο μήνα.

Για παράδειγμα, αν ένας κλάδος παραμείνει κλειστός με κρατική εντολή από την 1η έως την 10η Απριλίου, θα τεθούν υποχρεωτικά σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας του προσωπικού τους για το διάστημα αυτό.

Παραμένει, όμως, ανοιχτό το αν θα δοθεί η δυνατότητα αναστολών και για το διάστημα μεταξύ 11ης και 30ης Απριλίου.

Παρόλα αυτά, ως πιθανό σενάριο, θεωρείται από κύκλους της αγοράς, οι οποίοι βρίσκονται σε επαφή με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, πως θα μπορούν οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις να βγάλουν σε αναστολή προσωπικό τους.

Και αυτό γιατί εκτιμάται πως θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις επιχειρήσεις αυτές να μπορούν να αντεπεξέλθουν άμεσα στο προ του lock down βάρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους τους.

Από αυτήν την άποψη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα τους ήταν απαραίτητο να διατηρηθεί αυτό το στήριγμα, μεταβατικά, δηλαδή τουλάχιστον έως τα τέλη του Απριλίου, αποτελώντας παράλληλα και ένα ανάχωμα κατά της αύξησης της ανεργίας. Ωστόσο, δεν θα πρέπει να αποκλείεται, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, να μη δοθεί η σχετική δυνατότητα στις επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις. 

Σε σχέση με τους πληττόμενους κλάδους, δηλαδή εκείνους οι οποίοι πλήττονται μεν από τις συνέπειες της κορονο-κρίσης, αλλά έχουν παραμείνει και θα παραμείνουν ανοιχτοί, υπάρχουν τρία  σενάρια στο τραπέζι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο θα παραμείνουν οι ίδιοι επί 5 μήνες τώρα (όπως ισχύει από τον Νοέμβριο του 2020 έως και τον τρέχοντα μήνα) θεωρούμενοι ως πληττόμενοι κλάδοι και τον Απρίλιο.

Το  δεύτερο σενάριο προβλέπει περιορισμό της λίστας  των πληττόμενων κλάδων, ενώ το τρίτο -πιο ”ακραίο” – σενάριο προβλέπει την κατάργηση της δυνατότητας αναστολών συμβάσεων σε όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, δηλαδή είτε παραμείνει η ίδια λίστα, είτε περιορισθεί, θα παραμείνουν σε ισχύ τα νέα κριτήρια τα οποία έχουν τεθεί σε εφαρμογή από τον τρέχοντα μήνα, με το σημαντικότερο εξ αυτών να είναι η ”ρήτρα” τζίρου.

Ωστόσο, δεν αποκλείεται, τον Απρίλιο του 2021, όπως αναφέρουν οι ίδιες, να υπάρχει μία διαφοροποίηση της περιόδου αναφοράς τζίρου.

Για να βγάλει μία πληττόμενη επιχείρηση σε αναστολή προσωπικό της κατά τον τρέχοντα μήνα, θα έπρεπε να είχε μείωση τζίρου στο διάστημα Απριλίου -Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019. Για να βγάλει σε αναστολή προσωπικό της τον Απρίλιο, ενδεχομένως να ληφθεί υπόψιν ο τζίρος και κατά τον Ιανουάριο του 2021 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020.  

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five + twenty =