αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Σαρωτικό» πλάνο από την Εθνική Τράπεζα: Κλείνει 75 καταστήματα, διώχνει 2.100 υπαλλήλους

«Σαρωτικό» πλάνο από την Εθνική Τράπεζα: Κλείνει 75 καταστήματα, διώχνει 2.100 υπαλλήλους

Ένα μεγάλο πλάνο με στόχο να επανέλθει στην κερδοφορία, ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα. Το εν λόγω πλάνο περιλαμβάνει μια σειρά από αλλαγές. Τι αναμένεται να δούμε, σύμφωνα με την Καθημερινή:

Την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης με την αποεπένδυση από συγκεκριμένες αγορές και θυγατρικές.

• Τη δραστική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Στόχος της διοίκησης είναι η Εθνική να είναι μια «καθαρή τράπεζα» με τα NPEs να έχουν υποχωρήσει στο επίπεδο του 5% ή και χαμηλότερα το 2022, μέσω αναδιαρθρώσεων, τιτλοποιήσεων και πωλήσεων δανείων.

• Την ισχυρή χρηματοδοτική επάνοδό της έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, τις οποίες δημιουργεί ο κύκλος ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

• Την αναδιοργάνωση των δομών της τράπεζας και του δικτύου των καταστημάτων, στη βάση των νέων τάσεων που δημιουργούν η τεχνολογία και η ψηφιακή τραπεζική.

• Σημαντική μείωση του κόστους, με συρρίκνωση των λειτουργικών εξόδων από τα 926 εκατ. ευρώ το 2018 στα 800 εκατ. το 2022. Η μείωση των οργανικών εξόδων θα επιτευχθεί με μείωση του εργασιακού κόστους από τα 560 εκατ. ευρώ στα 450 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα αναμένεται να μειωθεί από το υψηλό 75% που ήταν το 2018 στο 45% το 2022. Εργαλείο για τη βελτίωση του δείκτη αποτελεσματικότητας της τράπεζας είναι η αύξηση των εσόδων μέσα από την ενίσχυση των χρηματοδοτήσεων κατά 4 δισ. ευρώ ετησίως και τη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσα από την περαιτέρω μείωση του δικτύου των καταστημάτων και του απασχολούμενου προσωπικού. Ο αριθμός των καταστημάτων θα περιοριστεί περίπου στα 400 καταστήματα από 475 σήμερα και το απασχολούμενο προσωπικό θα μειωθεί στις 7.100 άτομα από 9.200 που ήταν στα τέλη του χρόνου.

• Διψήφια απόδοση κεφαλαίων και συγκεκριμένα Return on Equity (RoE) από αρνητικό σε 11% το 2022.

• Διατήρηση της υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας και συγκεκριμένα στο 15% το 2022. Έκδοση ομολόγων Tier II κίνηση που συναρτάται με την κατάσταση των αγορών και την επίτευξη κόστους που θα διαμορφώνεται σε μονοψήφιο επίπεδο.

• Αύξηση των οργανικών εσόδων από το 1,3 δισ. το 2018 στο 1,7 δισ. το 2022.

 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =