αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣαρηγιάννης: «Από τις 20 Αυγούστου και μετά περιμένουμε επιπλέον αύξηση κρουσμάτων»

Σαρηγιάννης: «Από τις 20 Αυγούστου και μετά περιμένουμε επιπλέον αύξηση κρουσμάτων»

Δύσκολο αναμένεται να είναι το προσεχές χρονικό διάστημα σε σχέση με τον Covid-19, όπως σημειώνει o Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας HERACLES του ΑΠΘ.

“Αυτό που περιμένουμε είναι μια συνέχεια του επιδημικού κύματος που έχουμε δει τις προηγούμενες ημέρες μετά από μια σχετική σταθεροποίησης των ημερήσιων κρουσμάτων για 4-5 ημέρες μέχρι τις 19 Αυγούστου. Από τις 20 Αυγούστου κι έπειτα περιμένουμε περαιτέρω αύξηση εκτός και αν ο “συναγερμός” που έχει σημάνει πρώτη η ερευνητική μας ομάδα και έπειτα όλοι οι εμπλεκόμενοι (ομάδα λοιμωξιολόγων ΕΟΔΥ, ιατρικός σύλλογος Ελλάδας και κυβέρνηση) αποδώσει στο να πείσει τους συμπολίτες μας να εφαρμόζουν τα μέτρα προσωπικής προστασίας και κοινωνικής αποστασιοποίησης” δήλωσε ο κ. Σαρηγιάννης στο News247.gr.

Αναφερόμενος στους εκδρομείς, οι οποίοι σε λίγες μέρες θα επιστρέψουν στα μεγάλα αστικά κέντρα από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, επεσήμανε: “Ειδικά οι εκδρομείς που επιστρέφουν στα αστικά κέντρα θα πρέπει να εξασκήσουν προσωπική αυτοσυγκράτηση και να περιμένουν 5-10 ημέρες μέχρι να έρθουν σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όσο αυτό είναι δυνατόν”.

“Υψηλά πρόστιμα και αστυνομική επιβεβαίωση”

Η μείωση του μέσου όρου ηλικίας των κρουσμάτων σε αυτό το δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα, αποτελεί ένα θέμα για τους ειδικούς, καθώς η “χαλιναγώγηση” των νέων αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση παρά τα μέτρα που λαμβάνονται (σ.σ. κλείσιμο μπαρ, κλαμπ κτλ. στις 12). Ερωτηθείς για το πώς μπορεί να συγκρατηθεί αυτή η ηλικιακή ομάδα, ο καθηγητής απάντησε: “Δεν μπορεί παρά μόνο με καθαρά και συνεπή μηνύματα για τη σοβαρότητα της κατάστασης, υψηλά πρόστιμα (300€ αντί για 150€) και αστυνομική επιβεβαίωση ότι τα μέτρα τηρούνται από όλους και παντού στη χώρα.

Οι χωρικές διακρίσεις στα μέτρα δίνουν τροφή σε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν βοηθούν καθώς η κινητικότητα του πληθυσμού γενικότερα και των νέων ειδικότερα είναι ιδιαίτερα αυξημένη το καλοκαίρι και άρα η διασπορά του ιού παραμένει υψηλή αν και λαμβάνονται μέτρα προστασίας σε συγκεκριμένες περιοχές. Αυτό που βλέπουν οι νέοι σήμερα είναι ένα patchwork από μέτρα που αντιμετωπίζουν μόνο συμπτωματικά την κατάσταση όπως αυτή εξελίσσεται αντί να προλαμβάνει τις αρνητικές εξελίξεις”.

Και συνέχισε: “Η επαφή μου με τους φοιτητές μου σε όλη τη διάρκεια του lockdown (συνεχίζαμε κανονικά μαθήματα με απόσταση) μου έχει αποδείξει ότι οι νέοι είχαν πάρει πολύ σοβαρά την κατάσταση τότε και εφήρμοζαν τα μέτρα προστασίας με υπομονή. Έβλεπαν όμως να πετυχαίνουμε, έβλεπαν όλους τους συντεταγμένους φορείς να είναι δίπλα τους (το Πανεπιστήμιο, η κυβέρνηση, η οικογένεια) και το μήνυμα ήταν καθαρό: Πρέπει να νικήσουμε την Covid-19 όλοι μαζί. Από την άρση του lockdown το μήνυμα άρχισε να θολώνει, και με τον ερχομό της τουριστικής περιόδου έγινε πολύ θολό και σχεδόν ξεχάστηκε. Αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα. Όμως η Covid-19 δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, είναι πραγματικότητα βασισμένη στη βιολογία και την φυσιολογία. Και τους φυσικούς και βιολογικούς νόμους δεν μπορούμε να τους παίρνουμε αψήφιστα. Οι συστάσεις όμως δεν φτάνουν, χρειάζεται αυστηρότητα στα μέτρα και έλεγχος της εφαρμογής τους χωρίς εξαιρέσεις. Η ατομική υπευθυνότητα δεν φτάνει, χρειάζεται και κοινωνική και κρατική υπευθυνότητα για να πετύχουμε όλοι μαζί όπως τον Απρίλη”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κορονοϊός: Σε πόσες ημέρες εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα αφού κολλήσει κάποιος

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twenty − eleven =