αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε αυτή την δουλειά οι πρακτικάριοι παίρνουν μισθό 15.100 ευρώ τον μήνα

Σε αυτή την δουλειά οι πρακτικάριοι παίρνουν μισθό 15.100 ευρώ τον μήνα

Στην Ελλάδα, συχνά όταν λέμε πρακτική άσκηση εννοούμε… αμισθί εργασία. Δεν φαίνεται όμως να ισχύει το ίδιο σε άλλες τοποθεσίες στο εξωτερικό, όπως στην Wall Street. Εκεί τα τραπεζικά ιδρύματα αναζητούν τα καλύτερα νέα ταλέντα- και φυσικά πληρώνουν.

Οι κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες του κόσμου αύξησαν τις αμοιβές των πρακτικάριων την φετινή σεζόν κατά 37,2% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του site Wall Street Oasis, τα οποία επικαλείται το Bloomberg.

Η Wall Street δυσκολεύεται ιδιαίτερα να βρει προσωπικό, την ώρα που οι εργαζόμενοι είναι δυσεύρετοι στους περισσότερους κλάδους. Ειδικά στο finance, όμως, υπάρχει υψηλός ρυθμός παραιτήσεων αλλά και δυσαρέσκειας, κυρίως ανάμεσα στους junior τραπεζίτες, οι οποίοι ως γνωστόν δουλεύουν πολλές ώρες την εβδομάδα.

Πλέον, οι τράπεζες έχουν να ανταγωνιστούν τις εταιρείες τεχνολογίας στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ταλέντα, με τις τελευταίες να προσφέρουν πιο χαλαρούς και ευέλικτους εργασιακούς χώρους. Έτσι, στην προσπάθειά τους να προσλάβουν μαθητευόμενους για τα καλοκαιρινά προγράμματά τους, οι εταιρείες της Wall Street προσφέρουν αυξημένους μισθούς ακόμα και για όσους δεν έχουν τελειώσει το πανεπιστήμιο.

Η εταιρεία trading Jane Street, για παράδειγμα, προσφέρει στους μαθητευόμενους μέσο μισθό 16.356 δολαρίων τον μήνα (περίπου 15.100 ευρώ) ή σχεδόν 200.000 δολάρια τον χρόνο. Ακόμα υψηλότεροι είναι οι μισθοί για τους interns στα hedge funds.

Τυπικά, η μαθητεία διαρκεί από 10 έως 12 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ενώ κάποιες εταιρείες προσφέρουν και πιο εκτεταμένα προγράμματα κατάρτισης.

Στην Citadel, όπου μόνο το 0,8% από όσους κάνουν αίτηση εξασφαλίζουν μια θέση στο πρόγραμμα μαθητείας, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 14.000 δολάρια ή και παραπάνω, ανάλογα με τα καθήκοντα.

Αριθμός-ρεκόρ 236.000 ατόμων έκαναν φέτος αίτηση για το πρόγραμμα internship της Goldman Sachs, ενώ αύξηση στις αιτήσεις διαπίστωσε και η Morgan Stanley.

Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, η αύξηση στις αμοιβές των μαθητευόμενων αλλά και των junior bankers καταφέρνει να προσελκύσει φοιτητές που διαφορετικά θα κοίταζαν προς… Silicon Valley.

Αυτό τον μήνα, η UBS ανέβασε τον μισθό του πρωτοετή αναλυτή για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο, για να ανταγωνιστεί τις Citigroup και JPMorgan Chase, οι οποίες έθεσαν τον στάνταρ μισθό για τους junior bankers στα 110.000 δολάρια τον χρόνο.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

12 − eight =