αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε απόγνωση οι ξενοδόχοι: «Οι κρατήσεις είναι στο 0 και στο 0 παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα»

Σε απόγνωση οι ξενοδόχοι: «Οι κρατήσεις είναι στο 0 και στο 0 παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα»

Σε απόγνωση είναι οι Έλληνες ξενοδόχοι παρά το επίσημο άνοιγμα του τουρισμού. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, έστειλε επιστολή στους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη.

Στην επιστολή τους αναφέρουν:

«Ο κλάδος της οικονομίας που έχει πληγεί πιο σφοδρά από την κρίση της πανδημίας είναι ο ξενοδοχειακός – μακράν του δεύτερου.

Μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων δεν έχει μέχρι σήμερα επαναλειτουργήσει μετά το πρώτο lockdown που επιβλήθηκε τον Μάρτιο του 2020, όσες δε επαναλειτούργησαν, το έπραξαν αυξάνοντας την ήδη τεράστια οικονομική τους ζημία, γιατί οι πληρότητες ήταν εξαιρετικά χαμηλές, στο pick τους, που σημειώθηκε τον Αύγουστο του 2020, δεν ξεπέρασαν το 35%, τα έσοδα δε σχεδόν ανύπαρκτα.

Μετά το δεύτερο lockdown, που επιβλήθηκε αρχές Νοεμβρίου, η κατάσταση, που ήδη δεν ήταν διαχειρίσιμη, ξέφυγε εκτός ελέγχου. Στα ξενοδοχεία, λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις κ.λπ., μέχρι τις 14 Μαΐου επιβλήθηκε μια έμμεση απαγόρευση λειτουργίας».

Κρατήσεις και έσοδα: 0 + 0 = 0

«Το άνοιγμα του Τουρισμού που ανακοινώθηκε (σωστά) στις 14 Μαΐου δεν σήμανε και έναρξη λειτουργίας των ξενοδοχείων. Σήμερα οι κρατήσεις είναι στο 0 και στο 0 παραμένουν εννοείται και οι προκαταβολές και τα έσοδα. Και δεν αναφερόμαστε στην εικόνα του μηνός Ιουνίου, αλλά και στον Ιούλιο, που ελπίζαμε τα πράγματα να είναι καλύτερα.

Δυστυχώς, οι ελπίδες που είχαμε στις αρχές του έτους για μια σεζόν που θα πλησιάσει το 50% του έτους 2019 δείχνουν να εξανεμίζονται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Τα δεδομένα είναι ακόμα χειρότερα για τα συνεχούς λειτουργίας ξενοδοχεία, καθώς λειτουργούν καθ’ όλο το έτος και επομένως υπέστησαν άμεσα τις συνέπειες και των δύο lockdown, τα οποία μάλιστα συνέπεσαν με τις περιόδους που είχαν κατά τα παλαιότερα έτη τις μεγαλύτερες πληρότητες.

Ειδικά για τα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε χειμερινούς προορισμούς, το ήμισυ του τζίρου κατανέμεται στην περίοδο των Χριστουγέννων και του Πάσχα, οι οποίες χάθηκαν, με αποτέλεσμα να καλούνται για ένα και πλέον έτος να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους με μηδαμινά έσοδα.

Σε κάθε περίπτωση, το μόνο βέβαιο είναι πως ακόμα και αν υπάρχει περί τα μέσα-τέλη Ιουλίου ουσιαστική τουριστική κίνηση, οι διαφοροποιήσεις ανά περιοχή και επιχείρηση, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που εξ αυτής επιβάλλονται, θα είναι τεράστιες.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, με τις επιχειρήσεις μας να μη γνωρίζουν αν και πώς θα λειτουργήσουν, το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας αποφάσισε να εισηγηθεί προς τον Υπουργό Εργασίας την κήρυξη ως γενικώς υποχρεωτικής της εκσσε “Για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας”! Πρόκειται για μια απόφαση που, λόγω των συνθηκών της πανδημίας και των τεράστιων διαφοροποιήσεων που αυτή δημιουργεί, είναι κατά την άποψή μας εκτός πραγματικότητας και η οποία παραβλέπει τις τεράστιες συνέπειες που θα έχει στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την απασχόληση».

Ειδικότερα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων προτείνει τα εξής μέτρα:

  • Μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή έως τέλος του 2021 (ώστε να εξεταστούν τα αποτελέσματα – οφέλη με δυνατότητα επέκτασης και το 2022), το οποίο θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων στη δύσκολη προσπάθεια επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και θα αποδώσει στο τέλος στα δημόσια ταμεία περισσότερα έσοδα.
  • Παράταση του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας έως τις 31-10-2021 για τις εποχικές επιχειρήσεις και έως τις 31-12-2021 για τις συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις, με στόχο τον περιορισμό των απολύσεων.
  • Παράταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έως το τέλος του 2021 (για εποχικής και συνεχούς λειτουργίας επιχειρήσεις), με επιδότηση του συνόλου των εργοδοτικών εισφορών. Ειδικά για τις εποχικές επιχειρήσεις, παροχή της δυνατότητας εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου και τον μήνα Ιούνιο.
  • Απαλλαγή των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ.
  • Κατά την εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης παγίων δαπανών, μη συνυπολογισμό του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο άλλωστε αποτελεί δάνειο.
  • Παράταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί μέσω του ΕΤΕΑΝ (ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας).
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 × 2 =