αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣε ανοδική τροχιά παρά την κρίση τα Golden Hall, The Mall Athens και Mediterranean Cosmos

Σε ανοδική τροχιά παρά την κρίση τα Golden Hall, The Mall Athens και Mediterranean Cosmos

Σε “μηχανές κερδών”, κόντρα στο σκληρό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στην αγορά, αποδεικνύονται τα εμπορικά κέντρα της Lamda Development.

Στα “Golden Hall”, “The Mall Athens” σε Αθήνα και “Mediterranean Cosmos” σε Θεσσαλονίκη καταγράφηκε το 2016 όχι μόνον αύξηση της επισκεψιμότητας και της λειτουργικής τους κερδοφορίας, αλλά και αύξηση των πωλήσεων των καταστηματαρχών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η διοίκηση της Lamda Development στα οικονομικά αποτελέσματα για την περυσινή χρονιά, η εταιρεία παρακολουθεί την απόδοση των εμπορικών της κέντρων μέσω δεικτών, οι κυριότεροι των οποίων, κατά τα διεθνή πρότυπα, είναι ο δείκτης επισκεψιμότητας και ο δείκτης πωλήσεων καταστηματαρχών. Σύμφωνα με αυτούς τους δείκτες, για το 2016 παρατηρήθηκε αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 0,8% σε σχέση με το 2015, ενώ η αύξηση των πωλήσεων των καταστηματαρχών ήταν σημαντικά μεγαλύτερη και ανήλθε σε 2,9%.

Η μέση πληρότητα πλησιάζει το 99% ενώ εξακολουθεί να παρατηρείται έντονο ενδιαφέρον για μισθώσεις.

Χαρακτηριστικό της συνεισφοράς των τριών εμπορικών κέντρων στα οικονομικά αποτελέσματα της Lamda Development είναι πως το EBITDA του ομίλου προ αποτιμήσεων , υπολογιζόμενο με την αναλογική μέθοδο, έφθασε πέρυσι στα 33,8 εκατ.ευρώ, έναντι 29,99 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Το ποσό αυτό αποτελεί ρεκόρ λειτουργικής κερδοφορίας της εταιρείας από την ίδρυσή της.

Αναλυτικά, το 2016 η λειτουργική κερδοφορία του “The Mall Athens” ανήλθε στα 26,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 7,7% έναντι του 2015. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων παρουσίασε αύξηση κατά 1,3% ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 1,4%. Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του 2016, το yield του The Mall Athens στις 31/12/2016 ανήλθε σε 7,6%.

Η λειτουργική κερδοφορία του “Mediterranean Cosmos” στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης εμφάνισε επίσης σημαντική άνοδο κατά 6,6% και ανήλθε σε 14,5 εκατ.ευρώ. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτων αυξήθηκε κατά 3,7%, ο αριθμός των επισκεπτών κατά 0,5% ενώ το εμπορικό κέντρο είναι πλήρως μισθωμένο. Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του 2016, το yield του Mediterranean Cosmos στις 31/12/2016 ανήλθε σε 10,6%.

Σε ό,τι αφορά το Golden Hall, η ετήσια λειτουργική του κερδοφορία ανήλθε σε €15,2 εκατ., παρουσιάζοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των τριών malls, κατά 9,4%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτων και ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,7% και 1,9% αντίστοιχα. Σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση του 2016, το yield του Golden Hall στις 31/12/2016 ανήλθε σε 8,9%.

Οι επιδόσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι οι καταναλωτές ξοδεύουν πλέον στοχευμένα και, ανεξαρτήτως της κρίσης, ζητούν αυξημένο επίπεδο υπηρεσιών, οργανωμένο και ασφαλές περιβάλλον και εμπορικούς χώρους που να συνδυάζουν shopping και ψυχαγωγία.

Να σημειωθεί επίσης πως τον Ιανουάριο του 2016 η Lamda Development απέκτησε τον πλήρη έλεγχο μέσω εξαγοράς του υπόλοιπου 66% του μετοχικού κεφαλαίου της συνδεδεμένης εταιρίας ECE-LAMDA HELLAS SA (η οποία μετά την εξαγορά της μετονομάστηκε σε Malls Management Services S.A.). Στόχος της εξαγοράς ήταν η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών διαχείρισης στα εμπορικά κέντρα The Mall Athens και Golden Hall, καθώς επίσης και η σημαντική μείωση του κόστους διαχείρισης των συγκεκριμένων εμπορικών κέντρων. Η ενέργεια αυτή βελτίωσε το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα των δύο εμπορικών κέντρων για το 2016 κατά το ποσό των 1,2 εκατ.ευρώ.

Όσο για το 2017, η Lamda Development αναφέρει πως αν και δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την πορεία των πωλήσεων στο βραχυπρόθεσμο διάστημα, εκτιμά πως η πληρότητα των εμπορικών κέντρων κατά το 2017 θα παραμείνει ουσιωδώς αμετάβλητη σε σχέση με 2016 όπου ανήλθε στο 98%.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο