αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε αυτή τη χώρα «αποβιβάζονται» οι εκατομμυριούχοι του Bitcoin

Σε αυτή τη χώρα «αποβιβάζονται» οι εκατομμυριούχοι του Bitcoin

Ως «μαγνήτης» για πολλούς ανθρώπους που έχουν αυξήσει την περιουσία τους μέσω κρυπτονομισμάτων φαίνεται ότι λειτουργεί το Πουέρτο Ρίκο. Μια τάση που είναι ακόμα πιο έντονη ανάμεσα στους Αμερικανούς εκατομμυριούχους του Bitcoin.

Ένας από αυτούς είναι ο David Johnston, επιχειρηματίας και επενδυτής κρυπτονομισμάτων, ο οποίος τον Μάρτιο του 2021 μετέφερε τους γονείς του, τη σύζυγό του, τις τρεις κόρες του και την εταιρεία του στο Πουέρτο Ρίκο. Ο 36χρονος, ο οποίος ασχολείται με το οικοσύστημα κρυπτονομισμάτων από το 2012, λέει ότι η απόφαση να μετακομίσει από το Όστιν ήταν κάπως αυτονόητη. 

Όπως εξηγεί το CNBC, πέρα από το γεγονός ότι το Πουέρτο Ρίκο προσφέρει όλο το χρόνο τροπικό σκηνικό με γραφικές παραλίες, έχει επίσης πολιτικές φιλικές προς τους επενδυτές σε crypto, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων φορολογικών ελαφρύνσεων για όσους περνούν τουλάχιστον 183 ημέρες στο νησί κάθε χρόνο.

Οι νέοι κάτοικοι μπορούν να διατηρήσουν τα αμερικανικά διαβατήριά τους, ενώ ταυτόχρονα δεν χρειάζεται να πληρώσουν φόρους για τα κεφαλαιακά κέρδη. Αυτό σίγουρα βοήθησε στο να σφραγιστεί η συμφωνία για τον Johnston, αν και γι’ αυτόν, το μεγαλύτερο κίνητρο ήταν ένας συντριπτικός φόβος να μην χάσει την ευκαιρία του.

“Εκεί βρίσκονται όλοι οι φίλοι μου. Δεν μου έχει μείνει ούτε ένας φίλος στη Νέα Υόρκη, και ίσως η πανδημία να το επιτάχυνε αυτό, αλλά όλοι τους έχουν μετακομίσει στο Πουέρτο Ρίκο”, είπε, σημειώνοντας ότι πολλοί από τους φίλους του στην Καλιφόρνια έχουν επίσης μετακομίσει.

Για πολλούς, το μεγάλο δέλεαρ για το νησί έχει να κάνει με το Act 60, το οποίο προσφέρει σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις για όσους πληρούν τις προϋποθέσεις. 

Στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πληρώνουν έως και 37% για τα βραχυπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη και έως και 20% για τα μακροπρόθεσμα κέρδη, κάτι που ισχύει για τα κρυπτονομίσματα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που κατέχονται για περισσότερο από ένα έτος.

Μία από τις φορολογικές ελαφρύνσεις του Act 60, γνωστό ως Individual Investors Act, μειώνει αυτή τη φορολογική υποχρέωση στο μηδέν, εάν πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους επιχειρηματίες και τους εμπόρους κρυπτονομισμάτων.

Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό φορολογικό κίνητρο για τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων να εγκατασταθούν στο Πουέρτο Ρίκο. Οι εταιρείες της ηπειρωτικής χώρας υπόκεινται σε ομοσπονδιακό εταιρικό φόρο 21%, συν έναν κρατικό φόρο, ο οποίος ποικίλλει. Εάν μια επιχείρηση εξάγει τις υπηρεσίες της εκτός Πουέρτο Ρίκο, στις ΗΠΑ ή οπουδήποτε αλλού, πληρώνει εταιρικό φόρο 4%. 

Οι φορολογικοί κανόνες του Πουέρτο Ρίκο που είναι σχεδόν υπερβολικά καλοί για να είναι αληθινοί, επινοήθηκαν πριν από μια δεκαετία για να βοηθήσουν να έρθουν άνθρωποι και κεφάλαια στην περιοχή σε μια εποχή που το νησί ”αιμορραγούσε” και στις δύο αυτές κατηγορίες.

Ο δικηγόρος εταιριών και φορολογικών υποθέσεων Giovanni Mendez βοηθάει στην ένταξη νέων Πορτορικανών και δηλώνει στο CNBC ότι σχεδόν οι μισοί από τους πελάτες του αυτή τη στιγμή είναι είτε εταιρείες κρυπτογράφησης είτε επενδυτές κρυπτογράφησης, αριθμός που έχει αυξηθεί εκθετικά τα τελευταία έξι χρόνια.

Διαμαρτύρονται οι ντόπιοι

Δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την εισροή νέων κατοίκων. Πρώτον, οι ντόπιοι δεν είναι ενθουσιασμένοι με το γεγονός ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από τον φόρο κεφαλαιακών κερδών, η οποία έχει σχεδιαστεί για μη Πορτορικανούς.

Ο Mendez λέει στο CNBC ότι ο τοπικός συντελεστής στο Πουέρτο Ρίκο είναι 15% για τα μακροπρόθεσμα κεφαλαιακά κέρδη και η διαφορά αυτή έχει επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ ορισμένων ντόπιων και νέων κατοίκων. Μια οργάνωση εν ονόματι #AbolishAct60 έχει αντιδράσει στις φοροαπαλλαγές μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η ”πλημμύρα” των εκατομμυριούχων κρυπτονομισμάτων στο Πουέρτο Ρίκο έχει επίσης συμβάλει στην άνοδο των τιμών των ακινήτων.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

8 + seventeen =