αρχικηVIRALΣε ασθενή στη Θεσσαλονίκη χορηγήθηκε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Σε ασθενή στη Θεσσαλονίκη χορηγήθηκε το πρώτο πειραματικό εμβόλιο για τον καρκίνο του πνεύμονα

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA της Moderna για την πρόληψη της επανεμφάνισης του καρκίνου του πνεύμονα χορηγήθηκε σε Έλληνα ασθενή στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο κλινικής μελέτης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο ασθενής, αφού υποβλήθηκε στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης σε χειρουργική αφαίρεση του καρκίνου, έλαβε στη συνέχεια έναν κύκλο χημειοθεραπείας. Τμήμα του όγκου εστάλη στα κεντρικά εργαστήρια, που χρησιμοποιούνται για τη μελέτη, ώστε να δημιουργηθεί ενέσιμη θεραπεία, τύπου εμβολίου, που εκπαιδεύει το ανοσοποιητικό σύστημα να μην επιτρέπει να δημιουργηθούν άλλοι ίδιοι όγκοι. Ο ασθενής μαζί με τη νέα θεραπεία θα λάβει και ανοσοθεραπεία.

Η κλινική μελέτη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και χορήγηση εμβολίων και η θεραπεία στηρίζεται στα νεοαντιγόνα του όγκου, τα οποία είναι μοναδικά στον καρκίνο του κάθε ασθενούς και για τον λόγο αυτόν απαιτείται εξατομικευμένη προσέγγιση.

«Η θεραπεία με το εξατομικευμένο εμβόλιο αποτελεί ορόσημο στη μάχη έναντι του καρκίνου του πνεύμονα αλλά και γενικά του καρκίνου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Σοφία Μπάκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Μοριακής Ιατρικής στο ΑΠΘ, η οποία επέβλεψε τη χορήγηση.

«Προσαρμόζοντας τα εμβόλια για κάθε ασθενή, στοχεύουμε στην ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης του οργανισμού κατά των καρκινικών κυττάρων, οδηγώντας σε καλύτερα αποτελέσματα και βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η νέα αυτή εξατομικευμένη, προσωποποιημένη θεραπεία στο κέντρο μας, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, δίνεται επίσης και σε ασθενείς με χειρουργημένο μελάνωμα, και μέχρι σήμερα έχουν λάβει ήδη θεραπεία αρκετοί ασθενείς» ανέφερε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × 4 =