αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣε αυτή την πόλη έχει ξεσπάσει… πόλεμος ανάμεσα σε ντόπιους και ψηφιακούς νομάδες

Σε αυτή την πόλη έχει ξεσπάσει… πόλεμος ανάμεσα σε ντόπιους και ψηφιακούς νομάδες

Έχουμε γράψει πολλά άρθρα εδώ στο It’s Possible για τους ψηφιακούς νομάδες. Πρόκειται για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν σε διάφορες πόλεις ή χώρες, ζώντας μοναδικές εμπειρίες ενώ παράλληλα εργάζονται. Η τάση αυτή γίνεται όλο και πιο έντονη, με τη βοήθεια και των νέων τεχνολογιών.

Αλλά… δεν είναι όλα ρόδινα. Χαρακτηριστικό αρνητικό παράδειγμα είναι αυτό που συμβαίνει στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής. Και μπορεί η κυβέρνηση της χώρας να τους θεωρεί παράγοντα τόνωσης της οικονομίας, αλλά οι απλοί πολίτες… δεν συμμερίζονται τη χαρά.

Πολλοί από τους ντόπιους θεωρούν ότι οι νομάδες είναι περισσότερο «κατάρα» παρά «ευλογία». Ενδεικτικό το παράδειγμα της 25χρονης ντόπιας, Αζεμάλε Ντιουμπένι, η οποία είναι δημιουργός περιεχομένου για social media, και κάνει λόγο στο BBC για «επιδημία ψηφιακών νομάδων», η οποία ωθεί προς τα επάνω το κόστος της στέγασης, της εστίασης και άλλων βασικών υπηρεσιών στην πόλη.

Η Ντιουμπένι έχει ζήσει όλη της τη ζωή στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη και λέει ότι από τότε που ξέσπασε η πανδημία του Covid-19, ο αριθμός των ψηφιακών νομάδων, που προέρχονται πρωτίστως από τη Δύση, έχει αυξηθεί αισθητά. Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την καταμέτρησή τους, δεν είναι η μόνη που παρατηρεί την αλλαγή. Υπάρχει μία ευρύτερη αίσθηση μεταξύ των ντόπιων ότι οι ψηφιακοί νομάδες βρίσκονται παντού, όπως αναφέρει στο ρεπορτάζ του το BBC.

«Όταν μπαίνω σε μία καφετέρια ακούω γερμανικά, γαλλικά, ολλανδικά, αγγλικά με αμερικανική προφορά» δηλώνει στο BBC και εκφράζει την επιθυμία να μπει ένα φρένο στην εισροή ψηφιακών νομάδων, που διαθέτουν αρκετά υψηλότερο εισόδημα από τους ντόπιους και μπορούν πιο εύκολα να βρουν κατοικίες προς ενοικίαση.

Χάρη στη φυσική της ομορφιά, τη θάλασσα και το υπέροχο θερινό κλίμα, η πόλη συνιστά πόλο – έλξης. Σε ένα βίντεο στο TikTok η Μάρλεϊ Ρόουζ Χάρις, η οποία περιγράφει εαυτόν ως «ψηφιακή επιχειρηματία», αποκαλεί την πόλη «το πιο μαγευτικό μέρος στον κόσμο».

Με βάση το ισχύον πλαίσιο πολλοί από τους νέους αυτούς επισκέπτες μπορούν να μείνουν και να εργαστούν στην πόλη για ξένες εταιρείες έως και 90 ημέρες, αν και ο ακριβής χρόνος ποικίλει ανάλογα με την εθνικότητά τους.

«Το Κέιπ Τάουν είναι ιδανικός προορισμός για ψηφιακούς νομάδες που προσπαθούν να συνδυάσουν πτυχές τους τουρισμού και της εργασίας στις καθημερινές δραστηριότητές τους» λέει στο BBC o Άλντερμαν Τζέιμς, που συμμετέχει στην επιτροπή οικονομικής ανάπτυξης της πόλης. Προσθέτει ότι έρευνες αποκαλύπτουν ότι αυτοί οι εργαζόμενοι επισκέπτες αφήνουν κατά την παραμονή τους στην πόλη περί τα 2.700 δολάρια έκαστος.

Η εθνική κυβέρνηση μάλιστα έχει ανακοινώσει μία πρόταση για χορήγηση βίζας σε ψηφιακούς νομάδες, που θα τους επιτρέπει να μένουν πάνω από τρεις μήνες. Δεν έχουν ακόμη παρουσιαστεί οι λεπτομέρειες της πρότασης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Αναστασία Τορνεσάκη δουλεύει για εταιρία στην Αγγλία από το σπίτι της στην Κρήτη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

ten + ten =