αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε αυτές τις περιοχές της Αττικής καταγράφεται πτώση στα ενοίκια σπιτιών

Σε αυτές τις περιοχές της Αττικής καταγράφεται πτώση στα ενοίκια σπιτιών

Μείωση καταγράφεται στις τιμές ενοικίασης ακινήτων σε αρκετές περιοχές, όπως σημειώνει το tourismtoday.gr.

Ήδη, στα μεγαλύτερα διαμερίσματα της Αθήνας, έκτασης 90-110 τ.μ., τα οποία είναι κατάλληλα για τη στέγαση οικογενειών, καταγράφεται μείωση τιμών που προσεγγίζει το 20%, σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020. Αντίστοιχα, οι ιδιοκτήτες των μικρότερων διαμερισμάτων, με δεδομένο ότι αρκετά από αυτά διατίθενται για βραχυχρόνια ενοικίαση σε τουρίστες μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας τύπου Airbnb, τηρούν στάση αναμονής μέχρι τη λήξη της καλοκαιρινής σεζόν. Ωστόσο, όπως εκτιμάται, οι τιμές ενοικίασης των μικρότερων διαμερισμάτων αναμένεται να διαμορφωθούν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, καταγράφοντας μείωση της τάξης του 10%-15%, σε σχέση με τις τιμές που επικρατούσαν πριν από την πανδημία του κορωνοϊού, με αιχμή τα ακίνητα που βρίσκονται στο Γουδί, στη Νεάπολη και στο Πεδίον του Άρεως.

«Οι τιμές μίσθωσης των κατοικιών θα καταγράψουν σημαντική μείωση μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, κυρίως μετά τα μέσα Οκτωβρίου, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες το ζητούμενο μίσθωμα είχε φτάσει στο ανώτατο επίπεδο το προηγούμενο χρονικό διάστημα», επισημαίνουν παράγοντες της κτηματαγοράς.

Η μεγαλύτερη πτώση

Πτώση που προσεγγίζει το 20% καταγράφεται ήδη στις τιμές των διαμερισμάτων που προορίζονται για οικογένειες, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να σημειώνονται στην Ανω Κυψέλη (16,6%), στην Κάτω Ηλιούπολη (12,5%), στην Ανοιξη (11,76%), στο Περιστέρι (14,6%), στον Ασπρόπυργο (12,2%), στο Μαρκόπουλο (11,7%) και στα Ανω Πετράλωνα (10,5%).

Αμετάβλητες παραμένουν επί του παρόντος οι τιμές των ενοικίων στη Βάρκιζα, στην περιοχή πέριξ του Χίλτον και στη Λυκόβρυση.

Αγοραστική στασιμότητα

Ισχνό είναι, την ίδια στιγμή, το ενδιαφέρον των επενδυτών και για την αγορά κατοικιών, με τις ελάχιστες πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης να ολοκληρώνονται έπειτα από μείωση στην αρχική τιμή πώλησης, που φτάνει το 30% σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή.

«Πολλοί που επένδυαν κεφάλαια σε ακίνητα με ζητούμενη απόδοση 5%-6% -και σε περιπτώσεις πολύ καλών ακινήτων ακόμη και 4,8%- σήμερα αναζητούν επενδύσεις με αποδόσεις στο 8%. Αυτή η διαφορά στην απόδοση θα έχει αντίκτυπο στην τιμή πώλησης των ακινήτων μεταξύ -20% και -30%», εξηγεί παράγοντας του ελληνικού real estate.

Μάλιστα, το επενδυτικό ενδιαφέρον που καταγράφεται περιορίζεται για ακίνητα με όριο τα 1.000 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο, με τους παράγοντες της κτηματαγοράς να επισημαίνουν ότι ένα μεγάλο μέρος των επενδυτών σήμερα αναζητεί πλέον ακίνητα, κυρίως αυτοτελή, που χρήζουν ανακαίνισης και διατίθενται σε τιμές της διετίας 2016-2017.

«Για να μπορέσουν οι τιμές πώλησης να συνεχίσουν την αυξητική τους τάση ή και να διατηρηθούν χωρίς να καταγράψουν μειώσεις, θα πρέπει να υπάρχουν αναπτυξιακά μέτρα που θα ενδυναμώσουν τα εισοδήματα της μεσαίας τάξης, η οποία παραδοσιακά αποτελεί και τον βασικό αγοραστή κατοικίας με στόχο τη στέγαση», λένε πηγές του εγχώριου real estate, με την εγχώρια ζήτηση για αγορά ακινήτου με στόχο την κάλυψη στεγαστικών αναγκών να είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

6 + eighteen =